Απάντηση του συντονιστή του LIFE Άνδρου

 

Βράχια με προστατευόμενες φωλιές αγριοπερίστερων και θαλασσοκοράκων στην Βόρεια Άνδρο (φωτο: Εν Άνδρω) 

(Από τον συντονιστή του προγράμματος LIFE Άνδρου κ. Ισίδωρο Νικολάου λάβαμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με ορισμένα ερωτήματα και επιθετικά σχόλια αναγνωστών, στα οποία ήδη απαντήσαμε εμείς με όσα ξέραμε, αλλά είχαμε ζητήσει δημοσίως να απαντήσουν και να στηρίξουν το πρόγραμμα και οι αρμόδιοι - γραφείο τύπου, πολιτική ηγεσία, κλπ. Δυστυχώς κανείς από τους μεγαλόσχημους ΔΕΝ απάντησε.  Απλώς 4 μέρες μετά το συμβάν (!) κατάφεραν κι έστειλαν δελτίο με μια βαριεστημένη περίληψη της ανακοίνωσης του λιμεναρχείου! Την ίδια στιγμή η ανάρτηση του Εν Άνδρω για το συμβάν είχε κυκλοφορήσει πλέον σε όλη την Ελλάδα μέσω της αναδημοσίευσης της από το ένθετο για το κηνύγι και το ψάρεμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ! Αλλά και πάλι στο βαριεστημένο δελτίο τους απόφυγαν να πουν κάτι επί της ουσίας των ερωτημάτων που είχαν ήδη τεθεί. Καθόλου περιέργο. Οι σημερινοί αρμόδιοι ΔΕΝ είναι εδώ! Είναι μακριά! Και ΔΕΝ στήριξαν σχεδόν ΠΟΤΕ το πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι που το "τρέχουν" πορεύτηκαν μόνοι τους. Και μόνοι τους απαντάνε και επί της ουσίας σήμερα. Τους ευχαριστούμε. Και δηλώνουμε πως το "εν Άνδρω" θα παραμείνει δίπλα τους στηρίζοντας ανιδιοτελώς πάντα τις δράσεις τους για γνώση, ευαισθητοποίηση, διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού μας. -  Διαμαντής Μπασαντής).


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Ισίδωρος Νικολάου οδηγά το σκάφος του LIFE στην Βόρεια Άνδρο (φωτο: Εν Άνδρω). 

Κύριε Μπασαντή,

παρόλο που τα ανώνυμα σχόλια δεν προάγουν συνήθως την υγιή ανταλλαγή απόψεων και ορισμένα πικρόχολα εξ αυτών δεν με αγγίζουν, διαπιστώνω ότι από ορισμένους επιχειρείται η δημιουργία «κλίματος» με όσα γράφουν, το οποίο "κλίμα" στρέφεται εναντίον του προγράμματος LIFE και εμένα προσωπικά. Έχω, λοιπόν, να απαντήσω τα εξής:

  1. Ολες οι δράσεις που γίνονται στο πρόγραμμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας. Στην σύμβαση επιχορήγησης που έχει υπογραφεί αναφέρονται αναλυτικά όλες οι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος και μετά από αυτό. Ο βασικότερος ίσως στόχος του προγράμματος είναι η θεσμοθέτηση κανόνων για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών του νησιού και για τον σκοπό αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  2. Όπως συμβαίνει σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές, υπάρχει σε λειτουργία Επιτροπή Διαχείρισης στην οποία συμμετέχουν οι αρχές του τόπου, φορείς, κλπ., που σκοπό έχει τον συντονισμό για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος του νησιού.  Όπως είναι προφανές, προστασία σημαίνει κατ’ ελάχιστον σεβασμός στους νόμους του κράτους και επιτήρηση για την αποτροπή επιζήμιων δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα LIFEεφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια πρόγραμμα επιτήρησης όλων των προστατευόμενων περιοχών της Ανδρου από ξηρά και θάλασσα, σε πλήρη συνεργασία με όλους τους φορείς και αρχές του τόπου.
  3. Κατανοεί νομίζω ο καθένας ότι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν έχει γενική αποδοχή, ιδίως όταν θίγονται οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ειδησεογραφία που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή του περιβαλλοντικού αποθέματος ενός τόπου αποφέρει τεράστια οφέλη σε λίγους, εις βάρος βέβαια του κοινωνικού συνόλου και του μέλλοντός του. Δεν με εκπλήσσει λοιπόν το πλήθος ή η ένταση πολλών ανώνυμων επικριτών.
  4. Το πρόγραμμα LIFEείχε και έχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές σε οποιονδήποτε θελήσει να μάθει αναλυτικότερες πληροφορίες. Μάλιστα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν κάποιος έρθει μαζί μας με το αυτοκίνητο ή το σκάφος στο πεδίο, γιατί έτσι δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τον εν πολλοίς άγνωστο πλούτο του νησιού.
  5. Οσο αφορά τις ανοησίες περί διπλών ή πολλαπλών μισθών, περί παρανομιών ή άλλων ατασθαλιών, ας κάνει κάποιος τον κόπο να διαβάσει πρώτα τι υπάρχει στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στα λοιπά site διαφάνειας του δημοσίου και μετά ας αυτογελοιοποιηθεί. Μπορεί φυσικά να επισκεφτεί όποια στιγμή θελήσει το γραφείο του προγράμματος για εις βάθος ενημέρωσή του για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Αν παρόλα αυτά επιμένει να πιστεύει ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό, μπορεί φυσικά να προσφύγει στον εισαγγελέα, κάτι σύνηθες τελευταία.

Ο φάρος της Γριάς πάνω από τον υδροβιότοπο στα Άχλα (φωτο: Εν Άνδρω)

  1. Κλείνοντας κ. Μπασαντή, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την προβολή στο site σας των δραστηριοτήτων του προγράμματος, του οποίου το προσωπικό προσπαθεί με αυταπάρνηση και αγάπη για το νησί χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου, να παραδόσει το περιβάλλον του αλώβητο στην επόμενη γενιά. Ελπίζω και με την δική σας συμβολή να γίνει κατανοητό στην κοινωνία της Ανδρου ότι το περιβάλλον του νησιού αποτελεί υπέρτερο αγαθό και η προστασία του απαιτεί κάτι περισσότερο από ορισμένα πικρά ανώνυμα σχόλια.

Ισίδωρος Νικολάου

Συντονιστής του προγράμματος

LIFEΑνδρου

Χρήσιμα link για περαιτέρω ενημέρωση:

Website του προγράμματος: www.androslife.gr

Σχέδιο Διαχείρισης – εκπαιδευτικό υλικό: www.androslife.gr/?page_id=651