ΜΠΑΤΣΙ: Η Άνδρος του τουρισμού επιμένει, για όποιον δεν καταλαβαίνει...

Μπορεί να έχουμε εκλογές σε 10 μέρες. Μπορεί οι δύο υποψήφιοι συνδυασμοί να έχουν φουλάρει τις μηχανές και οι 309 υποψήφιοι σύμβουλοι να έχουν βγει σε πόλεις και χωριά προς επεξήγηση προγραμμάτων (όπου υπάρχουν), αλλά και προς άγρα ψήφων (ψήφοι υπάρχουν). Όμως, η Άνδρος επιμένει για όποιον δεν καταλαβαίνει. Η σεζόν έχει επεκταθεί στο τουριστικό μέτωπο της. Στο Μπατσί εν προκειμένω. Μια ματιά στην μαρίνα ξαφνιάζει: Δευτέρα βράδυ 25 Σεπτεμβρίου και μετράμε 10-12 σκάφη! 

Τελειώνει ο Σεπτέμβριος κι ακόμα και στην υπόλοιπη Άνδρο υπάρχουν τουρίστες. Ξένοι φυσικά. Στην Χώρα για παράδειγμα το Αρχιπέλαγος συνεχίζει με ξένους κυρίως αν και η πελατεία του είναι Έλληνες το καλοκαίρι. Το ανακάλυψαν και οι ξένοι που προτιμούν φαγητά του ταψιού και της κατσαρόλας. Τα Γυάλια της Λίλας παρότι σχετικά μακριά από την Χώρα άντεξαν μέχρι τέλους του Σεπτέμβρη με τους ξένους. Στο Μπατσί ο κλασικός Σταμάτης είναι παντός καιρού όπως βλέπουμε στην φωτογραφία. 

Μια βόλτα στην παραλία και ξαφνιάζει περισσότερο. Κίνηση. Παραλιακά τραπέζια σε κάποια σημεία γεμάτα στο 70%!!! 

Παραλιακά μαγαζιά με αρκετές παρέες. Ξένοι οι περισσότεροι...

Αλλά και μερικοί Έλληνες. Όλοι όμως (ξένοι κι Έλληνες) τουρίστες. 

Σε μερικές περιπτώσεις εκπλήττει η πληρότητα για την εποχή. Η Άνδρος αντέχει. Κάθε χρόνο και κερδίζει μέρες. Ιδίως ο Σεπτέμβριος βοήθησε στο τέλος. Μάς το είπαν και οι καπεταναίοι στα πλοία. Και οι πληρότητες των πλοίων τα Σαββατοκύριακα, αλλά και η κίνηση της εβδομάδας. Η Άνδρος αλλάζει δίχως να κοιτάζει την μελαγχολία αυτών που περνάνε για 20 μέρες τον Αύγουστο. 

Κι ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές οι περισσότεροι δεν τις βλέπουν. Γιατί έρχονται τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Κι εκεί τους φταίνε όλα. Τους φταίει το Γαύριο, το Μπατσί, η Χώρα, που πνίγονται από κόσμο! Που δεν βρίσκουν να παρκάρουν. Λες κι αν πηγαίνανε παραμονές Χριστουγέννων σε οποιοδήποτε γιγαντιαίο δυτικό αεροδρόμιο δεν θα το έβρισκαν πηγμένο στον κόσμο; Και θα τους περίμενε δωρεάν πάρκινγκ παντού; Δυστυχώς από προγραμματισμό πάσχουμε. Ενώ οι ξένοι ξέρουν πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας ο γλυκός. Και το απολαμβάνουν δίνοντας ζωή στην Άνδρο, στην γραμμή μας και στα άλλα νησιά... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"