Οι άγνωστες νυχτερίδες της Άνδρου και τα καταφύγια τους

Όχι ένα, αλλά εννέα είδη νυχτερίδων ανακάλυψαν στην Άνδρο οι πανεπιστημιακοί ερευνητές από την Κρήτη και την Βρετανία της άγριας ζωής. 

Εννέα άγνωστα και σπάνια είδη νυχτερίδων, ανακαλύφθηκαν πριν από λίγο καιρό στην Άνδρο και μάλιστα σε διάφορα μέρη, και σε αποικίες με σημαντικό αριθμό.

To σπήλαιο στο Αλαδινού. Ένα από τα μνημεία της φύσης στην Άνδρο.

Επίσης αποκαλύφθηκαν και πέντε νέα καταφύγια στα οποία κρύβονται και πολλαπλασιάζονται τα νυχτόβια αυτά πλάσματα, με μεγαλύτερο το σπήλαιο Φόρος στο χωριό Αλαδινού όπου έγιναν συστάσεις και για την βελτίωση της εισόδου του.

Στο σπήλαιο του Αλαδινού που είναι επισκέψιμο στο κοινό κατοικούν και σπάνια είδη νυχτερίδων.

Η κοινή ερευνητική αποστολή –υπό την αιγίδα του προγράμματος LIFE,-του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (του Πανεπιστημίου Κρήτης) και της Greena Ecological Consultancy (H.B.) πραγματοποιήθηκε  με αντικείμενο την μελέτη των νυχτερίδων του νησιού.

Οι ερευνητές που ήρθαν στην Άνδρο βρήκαν εννέα άγνωστα είδη νυχτερίδων.

Η αποστολή, που στελεχώθηκε από 15 ερευνητές, επαγγελματίες και εθελοντές (δύο Έλληνες και 13 Άγγλους), επισκέφθηκε πολυάριθμες θέσεις σε όλη την έκταση του νησιού, προκειμένου να εντοπίσει τα είδη που υπάρχουν στην Άνδρο και τα καταφύγιά τους.

Νυχτερίδες στην Άνδρο.

Όλα τα είδη νυχτερίδων προστατεύονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς - αν και είναι σημαντικά για την διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων (δεδομένου ότι τρέφονται με πολύ μεγάλους αριθμούς εντόμων) - σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Ένα από τα είδη των νυχτερίδων που βρήκαν οι ερευνητές.

Για την διατήρηση των πληθυσμών των νυχτερίδων της Άνδρου είναι σημαντική η προστασία των καταφυγίων τους (κυρίως σπήλαια και παλαιά ορυχεία) και των υγροτόπων (με εξασφάλιση της βλάστησης και της ποιότητας του νερού), όπου συνήθως τρέφονται.

Το πρόγραμμα LIFE, αναγνωρίζοντας την σημασία της βιοποικιλότητας της Άνδρου, παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στην έρευνα που έγινε, καθώς και φιλοξενία των Ελλήνων ερευνητών.

Κ.Χ.