LIFE: Μια διαδρομή τέλειωσε μια άλλη ξεκινά...

Θαλασσοκόρακας (είδος κορμοράνου) στα... Γιάλια! Τα πουλιά πλέον έχουν συνηθίσει τόσο πολύ την Άνδρο που αρκετές φορές πλησιάζουν και ακτές που δεν είναι έρημες όπως εδώ εφέτος τον Ιούνιο.ι.

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε το πρόγραμμα του συνεδρίου με το οποίο ολοκληρώνεται το Life όπου η Άνδρος ήταν leader (επικεφαλής) με εταίρους την Ορνιθολογική Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο κλπ. Πρόκειται για τον τελικό απολογισμό μιας οικολογικής ευρωπαϊκής δράσης που δημιούργησε μια πρώτη υποδομή για παραδοσιακές καλλιέργειες στην Άνδρο και υποβοήθησε την άγρια ζωή και την διατήρηση της μοναδικής φύσης του νησιού μας.  Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα δεν δημιούργησε την ανάλογη κοινωνική συνείδηση μιας και σε όλη την διάρκεια του η συμμετοχή της κοινωνίας της Άνδρου ήταν "εκ του μακρόθεν" λόγω επικοινωνιακής ολιγωρίας και ανεπάρκειας από την αρχή μέχρι το τέλος. Κανείς από τους υπεύθυνους επικοινωνίας δεν έκανε ποτέ έστω μια διαδρομή του Life που εκπροσωπούσε και το οποίο έπρεπε να καταγράψει και να περιγράψει. Αμφιβάλουμε, ακόμα, αν υπάρχει κέστω και ένα μέλος της σημερινής διοίκησης που να πήγε έστω σε μια δράση στο φυσικό πεδίο που εξελισσόταν το πρόγραμμα (Στενό, βόρεια Άνδρος, Καμπανός, νότια Άνδρος κλπ).

Πως λοιπόν να το καταλάβουν; Πως να μην το έβλεπαν ως απλό λογιστικό "δούναι και λαβείν"; Και όχι ως πρόγραμμα καλλιεργητικής και περιβαλλοντικής αναβάθλισης;  Έφτασαν κάποιοι "ειδικοί" την διάσωση των παλιών σπόρων από το πανεπιστήμιο που είχε στόχο την αναβιώση παραδοσιακών καλλιεργειών της Άνδρου να την περιγράφουν στο f/b σαν προσπάθεια εξάπλωσης... μεταλλαγμένων προϊόντων στο νησί!!! Γι' αυτή την παραπληροφόρηση ποτέ κανείς από τους σημερινούς αρμόδιους πολιτικούς ή επικοινωνιακούς παράγοντες δεν διαμαρτυρήθηκε. Κανείς υπεύθυνος δεν έβγαλε ένα δελτίο τύπου ή δεν μπήκε ποτέ να πει κάτι στον απορποσανατολισμένο διάλογο.

Έμεινε, λοιπόν, το πρόγραμμα μόνο του - σχεδόν συκοφαντιμένο - να δίνει μάχη με κάθε λογής άσχετους, αρμόδιους, αναρμόδιους κλπ. Τώρα το LIFE τέλειωσε. Το καταληκτικό συνέδριο στις 26/9 σηματοδοτεί το τέλος αυτής της διαδρομής του. Αλλά και την αρχή μιας άλλης όπου η Άνδρος θα είναι απλώς ένας εταίρος και όχι leader. .Ας συνεχίσει να υπάρχει για το νησί, αλλά με ευθύνη άλλων. Ίσως να είναι καλύτερα έτσι

Όσο γαι το χρηματικό κόστος, που κάποιοι με στενή λογιστική αντίληψη επικαλούνται, ας μας πουν μετά το πέρας των πληρωμών του χρόνου, πόσο πραγματικά θα έχει πληρώσει ο Δήμος Άνδρου. Όμως θα πρέπει από τον τελικό λογαριασμό να βγάλουν έξω τα γραφεία Τύπου. Γιατί ποτέ δεν το γνώρισαν στ' αλήθεια. Ποτέ δεν το υπερασπίστηκαν στα σοβαρά. Ίσως βέβαια να έκαναν άλλες δουλειές πολύ πέρα από το πρόγραμμα. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία... 

Κατά τα άλλα ευχαριστούμε τον κ. Γ. Μηνδρινό που είχε την καλοσύνη να μας προσκαλέσει στο καταληκτικό συνέδριο του LIFE. Ενός προγράμματος που περπατήσαμε αρκετές φορές, το ταξιδέψαμε τρεις φορές, το αγαπήσαμε και το παρουσιάσαμε πολλές φορές. Για το λόγο αυτό και το υπερασπιστήκαμε ακόμα και μόνοι μας - "Εν Άνδρω".

 

 Ένα ενδιαφέρον NEWSLETTER του γραφείου Τύπου μιας περίόδου που απλώς δημοσιεύτηκε κάποια στιγμή στα site της Άνδρου. Και πάρα πέρα τίποτα. Δεν έγιναν συναντήσεις να κοινοποιηθεί  από τους πολιτικά ρμόδιους σε αυτούς που πραγματικά ενδιέφερε: τους αγρότες. Δεν πήγαν οι αρμόδιοι στα χωριά που έγιναν ή που θα ήθελαν να γίνουν οι παραδοσιακές καλλιέργειες για να συζητήσουν με βάση αυτό στους αγρότες της Άνδρου; Έμεινε μόνο το NEWSLETTER, ένα αχρησιμοποιήτο εργαλείο, για απλή επικοινωνιακή χρήση στο διαδίκτυο. Και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε από αυτούς που το σχεδίασαν σαν επιχείρημα όταν κάποιοι "φίλοι" της διοίκησης συκοφαντούσαν το πρόγραμμα γράφοντας πως πρόκειται για... μεταλλαγμένα!!! 

(α) Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αγαπητέ κύριε Μπασαντή,

Εκ μέρους του Δημάρχου Άνδρου, κ. Θεοδόση Ι. Σουσούδη και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFEANDROSSPA,με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, με θέμα "Προστασία του περιβάλλοντος της Άνδρου και Βιώσιμη Ανάπτυξη".

Παρακαλούμε δείτε τη συνημμένη πρόσκληση.

Αναμένοντας την απάντησή σας,

Με εκτίμηση

Γιάννης Μηνδρινός

Συντονιστής επικοινωνίας Προγράμματος LIFE Δήμου Ανδρου

(β) ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ LIFE ANDROS (26/9/2016)

Θέμα: Προστασία του περιβάλλοντος της Άνδρου και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο επίσημος επιχειρησιακός χάρτης του LIFE Άνδρου. Πόσοι από τους αρμοδίους έχουν κάποτε πάει στα μέρη που καταγράφει; 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 -10.30: Προσέλευση - εγγραφή

10:30: Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Άνδρου

10.40 -10.55: Χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του γραφείου της ΕΕ στην Αθήνα, καθώς και από εκπροσώπους άλλων προγραμμάτων Life.

11.00 – 11.15: «Η συνεισφορά του προγράμματος LIFE στην προστασία του 
φυσικού περιβάλλοντος της Άνδρου», Ισίδωρος Νικολάου, υπεύθυνος προγράμματος Life Ανδρου.

11.20-11.35: "Βιοποικιλότητα στο νησιωτικό χώρο". Παναγιώτης Παφίλης, επίκουρος καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας Ε.Κ. Πανεπιστήμιου Αθήνας.

11.40 – 11.55: «Η οικολογική, κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική αξία των αναβαθμίδων». Θεοδώρα Πετανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικολογίας - Οικογεωγραφίας Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

12.00 – 12.15:«Δυνατότητες συνεργασίας με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για την προστασία του περιβάλλοντος της Ανδρου και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Δρ. Σταμάτης Σταματιάδης, Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογίας Εδάφους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

12.20 – 12.40: «Η ορνιθοπανίδα της Άνδρου». Victoria Saravia, ορνιθολόγος LIFE Άνδρου - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

12.45 – 12.55:«Πολιτικές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ζώνες ειδικής προστασίας». Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος  (ή Χάρης Νικοκάβουρας, στέλεχος του υπουργείου). 

13.00 – 13.15: Ερωτήσεις - συζήτηση