Η υπερσελήνη πάνω από την Άνδρο ή παμε μια βόλτα στο πιο μεγάλο φεγγάρι του κόσμου...

 

 Η υπερσελήνη ξεκινά την διαδρομή της στον ουρανό (30.1.2018) πάνω από την Χώρα της Άνδρου! Τα παλ χρώματα μέσα στο σούρουπο σχεδόν απίστευτα. Μια διαύγεια μαγική. Οι εκκλησίες και οι νεοκλασικές στέγες είναι υπέροχες. Και από πανω τους ένα φεγγάρι, μα τι φεγγάρι... Η Άνδρος σε μια από τις πιο σπάνιες στιγμές της ..  (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Ζουμ στο μετέωρο το φεγγάρι στον ουρανό. Το ουράνιο σώμα μοιάζει ακίνητο. Το φως πέφτει  στο φωτόμετρο με μεγάλη ταχύτητα. Η τελειότητα της εναλλαγής. Η φωτογραφία αποδίδει μόνο το 50% της πραγματικότητας (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 ΄Αλλη μια λήψη με ζουμάρισμα στο υπέροχο ουράνιο σώμα και στο σπάνιο και  μοναδικό φαινόμενο της υπερσελήνης. Διακρίνονται ακόμα και οι λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνεια της σελήνης. Και πάλι η πραγματικότητα ήταν ακόμα καλύτερη, καθώς μπορούσες να διακρίνεις ακόμα και με γυμνό οφθαλμό την υπέροχη διαφάνεια της επιφάνειας του φεγγαριού (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Μια τελική λήψη με ακόμα μεγαλύτερο ζουμάρισμα. Οι λεπτομέρειες της επιφάνειας του φεγγαριού διακρίνονται ακόμα καλύτερα. Στην πραγματικότητα την στιγμή εκείνη η επιφάνεια έμοιαζε σαν μια αέρινη διαφάνεια πάνω στην οποία μπορούσες να δεις σχεδόν ανάγλυφες όλες τις θάλασσες της σελήνης (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

"Η νύχτα έφτασε τα παράθυρα κλείσαν/ η νύχτα έπεσε οι δρόμοι χαθήκαν..."! Η βραδιά έχει προχωρήσει. Το φεγγάρι ανέβηκε ψηλά, Η υπερσελήνη φαντάζει απόμακρη πάνω από την νυχτερινή Χώρα (φωτ. Εν Άνδρω)

 

 Σούρουπο 31.1.2019. Η μέρα της κορύφωσης του φαινομένου. Μεσοπέλαγα. Στο μυαλό μια παραλλαγή ενός τραγουδιού του Λ. Παπαδόπουλου: "ήταν ένα κόκκινο, κόκκινο φεγγάρι, να σου μαχαιρώνει την καρδιά"! Το κοκκινοκίτρινοφεγγάρι ανατέλλει πάνω από τα βουνά της Ευβοιας. Η θάλασσα και η γωνία λήψης κάνουν το ολόγιομο φεγγάρι μακρινό. Η στιγμή έχει κάτι το μοναδικό (φωτ. Εν Άνδρω).

 

 Άλλη μια λήψη πάνω από την θάλασσα, καθώς το πλοίο επιστρέφει στη Ραφήνα. Η υπερσελήνη λόγω της κλήσης και της νύχτας μοιάζει σαν απλή πανσέληνος. Αλλά έστω κι έτσι η μαγεία της νύχτας και το φωτισμένο πλοίο προσδίδουν στο τοπίο μια άλλη εξώκοσμη ομορφιά (φωτ. Εν Άνδρω).

Ένα τελευταίο ζουμάρισμα μέσα στη νύχτα. Η υπερσελήνη ολόλαμπρη. Το φως της δεν σε αφήνει να δεις καμία από τις λεπτομέρειες που έβλεπες στο σούρουπο. Κυριαρχεί η αντανάκλαση του ήλιου πάνω στην επιφάνεια του δορυφόρου της γης. Ένα ταξίδι στην φωτεινή πλευρά του πιο μεγάλου φεγγαριού που έχουμε δει ποτέ τέλειωσε...(φωτ. Εν Άνδρω).

Διαμ. Μπασαντής