ΠΡΟΣΟΧΗ: Κακοκαιρία τις επόμεν...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Σύμφωνα με πρόβλεψη της ΕΜΥ,  κακοκαιρία επηρεάζει τη χώρα μας από τη Πέμπτη, 19/01/2023, ο Δήμος Άνδρου καθώς και οι φορείς Πολιτικής Προστασίας του Νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.  Συγκεκριμένα:   Ισχυρές Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται  από τις προμεσημβρινές ώρες τις Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι πολίτες: Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα. Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά. Να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο του σπιτιού. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων: Ασφαλίστε αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες, που τυχόν έχετε αναρτήσει. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας. Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Να φροντίσετε για ασφαλή αγκυροβόλιο ή απόσυρση των σκαφών. Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). Τέλος, οι δημότες καλούνται να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Μηχανήματα του Δήμου μας, του Επαρχείου, καθώς και του ΣΕΔΑ θα βρίσκονται σε επιφυλακή και διάσπαρτα σε καίρια σημεία του νησιού μας. Τηλέφωνα επικοινωνίας: -Πολιτική προστασία Δήμου Άνδρου: 6945263277 - 6947576119 -Αστυνομία: 2282022307 -Λιμεναρχείο: 2282022250 -Πυροσβεστική: 2282042199 -Κέντρο Υγείας: 2282360001 -ΕΚΑΒ: 6972800760 -Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 213510932-3 και  https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena   
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: Συνέχεια ...
  Οι μετεωρολογικοί σταθμοί των Κυκλάδων όπως αποτυπώνονται στον χάρτη της μετεωρολογικής υπηρεσίας. 
ΑΝΔΡΟΣ: Μετά δύο χρόνια γέμισα...
Γύρω στις 17:00 της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2023 η μεγάλη βροχή ολοκλήρωσε τον 12ωρο κύκλο της στην Άνδρο κι ένα διπλό ουράνιο τόξο άπλωσε πάνω από την κοιλάδα της Χώρας σημαίνοντας την λήξη της καταιγίδας. 
ΑΝΔΡΟΣ: Η πρώτη καταιγίδα του ...
Έβρεχε από τη νύχτα στην Άνδρο και το πρωί δυνάμωσε. Χάθηκε ο ορίζοντας.  Όμως την καταιγίδα την κράταγε για την μέρα. Ξεκίνησε με δυνατή βροχή γύρω στις 8:30. Και μέσα σε ένα τέταρτο έριχνε με το τουλούμι. Χάθηκε εντελώς η Χώρα. Η ορατότητα ήταν στα 100 μέτρα. Μετά μειώθηκε η ένταση, ενώ είχαν αρχίσει τρομερά αστραπόβροντα, που έφταναν σε διάρκεια 5-10 δευτερόλεπτα. Βομβαρδισμός κανονικός...  Χάθηκαν τα βουνά και οι κοιλάδες της Άνδρου. Κι έριχνε, και δυνάμωνε, και έπεφτε, και ξαναδυνάμωνε. Και βροντούσε λες κι ήμαστε σε πόλεμο. Το παραπάνω βίντεο του "Εν Άνδρω" αποδεικνύει ένα μέρος από του λόγου το αληθές. Γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βιντεοσκοπήσουμε όλα τα αστραπόβροντα...  Και η παραπάνω φωτογραφία - μετά το πέρας της μεγάλης καταιγίδας που διήρκεσε δύο ώρες - αποδεικνύει και αυτή του λόγου το αληθές για το χαλάζι... Για τα νερά που έτρεχαν στα ρεματάκια και στα τεχνικά έργα αρκεί η παραπάνω φωτογραφία. Όπως αρκεί και η πληροφορία από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία του Δήμου πως δεν υπήρξαν προβλήματα. Η ίδια πληροφορία και από τα μηχανήματα του Δήμου: "Δεν υπήρξαν προβλήματα στα βασικά ρέματα". Ιδίως αυτά των Λειβαδίων και των Στενιών που τα έχει καθαρίσει εγκαίρως το Επαρχείο...  Κατέβασε νερό μετά από πάρα πολύ καιρό και ο ποταμός στο Παραπόρτι. Έβρεξε πολύ και στο Κόρθι και στην Υδρούσα χωρίς προβλήματα όμως κι εκεί...   Κατέβασε νερό και ο ποταμός στις Στενιές. Μια τελευταία φωτογραφία μετά την καταιγίδα. Η βροχή συνεχίζεται μέχρι το μεσημέρι, άλλοτε αργή και χαλαρωτική κι άλλοτε δυνατή. Η μπόρα η μεγάλη για την ώρα έχει περάσει. Και η Άνδρος συνεχίζει να ταξιδεύει στις χειμωνιάτικες μέρες του Ιανουαρίου μετά τις Αλκυονίδες των εορτών... "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: Έκτακτο δελτίο κα...
Ξεκινά η βροχή στην Άνδρο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ Αυξημένη προσοχή λόγω έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Σεισμός στην Εύβοια. Ταρακουνή...
Ισχυρός σεισμός γύρω στις 5:30 το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 ταρακούνησε την Εύβοια, την Ραφήνα και την Άνδρο. Το επίκεντρο ήταν τα Νέα Στύρα Ευβοίας και ήταν της τάξεως 4,3 ρίχτερ.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑ...
   Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "GAIA" θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη Ελλάδα,  από το απόγευμα του Σαββάτου(10-12-2022) από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία έως το βράδυ της Κυριακής (11-12-2022) στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Ένας σημαντικός διάλογος ή πως...
  Τελικά ποια βροχή συνεισφέρει στην αύξηση των υδρολογικών δεδομένων, ποια πάει στη θάλασσα και ποια απλώς ξεπλένει την σκόνη; (Φίλος και καλός αναγνώστης μας από το Γαύριο μάς έστειλε μια επιστολή με στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στην Άνδρο τα τελευταία χρόνια. Τα κοιτάξαμε κι απορήσαμε. Επειδή σε ότι δεν είμαστε ειδικοί ζητάμε τη γνώμη των ειδικών προωθήσαμε το σημείωμα του για σχολιασμό στον συνεργάτη και υπεύθυνο για τα υδρολογικά των Κυκλάδων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου Ηλία Νόκα και ζητήσαμε να το σχολιάσει. Η απάντηση του Ηλία Νόκα – λίαν κατατοπιστική – αποτελεί μάθημα για το πως πρέπει να μετράμε τις βροχοπτώσεις και τι σημασία έχει το πόσο και πότε βρέχει σε κάθε περίοδο. Διαβάστε την και θα καταλάβετε πολλά για το ποια βροχή και πότε είναι ευεργετική και ποια και πότε συνεισφέρει ελάχιστα στον ετήσιο υδρολογικό κύκλο – Δ. Μπασαντής)
Η πολύφερνη Άριελ έφερε πολύωρ...
Η πολύφερνη Άριελ έφτασε και στην Άνδρο με πολύωρη βροχή. Η βροχή ξεκίνησε την Τετάρτη το μεσημέρι 30/11 στις 3 και συνέχισε ασταμάτητη μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 1/12. Ήταν μια καλή ποτιστική βροχή που σκόρπισε χαμόγελα ιδιαίτερα στους ασχολούμενους με την γεωργία και μερικές ελπίδες στους ασχολούμενους με την ύδρευση.