Νέο ρεκόρ στον Κάβο Ντόρο: Νοτιάδες 142 χιλιομέτρων!!!

 Το κύμα χτυπά την πλώρη ταπό πλάγια. Είναι πια απομεσήμερο και οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν κοπάσει. Το ;Andros περνά τον Κάβο Ντόρο μετά την καταιγίδα.

Ήταν μια δύσκολη μέρα η Τετάρτη 9 Νοεμβρίου για το Αιγαίο, αλλά κυρίως για τον νότιο Ευβοϊκό, τον Κάβο Ντόρο και την Άνδρο. Ο καιρός, καθαρός νοτιάς, με βουβά κύματα χωρίς αφρούς, αλλά απίστευτη δύναμη, καταχνιά, χαμηλή νέφωση και υγρασία. Για τους στεριανούς που δεν πολύ καταλαβαίνουν, δεν είχε πολύ φουρτούνα. Για τους νησιώτες και κυρίως γι τους ναυτικούς, η σοροκάδα είναι άτιμος καιρός και δύσκολη στο ταξίδεμα.

Άλλη μια φωτογραφία από το μεσημεριανό πέρασμα του Andros στον Κάβο Ντόρο.

Στην Ραφήνα το πρωί έβγαλε απαγορευτικό. Από τους Πεταλιούς μέχρι και τις ακτές της Άνδρου, ο άνεμος κυριολεκτικά λυσσομανούσε. Στο φανάρι της Παξιμάδας έξω από την Κάρυστο οι ριπές του νοτιά ,έφτασαν τα 98 χιλιόμετρα την ώρα. Στον Κάβο Ντόρο, πραγματική θύελλα, όπως την περιγράφει η Ε.Μ.Υ.

Από όλο το Αιγαίο στον Κάβο Ντόρο - όπως φαίνεται και στον πίνακα - ο σορόκος, «έβγαζε φίδια». Ο μετεωρολογικός σταθμός της περιοχής κατέγραψε νέο ρεκόρ ,με ριπές που έφτασαν τα 142 χιλ. την ώρα. (Υπενθυμίζεται ότι χθες τη νύχτα οι ριπές στην ίδια περιοχή, δεν ξεπέρασαν τα 118). Ευτυχώς όλα αυτά μέχρι αργά το μεσημέρι. Μετά ο καιρός μαλάκωσε και από Πέμπτη βελτιώνεται. Παρά την έντονη κακοκαιρία πάντως σε όλη την Άνδρο - που ταλαιπωρήθηκε άλλη μια φορά - δεν αναφέρθηκαν πουθενά ζημιές.

Σε μια άλλη γωνιά του Αιγαίου. Το Aqua Spirit σε μια δύσκολη προσπάθεια να δέσει σήμερα στη Σίκινο. Τα κατάφερε χαρη στον καπετάνιο Νίκο Μπαλόπητο (φωτ. Παναγιώτης Κουντούρης)

 Κ.Χ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μα βρε παιδί μου τόσο δύσκολο είναι να παραδεχτεί κάποιος ότι έκανε λάθος;;τι γράφει ο συντάκτης''καθαρός νοτιάς''.Ε λοιπόν όσο και να το κουράζεται ο σορόκος ΔΕΝ είναι καθαρός νοτιάς.Όλοι αυτοί έχουν προέλευση από νότια αλλά έχουν διαφορετικές ονομασίες.Εξ άλλου άλλο σημείο ντου ορίζοντα είναι ο νοτιάς άλλο το Νοτιοανατολικό.Αμάν πια παραδεχτείτε και κάτι.........

This comment was minimized by the moderator on the site

Με το συμπάθιο αλλά ο Σορόκος δεν είναι νοτιάς και μάλιστα καθαρός.Η σοροκάδα,ο Σορόκος για μας τους νησιώτες είναι ο ΝΑ άνεμος.Νοτιοανατολικός.Κάνω λάθος;;;δεν νομίζω..............
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Επικοινωνησαμε με τον συντάκτη μας και μας τόνισε ότι όντως ο Σορόκος είναι ΝΑ άνεμος που πνέει από την έρημο Σαχάρα και τη Μέση Ανατολή. Συνεπώς έρχεται από νότια κατεύθυνση. Άρα σωστά λέει ο συντάκτης για νότιους άνεμους. Ο καθαρός νοτιάς ονομάζεται Όστρια και ο ΝΔ λέγεται Γαρμπής. Αλλά όλοι είναι νότιοι άνεμοι.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro