Η Άνδρος στα... σύννεφα! Ή, όταν ο ουρανός κατέβηκε στην γη...

  

Τρίτη 24/1, η Άνδρος ξύπνησε μέσα στα σύννεφα. Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι παραγματικότητα. Μια σειρά φωτογραφίες των Παντελή Στυλιανού και Πέτρου Κολοβέντζου αποτυπώνουν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο. Τα βαριά σύννεφα΄είχαν καθήσει σε όλα τα βουνά και πάνω στα ορεινά χωριά δημιούργωντας προβλήματα ακόμα και στην κυκλοφορία. Η πρώτη φωτογραφία είναι από την Χώρα και απεικονίζει το μισό Βραχνού και όλα τα Φάλικα χαμένα μέσα στα σύννεφα! 

 

Στα όρια του ουρανού. Ή, μάλλον καλύτερα "όταν ο ουρανός κατέβηκε στην γη". Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της παραπάνω φωτογραφίας. Απεικονίζει το σημείο της οριογραμμής. Εκεί όπου το σύννεφο από πάνω καλύπτει σαν κουρτίνα τα πάντα, ενώ από κάτω μπορεί τομ τοπίο ξανοίγει κανείς να δει κανείς το τοπίο. 

 

Δύο φωτογραφίες του ίδιου δρόμου λίγο πιο  κάτω από τα Φάλικα. Και στις δύο μοιάζει αδύνατο να δει κανείς μέσα στην ομίχλη. Το σύννεφο έχει ακουμπήσει τον δρόμο. Η ορατότητα περιορισμένη και η οδήγηση πολύ δύσκολη.

Όσοι ήταν μέσα στο σύννεφο ζούσαν την πιο πυκνή ομίχλη. Και όσοι ήταν έξω έβλεπαν τα βουνά και τα χωριά να χάνονται στο σύννεφο που είχε κατέβει χαμηλά. Ήταν ένα ακόμα εντυπωσιακό βαρομετρικό χαμηλό πάνω από την Άνδρο σήμερα το πρωί...

Η Άνδρος μέσα στα σύννεφα. Ιδίως τα βουνά. Αλλά και πιο χαμηλά το τοπίο θολό μέσα στην βροχή.

Αδύνατον να δεις την Κουβάρα από το Κυπρί. Αδύνατον να δεις και τις χαμηλότερες βουνοκορφές γύρω της. Ο δρόμος μούσκεμα από την βροχή. και η θάλασσα σε έναν περίεργο χρωματισμό. 

Όλα τα σύννεφα πήγαν και κάθισαν στην Κουβάρα. Και κατηφόρισαν προς την μεριά της Χώρας. Το παράδοξο: ο καιρός σαν να ανοίγει πέρα μακριά από τα βουνά της Άνδρου...

Στον Πιτροφό τα ίδια. Το σύννεφο διαχωρίζει την γη στα δύο. Εκεί που καλύπτει τα πάντα κι εκεί που φαίνεται ακόμα το τοπίο.

Μια ακόμα φωτογραφία στον Πιτροφό. Το σύννεφο κατεβαίνει αργά στα υψηλότερα σημεία της κοιλάδας της Χώρας-Μεσαριάς. Κυριαρχεί το σύναίσθημα της έκπληξης όπως όλως τυχαίως λέει και το σήμα της τροχαίας αριστερά!

"Εν Άνδρω"