Από την κόλαση στον παράδεισο και στις υπερβολές...

Το γενικό τοπίο όπου πέρασε η φωτιά. Οάσh πρασίνου μέσα στο μαύρο το χωριό του Άνω Άγιου Πέτρου. Η φωτιά ξεκίνησε αριστερά στην άκρη του χωριού κοντά στον Πύργο. Κατέβηκε προς τα κάτω κι έφυγε αριστερά και δεξιά. Αριστερά κατέληξε στο Λιόπεσι και δεξιά στην κορυφή πάνω από το Κυπρί.  Όπου υπήρχαν σπίτια και καλές μάντρες η φωτιά ανακόπηκε και το πράσινο γλύτωσε (φωτ. Εν Άνδρω). 

Λένε συχνά πως οι δημοσιογράφοι υπερβάλουν στην μετάδοση γεγονότων ή στην αποτίμηση καταστάσεων. Και έχουν δίκιο μιας και ο άνθρωπος που μεταδίδει κάτι ζωντανά είτε μιλώντας είτε γράφοντας μπορεί να παρασυρθεί από την ένταση της στιγμής. Λένε πως οι σχολιάζοντες από μακριά μπορεί να κρίνουν ανάλογα με την οπτική τους. Λίγο πιο μακροσκοπικά. Κι εκεί μπορεί να υπάρχει ένα κάποιο φορτίο ανησυχίας. Ιδίως αν σε αυτά που σχολιάζουν έχουν κάποια εμπλοκή. Και έχουν δίκιο το συναίσθημα κυριαρχεί συχνά και στον σχολιασμό.

Μια κοντινότερη λήψη του ίδιου τοπίου. Η κόλαση και ο παράδεισος αποτυπώνονται σε μια συνεχή εναλλαγή του μαύρου με το πράσινο. (φωτ. Εν Άνδρω).

Από εδώ αριστερά λίγο κάτω από τον Πύργο λένε οι περισσότεροι, λίγο πάνω λένα άλλοι, ξεκίνησε η φωτιά. Και από εκεί τράβηξε το δρόμο της. Αριστερά προς Λιόπεσι. Δεξιά για Κυπρί. Και στο κέντρο μέχρι τον Κάτω Άγιο Πέτρο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο ελληνιστικός Πύργος του Αγίου Πέτρου στο όριο της φωτιάς. Αριστερά τα καμένα. Δεξιά τα άκαυτα. Στη μέση, ανάμεσα στα κάδρο που σχηματίζουν τα καλώδια (!), το μνημείο...  (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα παραπάνω μας έδωσε αφορμή να γράψουμε ο αναγνώστης μας Άγγελος που έγραψε σε ένα σχόλιο του: "Η ηλιθιότητα στο facebook ....έτσι για να γράφει ο καθένας την μ... του, ξεπερνάει κάθε λογικό όριο. Δυστυχώς σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, όπως η φωτιά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αν θέλουμε να συμβάλλουμε, ώστε να αλλάξουν νοοτροπίες σε αυτό τον τόπο. Υπάρχουν φωτιές και φωτιές !...και εξηγούμαι, γιατί μόνον έτσι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς συμβάλλουμε στην αποφυγή τους. Οι φωτιές που μπαίνουν από πρόθεση/σκοπό και είναι οι λεγόμενες «βαλτές» και οι φωτιές που ανάβουν από απλούς μεροκαματιαρήδες ακτήμονες, καταστρέφουν εξ ίσου τον τόπο μας, αλλά ως προς την πρόθεση και την μεταμέλεια έχουν διαφορές. Και έτσι πρέπει να τις δούμε, όχι με κραυγές και σχόλια που μόνο... εντυπωσιασμό προσφέρουν."

Ο Κάτω Άγιος Πέτρος. Έβαλε ο θεός και ο Άγιος Πέτρος το χέρι του και σώθηκε κι αυτός όπως και το πάνω χωριό. Καταπράσινος και γαλήνιος με τα άσπρα σπιτάκια του μια ζωγραφία μπροστά στη γαλάζια θάλασσα. Γύρω του η μαυρίλα... μια άλλη θάλασσα;!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια γλώσσα πρασίνου ανηφορίζει προς τα πάνω ανάμεσα στη μαυρίλα που άφησε πίσω της η φωτιά. Καθλόλου τυχαίο πως τα σπίτια και οι ιδιοκτήτες τους έδωσαν μάχη, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τους πυροσβέστες να σώσουν ότι μπορούσαν. Και δεν τα κατάφεραν άσχημα όπως φάιντεια. (φωυ. Εν Άνδρω).

Ο εντυπωσιασμός του facebook!!! Έχει δίκιο ο αναγνώστης μας. Όμως μαζί με τον εντυπωσιασμό εύκολα διακρίνονται στο facebook και οι σκοπιμότητες μερικών που σχολιάζουν. Μερικές είναι τόσο απροκάλυπτες που ξαφνιάζουν με την απλοϊκότητα τους. Δεν είναι πλέον απλά λάθη. Είναι κατευθυνόμενη πληροφόρηση με στόχο την δημιουργία κλίματος υπέρ ή κατά κάποιων. Καλό να λ΄΄εμε ευχαριστ΄ω και μπράβο σε όσους συνεισφέρουν την κρίσμη ώρα. Σε αρμόδιους, σε πυροσβέστες, σε εθελοντές, σε κατοίκους, σε όλους όσους με τον τρόπο τους είναι παρόντες. Καθένας από το πόστο του κοντινό ή μακρινό και κάνει αυτό που πρέπει. Στο site αυτό έχουμε επαινέσει πολλούς και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε όταν πρέπει. Αλλά δεν ευχαριοστήσαμε ποτέ κάποιον για κάτι που δεν έκανε. Και μάλιστα με τόσο κρυγαλέο τρόπο έτσι "που να τον παίρνουν είδηση και οι πέτρες"...

Μια κοντιή λήψη της προηγούμενης φωτογραφίας. Εδώ φαίνεται πολύ καλύτερα η δουλειά που έκαναν οι υπάρχοντες δρόμοι που λειτούργησαν ως αντιπυρικές ζώνες. Κάτι είναι κι αυτό (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Το δύο σημεία όπου  έσπασε το μέτωπο της φωτιάς. και στα δύο υπάρχουν σπίτια, μάντρες και καθαρισμένα χωράφια. Έτσι σώθηκαν και τα δέντρα και τα σπίτια. (φωτ. Εν Άνδρω).

Παρακολουθώντας την πυρκαγιά εκ του φυσικού, αλλά και αναρτώντας συνάμα και πληροφορίες γι' αυτήν, είδαμε ξαφνιασμένοι μια "πληροφορία" που έκανε τον γύρο του facebook. Όντας στην πρώτη γραμμή για πολύ ώρα διαβάσαμε από παρεμβαίνοντα και "πληροφορούντα" τον κόσμο της Άνδρου μια είδηση που εμπειριείχε προφανή πολιτική σκοπιμότητα. Την διακινούσε ένας σεμνός άνθρωπος και μάλιστα με το όνομα του (δεν έχει σημασία το όνομα) που ήθελε να "πληροφορήσει" για το «έργο» ενός τοπικού πολιτικού την ώρα της καταστροφής και προφανώς χωρίς να έχει άμεση γνώση της κατάστασης. Μπέρδεψε, λοιπόν, λόγω απόστασης, ο ατυχής την "πληροφορία". Και μετά την μετέδοσε ως προπαγάνδα περιγράφοντας το "γεγονός" στο facebook  σαν σε ζωντανή μετάδοση:

-  Αυτή τη στιγμή τα αεροπλάνα που έστειλε ο κ. Καπάκης άρχισαν ρίψεις και σβήνουν την φωτιά! Σε ευχαριστούμε κ. Καπάκη…

Όντως ήρθαν δύο αεροπλάνα που κάλεσε… ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου! Δυστυχώς δεν υπάρχουν ελικόπτερα αυτή την εποχή! Με τον αέρα που είχε δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Έκαναν μια επικίνδυνη βόλτα. Είδαν τα 8 μποφόρ στη θάλασσα. Δεν έκαναν καμία ρίψη κι έφυγαν!!!

-        -   Έμειναν οι κραυγές του αναμεταδίδοντα τα "νέα" να προβλάλουν ματαίως ένα γεγονός που ποτέ δεν έγινε!!! Ήταν όμως τόσο πειστικός στην "απευθείας μετάδοση" που μερικοί που είδαν από κοντά μεγάλο μέρος της φωτιάς και είδαν και την ανάρτηση ρώταγαν τους πυροσβέστες: μα έκαναν ρίψεις τα αεροπλάνα; Όχι, δεν έκαναν… Ρίψεις έκαναν μόνο στο facebook!!! Καλό θα ήταν την ώρα του κινδύνου να μην προσπαθούν μερικοί να εντυπωσιάσουν με τέτοιες κραυγαλέες, εξόφθαλμες και... λάθος (το κυριότερο) "ευχαριστίες". Γιατί υποβιβάζουν τον "πολιτικό πολιτισμό" της Άνδρου όπως θα έλεγε κι ο φίλος τους...

Μια λήψη από κοντά έκεί που έσπασε το μέτωπο της φωτιάς. Το πρώτο σπίτι και η μάντρα του άντεξαν στη λαίλαπα που πέρασε με μεγάλη ταχύτητα και κατέκαψε ότι ήταν εύκολο. Λόγω του αέρα όπου βρήκε αντίσταση "έτρεξε" μακριά αγήνοντας πίσω της μεγάλες εκτάσεις πρασίνου. (φωτ. Εν Άνδρω).

Δύο κοντινές λήψεις σπιτιών που διασώθηκαν στην πεδιάδα. Πάλι οι μάντρες έδρασαν σωτήρια (φωτ. Εν Άνδρω).

Εδώ ο αέρας έκανε στο χωράφι τα παιχνίδια του. Αλλά και η ελιά που ανάβει δύσκολα άντεξε  στην πυ΄ρινη λαίλαπα. Πίσω στην πλαγιά βλέπουμε ακόμα μια φορά το πως πυροσβεστική, κάτοικοι και μάντρες (!) υπερασπίστηκαν τα σπίτια και τους κήπους τους!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η ταχύτητα του άερα και της φωτιάς σε συνδυασμό με την αντοχή της ελιάς έκαναν το θαύμα τους και μέσα στη μαυρίλα μερικά λιόδεντρα θυμίζουν πως η ζωή μερικές φορές αντέχει στα πιο δύσκολα. Μια ελπίδα αναγέννησης του τοπίου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Τέλος τα αρμυρίκια μπροστά στη θάλασσα στο τέλος της περιοχής Λιόπεσι. Άντεξαν με την βοήθεια του δρόμου και την συμβολή κατοίκων από το Γαύριο που έσπευσαν καιμ με κουβάδες τα κατάβρεχαν με θαλασσινό νερό να μην αρπάξουν. Τουλάχιστον σώθηκαν δίνοντας μια νότα ελπίδας στο τοπίο (φωτ. Εν Άνδρω).

 "Εν Άνδρω"