Επί τέλους… έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα!!!

 

Εμφανείς στον χάρτη οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα δυσμενή (εν προκειμένω ίσως και ευμένη) καιρικά φαινόμενα στην Άνδρο.

Το… μαρτύριο της σταγόνας, φαίνεται πως τελειώνει. Η είδηση θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους αγρότες, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους και γενικά όσους δραστηριοποιούνται στη φύση. Επί τέλους θα βρέξει στην Άνδρο…

 Ως μάνα εξ ουρανού, το ευεργετικό νερό της βροχής προβλέπεται να ποτίσει χορταστικά το ξεραμένο από την παρατεταμένη ανομβρία χώμα του νησιού, σε μια στιγμή που είναι πολυτιμότερο παρά ποτέ. Δένδρα και φυτά έχουν αρχίσει να μαραίνονται, οι πηγές και οι γεωτρήσεις στερεύουν, τα μελίσσια κινδυνεύουν και ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη ξεσπούν πυρκαγιές.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για ραγδαία μεταβολή του καιρού με πολλές βροχοπτώσεις, τσουχτερό κρύο και – επί τέλους - χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα και  στις Κυκλάδες. Η Άνδρος που είναι το βορειότερο νησί και πιο κοντά στον κορμό της κεντρικής χώρας, αναμένεται - σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων - να δεχθεί μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού που είναι πλέον ιδιαίτερα απαραίτητο.

Η κακοκαιρία θα αρχίσει από το βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου. Το Σαββατοκύριακο τα βαρομετρικά χαμηλά από την δυτική Ευρώπη θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και αφού πρώτα πλήξουν την Ιταλία με σφοδρές βροχοπτώσεις φαίνεται να επηρεάζουν και τη χώρα μας κι έτσιτόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή το σκηνικό του καιρού φαίνεται να αλλάζει από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και καταιγίδες που τοπικά φαίνεται να είναι και ισχυρές με έμφαση τη δυτική Ελλάδα αλλά και την επικράτηση ισχυρών νοτιάδων με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Έτσι λοιπόν ο Νοέμβριος θα μας αποχαιρετήσει με βροχερό σκηνικό θυμίζοντάς μας ότι ανήκει στους φθινοπωρινούς μήνες, κάτι το οποίο παραλίγο να ξεχάσουμε μιας και η απουσία βροχών είναι κάτι παραπάνω από αισθητή για το σύνολο κυρίως της ανατολικής και νότιας χώρας. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Νοέμβριος κλιματολογικά θεωρείται από τους πιο βροχερούς μήνες για την χώρα μας όπου στατιστικά καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, καταγράφονται μεγάλη ραγδαιότητα!

Στη συνέχεια μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου όπου φαίνεται να μπαίνει με πολύ άγριες διαθέσεις με την θερμοκρασία να σημειώνει κατακόρυφη πτώση ενώ θα χιονίσει ακόμα και μέσα σε πόλεις -και νησιά του Αιγαίου,- μέσα στις οποίες πολύ πιθανόν να είναι και η Αθήνα!

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι ο σχηματισμός ενός ΩΜΕΓΑ εμποδισμού όπως λέγεται στην Μετεωρολογία, ο οποίος φαίνεται πως θα χτυπήσει στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης με τάση μετατόπισης ανατολικότερα. Επιφανειακά αναμένεται να έχουμε έναν ισχυρό συνδυασμό ενός εκτεταμένου κέντρου υψηλών πιέσεων στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης με ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ρωσίας.

Ο συνδυασμός αυτός θα οδηγήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες από την περιοχής της Σκανδιναβίας να κινηθούν γρήγορα νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας. Ταυτόχρονα φαίνεται να σχηματίζεται βαρομετρικό χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τροφοδοτώντας με υγρασία τα χαμηλά και μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας-και πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές ,- όπου σε συνδυασμό με τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα δώσουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές και νησιωτικές περιοχές της ανατολικής και βόρειας χώρας.

Προετοιμασία και προσοχή λοιπόν.

Κ.Χ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πας μετα χριστον προφητης, γαιδαρος