10 μποφόρ άνεμοι στο Αιγαίο. Η Άνδρος μακριά από τον τροπικό κυκλώνα.

Ο τροπικός κυκλώνας περνά από Νότιες Κυκλάδες και Κρήτη

Δύσκολη η σημερινή μέρα για το Αιγαίο και συγκεκριμένα την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η Άνδρος μένει μακριά από τον τροπικό κυκλώνα, δεν θα επηρεαστεί και δεν προβλέπεται να «ταλαιπωρηθεί» από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ήδη επικρατούν θυελλώδεις ανέμους έντασης έως και… 10 μποφόρ πρόσκαιρα και καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, και κατευθύνεται ανατολικά..

Και εδώ απομακρύνεται ανατολικά.

Τι είναι όμως αυτός ο περιβόητος τροπικός κυκλώνας;

Εξαιτίας των θερμών υδάτων στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, αναπτύσσεται μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και υγρασίας προς την ατμόσφαιρα, όπου σε συνδυασμό με το δυναμικό αίτιο που έχει αφήσει πίσω της η πρωτογενής ύφεση, έχουμε την ανάπτυξη ενός στροβίλου, που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά Μεσογειακού τροπικού κυκλώνα.

Στην ουσία, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται εξαιτίας της απότομης πτώσης της βαρομετρικής πίεσης στο κέντρο του στροβίλου αυτού, σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη καθαρού κέντρου (μάτι κυκλώνα), μιας περιοχής δηλαδή που απομονώνεται από τα χαρακτηριστικά των γειτονικών περιοχών του στροβίλου, έχοντας σαν βασικά χαρακτηριστικά την απότομη πτώση στην ταχύτητα του ανέμου και τον ανέφελο ή σχεδόν ανέφελο ουρανό.

Έτσι λοιπόν  αναμένονται πολύ ισχυρές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Επίσης στις προαναφερθείσες περιοχές θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι φτάνοντας τα 8 με 9 μποφόρ πρόσκαιρα στα νότια της Κρήτης και τα 10! Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή, να ελέγξουν τα φρεάτια και τις υδρορροές τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Υποχώρηση των έντονων αυτών φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας και από τα δυτικά με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου η βελτίωση θα γίνει αισθητή από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Κ.Χ.

 

Κυριακή, 30/10: Ο καιρός τρελάθηκε! Τροπικός κυκλώνας στην Ελλάδα! Έτοιμότητα στην Άνδρο!

 

Η καταιγίδα/κυκλώνας που κινείται από δυτικά προς ανατολικά και ίσως μπει και στο Αιγαίο. 

Τις επόμενες ώρες τροπικός κυκλώνας θα χτυπήσει το Αιγαίο και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Η Πολιτική Προστασία Κυκλάδων είναι σε επιφυλακή και δίνει με έκτακτο σήμα για πιθανές ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη. Ζητά επίσης και η Άνδρος να είναι σε ετοιμότητα.

Η φύση έχει μεταλλαχθεί και το κλίμα της Ελλάδος από εύκρατο, μετατρέπεται σταδιακά σε… ημιτροπικό. Η Άνδρος προς το παρόν, όπως δείχνουν οι μετεωρολογικοί χάρτες, φαίνεται να μένει μακριά από το «μάτι του κυκλώνα». Όμως η ΕΜΥ θα εχει πλήρη εικόνα της κατεύθυνσης του τις επόμενες ώρες. Προς το παρόν κινείται νότια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΜΥ:

«Βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα (medicane) έχει ήδη σχηματιστεί την Κυριακή 30/10 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σικελίας, όπως διακρίνεται και στην δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο κυκλώνας αυτός θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά, και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 31/10, όπως δίνεται και στους προγνωστικούς χάρτες  που ακολουθούν.

Ο κυκλώνας που κινείται ανατολικά από 2 δορυφορικές φωτογραφίες

Ο κυκλώνας, πέραν των θυελλωδών ανέμων (αναμένονται άνεμοι ισχυρότεροι των 100 km/h) θα συνοδεύεται και από ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Ο ακριβής εντοπισμός των περιοχών που θα επηρεαστούν από τα ισχυρά φαινόμενα θα εξαρτηθεί από την ακριβή κίνηση του κυκλώνα μέσα στις επόμενες 36 ώρες, οπότε θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση με νέα στοιχεία.»

Κ.Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet