Θάνατοι πουλιών και ανεμογεννή...
Λιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Κοζάνη. (Ο καθηγητής Λ. Τσικριτζής, της οικολογικής κίνησης Κοζάνης και του ΤΕΙ Κοζάνης μας γράφει για τις αιτίες θανάτου των πουλιών με βάση διεθνείς έρευνες και δείχνει πως εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος τα ορυκτά καύσιμα και άλλες ανθρωπογενείς αιτίες σκοτώνουν εκατομμύρια πουλιά ετησίως. Με βάση τα στοιχεία των ερευνών που παραθέτει τα πουλιά κινδυνεύουν σχετικά ελάχιστα από τις ανεμογεννήτριες και πολύ περισσότερο από πολλές άλλες αιτίες. Δημοσιεύοντας τα κείμενα αυτά δεν προτείνουμε φυσικά να μπουν ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες στην Άνδρο. Προτείνουμε, απλώς, ο Καμπανός και το Στενό να δεχθούν έναν περιορισμένο αριθμό Α/Γ βοηθώντας την εθνική οικονομία, το περιβάλλον, αλλά και την Άνδρο, όπως έδειξαν οι συνεισφορές των δύο εταιρειών που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στα άκρα του νησιού - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΑΝΔΡΟΣ: Η μαγεία του χιονιού.....
 Έχει περάσει πια η εαρινή ισημερία και θεωρητικά μπήκαμε στην άνοιξη. Σε 5 μέρες έχουμε πρωταπριλιά και τα χιονισμένα βουνά της Άνδρου μοιάζουν με πρωταπριλιάτικο αστείο. Το χιόνι ξεκίνησε δυνατά ανήμερα του Ευαγγελισμού. Χιονισμένη 25η Μαρτίου μας έλεγε ο Παντελής Στυλιανός θυμόταν μια φορά το 1987 όταν παιδί έφτιαχνε με την θεία του χιονάνθρωπο στην Χώρα. Έχουν περάσει 24 χρόνια. Αν κάποιος θυμάται καλύτερα και κάποια άλλη φορά ας μας το πει. Πάντως είναι σπάνιο φαινόμενο. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν η λαϊκή ρήση: Μάρτης γδάρτης...". Στη φωτογραφία του συνεργάτη μας Χαρίδημου μια εντυπωσιακή δύση πίσω από το χιονισμένο Πέταλο της Άνδρου. Ο Πιτροφός χιονισμένος. Χριστουγεννιάτικος κι είναι Σαρακοστή!!!  
ΑΝΔΡΟΣ: Εκχιονισμοί δρόμων ανή...
 6 μέρες πριν φύγει ο Μάρτης χιόνισε όσο δεν χιόνισε τον χειμώνα στην Άνδρο. Στα ορεινά Αποίκια-Βουρκωτή-Άρνη ανέβηκε ο ΣΕΔΑ με οχήματα και με το εκχιονιστικό μαχαίρι για να ξεχιονίσει και να κρατήσει ανοικτό το δρόμο. Και βέβαια μαζί με τον ΣΕΔΑ στην πρώτη γραμμή και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου. 
ΑΝΔΡΟΣ: "...σαν τα χιόνια!..."...
Χιόνια στο Πέταλο!!! Χιόνισε κι είδαμε επιτέλους μιαν άσπρη μέρα. Παραμονή της μεγάλης γιορτής και η Άνδρος είναι χωρίς επισκέπτες για δεύτερη χρονιά. Περιμένοντας καλύτερες μέρες καταγράφουμε το σήμερα που λέει πως το κρύο τσουχτερό στην Άνδρο. Στο ύψος του Πιτροφού η θερμοκρασία στους +3 βαθμούς. Πάνω από το χωριό η κορυφογραμμή του Πετάλου χιονισμένη!!! Όχι πολύ χιόνι, αλλά χιόνι!!! Μπορεί σήμερα Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, παραμονή της μεγάλης γιορτής, τα καράβια έχουν μειώσει τα δρομολόγια, λόγω πανδημίας.  Άλλες χρονιές τέτοια μέρα γινόταν το "έλα να δεις". Δεν έχουμε επισκέπτες, αλλά έχουμε χιόνια. Κάτι είναι κι αυτό μετά από έναν στεγνό και ξηρό χειμώνα.
Η μοναδική ομορφιά της Άνδρου ...
Του Δημοσθένη Αδάμη   Σαββατοκύριακο. Μέσα Μάρτη. Κι ο καιρός ιδανικός. Ευκαιρία προετοιμαζόμενος για το καλοκαίρι να φτιάξω ένα βίντεο, για το κανάλι μου, το http://spearfishing-life.com/. Το καλοκαίρι που ξεκινά… από τον Μάρτη. Ή, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι: Από Μάρτη καλοκαίρι… Έτσι, πήρα απόφαση για ένα γρήγορο ταξίδι στην μαγευτική Άνδρο, το νησί της καταγωγής μου και για ένα βίντεο-κάλεσμα στην Άνδρο μόλις θα ανοίξουν τα ταξίδια. Το χάραμα με βρίσκει στην Ραφήνα, όπου θάλασσα και ουρανός, μοιάζουν να έχουν πάρει φωτιά και το ταξίδι ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς! Ft;anv sthn ;Andro. Μια γρήγορη βόλτα στην Χώρα του νησιού απαραίτητη. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, επιτέλους μου επιτρέπουν να πραγματοποιήσω μια διαδρομή στους Αγίους Σαράντα, την επιβλητική κορυφή της Κουβάρας!   Μετά από 6χλμ σχετικά βατού χωματόδρομου, βρίσκεσαι στην 3η υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, απ’ όπου μπορείς να θαυμάσεις νησιά, που βρίσκονται ακόμα και 50μίλια μακριά! Μπορείς επίσης να δεις σχεδόν όλο το νησί της Άνδρου προς τον Καμπανό βόρεια και μέχρι το Στενό και την Τήνο. Και το εντυπωσιακό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, χτισμένο επάνω στο άγριο σύμπλεγμα βράχων, πάνω από την Άρνη. Από εκεί ανάμεσα στα σύννεφα και στον λίγο χρόνο που έμενε πριν δύσει ο ήλιος, φύγαμε για να συνεχίσουμε το γύρισμα του ντοκιμαντέρ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην βορειοδυτική πλευρά της Άνδρου πλέον. Βούτηξα επιτέλους στα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά του νησιού μας. Εκεί οι υποβρύχιες κάμερες πλέον, ανέλαβαν τα αποτυπώσουν την ομορφιά του υποβρύχιου κόσμου, σε μια βουτιά για ψαροντούφεκο, εξασκώντας την πιο οικολογική και βιώσιμη μορφή αλιείας. Η θάλασσα τελικά φάνηκε πλουσιοπάροχη και μια ώρα μετά, το ηλιοβασίλεμα με βρήκε να καθαρίζω την συναγρίδα που μόλις είχα πιάσει στην ακρογιαλιά. Το ταξίδι είχε πλέον ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και η Άνδρος απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού! Το μόνο που έμενε, ήταν η κατανάλωση του ψαριού παρέα με δύο φίλους και το μοντάζ των εκατοντάδων Giga σε πλάνα που είχα συλλέξει! Το καλοκαιράκι σχεδόν έφτασε και η Άνδρος με την άγρια ομορφιά της είναι εκεί, να την γυρίσουμε από την κορυφή μέχρι τη θάλασσα και να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της!  Ακολουθεί το βίντεο για την Άνδρο από το κανάλι http://spearfishing-life.com/ :    
"Πάει καιρός που ακούστηκε η τ...
Η εικόνα του ποταμού καθώς βρέχει συνεχώς, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί και 6-7 ώρες βροχής!!! Είχε περάσει πολύ καιρός από την τελευταία βροχή όταν την Πέμπτη 11/3/21 το πρωί η Άνδρος ξύπνησε μέσα σε ριπές βροχής φάνηκε κάτι απρόσμενο. Αλλά και ευεργετικό. Ήρθαν οι βροχές του Μάρτη σκεφτήκαμε. Ο Φλεβάρης εκτός από μια κακοκαιρία (να την λέμε πια... καλοκαιρία έτσι που έγινε το πράγμα) πέρασε σχεδόν στεγνός. Και ο Μάρτης κόντευε να στο μέσον του και δεν είχε ρίξει μια βροχή. Βγήκαμε μετά από 6-7 ώρες με συνεχείς ριπές βροχής μια βόλτα στον "μεγάλο ποταμό" στα Λειβάδια. Θέλαμε να δούμε το νερό στο ποτάμι. Κι αν είχε ανέβει η στάθμη.
Ένα σπάνιο φαινόμενο άμπωτης σ...
George Mantjoros: Καλό μήνα σε όλους! Σήμερα με καλό καιρό μετά τους ισχυρους βοριάδες, στο λιμάνι του Γαυρίου η στάθμη της θάλασσας έχει πτώση περίπου... ένα ολόκληρο μέτρο από το ανώτατο σημείο της, αυτό που είχε πριν λίγες μέρες με νοτιάδες. Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προβλέπεται δύσκολο υ...
  Σχετικά λίγα τα προχθεσινά χιόνια στο Ζένο, πάνω από τ' Αποίκια. Και λιγότερη η διάρκεια τους. Λιγότερες και οι βροχές εφέτος. Και το τέλος του τρέχοντος υδρολογικού έτους απέχει μόνο ένα μήνα ή λίγο περισσότερο. Τα πράγματα εφέτος φαίνονται δύσκολα...
Απίστευτο! Η θάλασσα… αχνίζει ...
  Ένα σπάνιο φαινόμενο παρατηρείται από το πρωί στις Κυκλάδες και κοντά  στην Άνδρο. Όταν η ατμόσφαιρα «παίζει παιχνίδια» και η θερμοκρασία της θάλασσας με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχουν μεγάλη απόκλιση,  τότε οι υδρατμοί από το νερό που ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια και… βράζουν! Γιατί σχεδόν αχνίζουν καθώς από τους 12,13,14c που είχε μέχρι χθες της θάλασσα, συναντά της θερμοκρασία της ατμόσφαιρας που είναι στους 1,2,3c βαθμούς! Και δημιουργούνται υδρατμοί που ανεβαίνουν στον αέρα... Οι φωτογραφίες με τα μικρά ερημονήσια των Κυκλάδων, πριν από λίγη ώρα, έχουν μια εντυπωσιακή όψη. Οι υδρατμοί που δημιουργεί η διαφορά της θερμοκρασίας κάνει τα νησάκια σαν να αναδύονται μέσα από την θάλασσα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Σήμερα όλη μέρα ο χιονιάς έχει αγριέψει πολύ το Αιγαίο. Τεράστια κύματα παντού,  σφοδρή θαλασσοταραχή και φυσικά… απαγορευτικό. Το πρωί στον Κάβο Ντόρο και στην Τήνο, «έβγαζε φίδια!». Η ταχύτητα των βορείων ανέμων έφτασε κάποιες στιγμές τα 110 χλμ. Δηλαδή θύελλα! Σ.Δ.