Άνδρος: μείωση των καμένων εκτάσεων 90% σε ένα χρόνο!

    -- -- Είχαμε την καλύτερη αντιπυρική περίοδο εδώ και 10 χρόνια. Κάηκαν μόνο 1100-1200 στρέμματα. Και το κυριότερο από ότι κάηκε το μεγαλύτερο μέρος ήταν θάμνοι και ξερόχορτα. Για να έχεις μια σύγκριση πέρσι κάηκαν 12.500-13.000 στρέμματα.

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε η συνάντηση μας στο Γαύριο με τον Χρήστο Παπαϊωάννου επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Άνδρου.

Και συμπλήρωσε:

-     -- Για θυμήσου τις περσινές φωτιές που εσύ περιέγραφες με την βοήθεια της πυροσβεστικής και των εθελοντών και σύγκρινέ τες με τις φετινές. Πόσα λιγότερα έγραψες και θα βγάλεις συμπέρασμα μόνος σου.

 

Και συνέχισε:

-     -- Όλα αυτά έγιναν δυνατά χάρη στην αύξηση της πρόληψης, στην εντατικοποίηση της προετοιμασίας, στην οργάνωση και συνεργασία όλων των υπηρεσιών του νησιού. Να ξεκινήσω με την πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου που βοήθησε αποφασιστικά. Ο Αντώνης Λάβδας κατάφερε με τις συμβουλές μας και την χρηματική στήριξη ιδιωτών να φτιάξει ένα δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών που καλύπτουν τα ¾ του νησιού. Πέρσι είχαμε μόνο το 1/10 από αυτούς. Αυτό έγινε δυνατό με την στήριξη χορηγών. Και να προχωρήσω με την σωστή και ολοκληρωμένη προστασία όλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών: εθελοντές, λιμενικό, αστυνομία, δασαρχείο.

Χείμαρρος ο Χρήστος θυμάται:

-     -- Τι να πρωτοθυμηθώ; Την διάσωση με το λιμενικό του πληρώματος του Goodfaith, που έπεσε στα βράχια, την κοινή προσπάθεια με τους εθελοντές στα χιόνια και στις πλημμύρες, τις μικτές περιπολίες των τριών σωμάτων και του ΣΕΔΑ…

 

Για τους δασοπυροσβέστες λέει τα καλύτερα. Τους συνέδραμαν σε όλα τα δύσκολα συμβάντα. Μαζί συνάδελφοι σε όλα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στις φωτιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια. Είναι μέρος της πυροσβεστικής του νησιού.

Και προσθέτει:

-     -- Αν η πυροσβεστική είναι ο υπηρεσιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας οι εθελοντές είναι βασικά στελέχη αυτού του βραχίονα. Κοινός στόχος η προστασία των πολιτών, του περιβάλλοντος, των περιουσιών και του φυσικού πλούτου του νησιού.

  

Βοήθησε και η ενημέρωση στα σχολεία, στις κοινότητες κλπ. Πήγαν παντού και μίλησαν σε όλους  για την καταστροφή που επιφέρουν οι φωτιές. Υπήρξε από τη μία ευαισθητοποίηση για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και υπήρξε σύλληψη ορισμένων, δίωξη κατά κάποιων και αυστηρή αντιμετώπιση του καψίματος ξερόχορτων. Βοήθησαν κι αυτά θυμίζει. Και βοήθησε πως παρά την κρίση η πυροσβεστική Άνδρου αυξήθηκε κατά τρία άτομα και κατά δύο οχήματα.

Βεβαίως απέδωσαν και τα μέτρα πρόληψης. Πλέον τα τηλεφωνήματα για άδειες καύσης είναι πολλά. Το δασαρχείο και η πυροσβεστική είναι πολύ προσεκτικά στον σχεδιασμό. Και το κυριότερο πολλοί είναι οι πολίτες που είναι αρωγοί του έργου της πυρόσβεσης και της πρόληψης.

Λέει και ξαναλέει για τον συντονισμό όλων και για τον ρόλο της πολιτικής προστασίας και του Αντώνη Λάβδα, των εθελοντών και του Νίκου Χαζάπη, για τους ιδιώτες που έσωσαν την παρτίδα με τους πυροσβεστικούς κρουνούς. Και θυμίζει την φράση του στρατηγού Μακρυγιάννη όταν είμαστε στο εμείς κι όχι στο εγώ τα πράγματα πάνε καλά.

Τέλος γυρνά και προσθέτει χαμογελώντας:

-     -- Μη νομίζεις πως το ξέχασα: τα site του νησιού βοήθησαν πολύ με την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Μέχρι πριν δύο χρόνια καιγόμαστε εδώ κι εκεί και δεν το μάθαινε κανένας. Δεν έδιναν σημασία πολλοί. Τώρα μια φωτιά στο Μακροτάνταλο ή στο Κόρθι μας αφορά όλους. Μια φωτιά στην Κατάκοιλο ή στους Κατακαλαίους είναι υπόθεση του νησιού κι όχι αυτών που καίγονται. Εσείς βοηθήσατε να πάμε στο «εμείς» που σου έλεγα…

Το πλοίο έχει έρθει. Τον αποχαιρετάμε. Καθώς φεύγουμε ο νεαρός πυροσβέστης ξαναλέει:

-     -- Όλα αυτά μαζί βοήθησαν και είχαμε κατά 90% μείωση των φωτιών από πέρσι.

«εν Άνδρω»