Μια βροχή μας σώζει... SOS για το νερό και στην Άνδρο

  

Ακόμα τρέχει νερό κάτω από το γεφύρι του Λέοντα. Όμως η ροή έχει πέσει σημαντικά και αν συνεχίσει η ανομβρία δεν ξέρουμε τι θα γίνει (φωτ. Εν Άνδρω).

Το νέο χωρίς περιστροφές και προλόγους: Το υδρολογικό μέλλον της Άνδρου είναι επίφοβο και διατρέχει κινδύνους. Τι σημαίνει αυτό; Αν και φέτος τον χειμώνα δεν βρέξει καλά στο νησί, θα υπάρξουν άμεσα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.

Την σημαντική αυτή διαπίστωση κάνει ο κ. Ηλίας Νοκας, προϊστάμενος Υδάτων περιοχής Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υστέρα από εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις όχι μόνο στην Άνδρο, αλλά και στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.

Ο περσινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα «φτωχός» σε βροχοπτώσεις, ενώ δεν χιόνισε ούτε μια φορά. Τα πρώτα δείγματα σχετικής μείωσης του νερού έγιναν ορατά την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν περίπου οριακή.

Ήδη αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσουργοί και απλοί κάτοικοι των ορεινών κυρίως χωριών, έχουν παρατηρήσει και έχουν αναφέρει, ότι έχει μειωθεί ήδη αισθητά η ροη του νερού στις διαφορές μεγάλες και γνωστές πηγές, ενώ στην περιοχή του Κορθίου και συγκεκριμένα  στην περιοχή του Μουσιώνα, αρκετά πηγάδια έχουν περίπου στερέψει.

Κατά τον κ. Νοκα, χρειάζονται πολλαπλές «ποτιστικές» και μεγάλης διάρκειας βροχές για να ανέβει ξανά η στάθμη του νερού στους υπόγειους ταμιευτήρες του νησιού, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν πρώτα τα πηγάδια, και μετά οι μικρές γεωτρήσεις.

Στις μεγάλες ακόμα δεν παρατηρείται ανησυχητική μείωση, αλλά στα επόμενα χρόνια και χωρίς ικανοποιητικές βροχές, κινδυνεύουν και αυτές. Είναι παράδοξο πάντως ένα νησί με το αρχαίο όνομα «Υδρουσα» να εγκυμονεί ο κίνδυνος λειψυδρίας.

 

Σε περιόδους ανομβρίας τα πρώτα νερά που μειώνονται μέχρι να εξαφανιστούν είναι τα επιφανειακά. Φθινόπωρο 2015. Το νερό κάτω από το γεφύρι των Αποικίων (φωτ. Εν Άνδρω). 

Οι αιτίες είναι πολλές. Η αλλαγή του κλίματος γενικότερα, ο υπερπληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αλόγιστες γεωτρήσεις και το γεγονός ότι πριν από χρόνια όταν προτάθηκε η δημιουργία υδατοδεξαμενων στην Υδρούσα, για την συλλογή του βρόχινου νερού, υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις και στενοκεφαλιά και το έργο δεν έγινε ποτέ.

Βέβαια η Άνδρος είναι σε πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, λόγω πολλών υπόγειων νερών που διαθέτει ακόμα. Άλλα νησιά, που βρίσκονται νοτιότερα, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να… διψάσουν.

Άρα, μια βροχή μας σώζει…

Κ.Χ