Η Σαχάρα ξανά στην Άνδρο! Λασποβροχές και πολλά μποφόρ!

 

Το Σαββατοκύριακο (17-18 Μαρτίου) η… Σαχάρα θα μετακομίσει στην Ελλάδα και θα σκορπίσει σε ολόκληρη την χωρά τεράστιες ποσότητες σκόνης με αιωριδια ιδιαίτερα βλαπτικά για τις ευπαθείς ομάδες. Στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Άνδρο, θα βρέξει… λασποβροχη, οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι πολύ ισχυροί 8 και ίσως 9 μποφόρ και η θερμοκρασία στα ύψη, ενδέχεται στην Κρήτη να σκαρφαλώσει και στους…30c! Η «αφρικανική επίθεση» θα ξεκινήσει το Σάββατο. Στην Άνδρο θα φτάσει προς το μεσημέρι.

Αναλυτικά η πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου είναι η εξης:

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι τέτοιες ώστε πολύ γρήγορα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα θα "μετακομίσουν" στη χώρα μας. Ίσως είναι το 1o επεισόδιο μεταφοράς σκόνης σε τέτοιες συγκεντρώσεις για την φετινή χρονιά. 

Από αργά το μεσημέρι του Σαββάτου θα ξεκινήσει να βρέχει τοπικά στη δυτική Ελλάδα, όμως, πολύ γρήγορα και προς το ξημέρωμα της Κυριακής τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων (κατά κύριο λόγο λασποβροχές) θα έχουν την τάση να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και λίγο αργότερα στα νησιά του Αιγαίου. Στις δυτικές περιοχές της χώρας αλλά και στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι από το Σάββατο θα ξεκινήσουν να ενισχύονται σημαντικά στο Ιόνιο αφού θα αγγίξουν το απόγευμα-βράδυ ακόμη και τα 8 μποφόρ, όμως, πολύ γρήγορα και μέσα στην Κυριακή θα ενισχυθούν και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και θα αγγίξουν τα 8 αλλά ακόμη και τα 9 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα του πελάγους.

Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται από πολύ νωρίς το πρωί στη δυτική Ελλάδα. Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και από το μεσημέρι και έπειτα θα απασχολήσουν και τα ανατολικότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Κατά τόπους και κατά περιόδους στα φαινόμενα ίσως έχουν και έντονο χαρακτήρα, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης από την βόρεια Αφρική θα είναι κατά τόπους πολύ αυξημένες.»

Χ.