Η κυκνο-οικογένεια της Χώρας

 

Μπροστά η μητέρα πυξίδα της οικογένειας. Ακολουθούν τα τέσσερα κυκνόπουλα. Τελευταίος ο πατέρας κλείνει την πομπή και ελέγχει την κατάσταση... (φωτ. Εν Άνδρω).

Απ’ ότι φαίνεται από τα δημοσιεύματα στο Μπατσί μόλις δημιουργήθηκε αποικία κύκνων. Όμως στην Χώρα τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ. Υπάρχουν εδώ και χρόνια κύκνοι και εδώ και καιρό μια συγκροτημένη κυκνο-οικογένεια. Πατέρας-κύκνος, μητέρα-κύκνος και τέσσερα κυκνόπουλα. Που αν και μεγάλωσαν ακόμα δεν άσπρισαν.

Είναι πλέον πολιτογραφημένοι Νειμποριανοί. Αν και το καλοκαίρι έχουν και εξοχικό στα Γιάλια!!! Και βολτάρουν μεταξύ Γιαλίων και Νειμποριού. Την Δευτέρα όμως η ταβέρνα της κ. Λίλας ήταν κλειστή. Στα Γιάλια τους ταΐζει ο Νίκος, ο γιός της κυρά Λίλας. Σου λένε κλειστή η ταβέρνα πάμε παραλιακή τσάρκα πίσω στο Νειμποριό. Εκεί τους φροντίζει ένας παππούς από κοντινό κατάστημα.

Ήρεμοι και φιλικοί οι κύκνοι με τους ανθρώπους πέρναγαν δίπλα από τους λίγους λουομένους... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Όλοι στην παραλία έβλεπαν την κυκνο-οικογένεια να έρχεται. Πήγαινε καρφί προς τον παππού που τους περίμενε με καλαμπόκι στην πεζογέφυρα. Έφτασαν βγήκαν από το νερό, αλλά δεν προχωρούσαν. Κοιτούσαν λίγο ανήσυχοι. Ο παππούς εξήγησε φοβούνται τα σκυλιά που τους γαυγίζουν. Αλλά που τα βλέπουν; Του δείξαμε δύο ήσυχα σκυλιά δεμένα κάτω από την πεζογέφυρα. Πιθανόν να ήταν κάποιων λουομένων. Τα είδα κι αυτός λέγοντας: α! γι’ αυτό δεν έρχονται.

O κυρ-Γιώργος Κατσιώτης ταΐζει τους κύκνους (φωτ. Εν Άνδρω).

Κατέβηκε λοιπόν από την πεζογέφυρα πηγαίνοντας κοντά τους. Τον περίμεναν. Έριξε το καλαμπόκι. Πρώτα δοκίμασε η μητέρα. Μετά τα κυκνόπουλα αφού πήραν το ok άρχισαν να τσιμπολογούν. Η μητέρα τσιμπολόγαγε αραιά. Ο πατέρας δεν γύρισε να κοιτάξει το φαγητό. Κέρβερος όλη την ώρα «έκανε βάρδια για την οικογένεια» σχολίασε ο ηλικιωμένος κύριος… 

Όλη η οικογένεια τρώει. Ο πατέρας φυλάει βάρδια... (φωτ. Εν Άνδρω).

Στα περίπου 20 λεπτά ο πατέρας δεν γύρισε ούτε μια φορά να δει προς το φαγητό. Με το κεφάλι ψηλά κοιτούσε γύρω-γύρω σαν περισκόπιο να μην υπάρξει κίνδυνος για την οικογένεια του!

Ο πατέρας-κύκνος εκτελεί τα καθήκοντα του... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια σκηνή όπου η μητέρα φύση διδάσκει το πώς συγκροτήθηκαν οι κοινωνίες των ζώων και των ανθρώπων! Αν και για πολλούς ανθρώπους υπάρχουν έντονες αμφιβολίες αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο με αυτά που κάνουν…

«Εν Άνδρω»