Ο γαλάζιος καρχαρίας στις ελλη...
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   Ενας γαλάζιος καρχαρίας, μήκους δύο περίπου μέτρων, εμφανίστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα στη δεύτερη μαρίνα της Γλυφάδας, ανάμεσα στα αγκυροβολημένα σκάφη και «τάραξε τα νερά» αφού έγινε viral στα social media. Μια ημέρα νωρίτερα άλλος ένας καρχαρίας 3,5 μέτρων, είχε κάνει την εμφάνισή του στο λιμάνι του Βόλου.
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: Έκτακτο δελτίο επ...
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Άνεμοι πάνω από 100 χλμ σε Κάβ...
  Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι έπνεαν στο Αιγαίο την Κυριακή (28/4), με ριπές που έφτασαν τα 106 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 101 km/h στο Πόρτο Τήνου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ: Οι "απά...
(Λάβαμε δύο σημειώματα από δύο αναγνώστες μας, τον Franjesko Kallis και την Terez Mari που αναφέρονται στην κυβερνητική απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ για τις "απάτητες παραλίες" των Κυκλάδων όπου μέσα τους αναφέρονται και της Άνδρου. Δημοσιεύουμε λοιπόν τον πίνακα των παραλιών που μάς εστάλη μαζί με το πολύ κατατοπιστικό σημείωμα του Φραντζέσκου Καλλιβρούση - Εν Άνδρω)  ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ Του Φραντζέσκου Καλλιβρούση Η ομορφιά και η αγνότητα του φυσικού υποβάθρου του νησιού της Άνδρου , αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά , όχι μέσα από διαφημιστικά άρθρα και σποτ αλλά μέσα από την ίδια την Κυβερνητική νομοθεσία! Πιο συγκεκριμένα στην Υπουργική Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 19 Απριλίου [ https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2024/04/35330_646_2024.pdf ], και αφορά - φέρει τον τίτλο "Όροι και περιορισμοί για τους αιγιαλούς και τις παραλίες υψηλής προστασίας - "Απάτητες παραλίες". Η Άνδρος εμφανίζεται με 5 εγγραφές , περιοχών Προστασίας (NATURA) , παράκτιων ζωνών και παραλιών οι οποίες κατανέμονται και στις 3 εδαφικές ενότητες. Περιλαμβάνονται: Η παραλία του Βιταλίου - μαζί με ολόκληρο τον Κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου - από την περιοχή Υδρούσας και ολόκληρη την παραθαλάσσια Ζώνη με τις βραχονησίδες αλλά και το κεντρικό και Νότιο ηπειρωτικό τμήμα - στις περιοχές Χώρας και Κορθίου (βλ. συνημ. Τμήμα του επίσημου Πίνακα της Υ.Α.) Οι νομοθετικές υποχρεώσεις που καθορίζει η Υπ. Απόφαση περιλαμβάνουν: " Στις χαρακτηριζόμενες ως  «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως: α) Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα, γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.  ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,  στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.   ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ  
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: Έκτακτο δελτίο κα...
Φωτογραφία αρχείου ΘΕΜΑ:« Αυξημένη προσοχή λόγω έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».
Geo.fr/Lonely Planet: "Το πήδη...
«Η απεραντοσύνη του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας, η μεσημβρινή ώχρα της άμμου και η βλάστηση που προσφέρει γενναιόδωρη σκιά είναι μία σειρά από εικόνες που έχουν ταυτιστεί με την ιδανική παραλία και έρχονται στο μυαλό των ταξιδιωτών όταν αποχαιρετούμε τον χειμώνα», γράφει το δημοφιλές γαλλικό ταξιδιωτικό μέσο Geo.fr σε κατάλογο που ανακοίνωσε ενόψει της φετινής τουριστικής σεζόν, με τις 15 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη, που θα γοητεύσουν το ταξιδιωτικό κοινό.
Η πανσέληνος της 25ης Μαρτίου ...
Καλημερίσαμε προχθές - παραμονές της 25ης Μαρτίου - το ανοιξιάτικο Αιγαίο με το ολόλαμπρο ξημέρωμα και τα νησιά της Άνδρου, της Ικαρίας και της Σάμου να αντικαθρεφτίζουν τους ίσκιους τους στο Κεντρικό Αιγαίο. Ήρθε η ώρα να το καλησπερίσουμε με μια ολόλαμπρη πανσέληνο να μεσουρανεί το απόβραδο πάνω από την Χώρα της Άνδρου. Την ώρα που τα πρώτα φώτα άναβαν δίνοντας σχήμα στην πόλη η πανσέληνος από πάνω της μεσουρανούσε δίνοντας χρώμα στο Αιγαίο. Όλες οι αποχρώσεις του βαθύ μπλε ήταν εκεί πριν καταλήξουν στο χρώμα της νύχτας που όλα τα σκεπάζει και τα απορροφά.  
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΗ...
ΘΕΜΑ:« Αυξημένη προσοχή λόγω έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».