SOS λειψυδρία! Έκτακτη οικονομική βοηθεια στην Άνδρο για έργα.

 

Την ίδια στιγμή που οι Μένητες, η Καπαριά και άλλα χωρία τη Άνδρου έχουν έλλειμα νερού χιλιάδες κυβικά τρεχούμενων νερών καταλήγουν στην θάλασσα. Εδώ βλέπουμε αυτό το παράδοξο. Από τις πλούσιες ακόμα πηγές των Εβρουσιών και της Πυθάρας στ' Αποίκια το νερό κατηφορίζει στα Απατούρια, περνά τις Στενιές και καταλήγει να χύνεται στα Γιάλια. Στη φωτογραφία το νερό λίγο πριν φτάσει στα Γιάλια (φωτ. Εν Άνδρω).

Η «ευλογημένη» Άνδρος, με τις πηγές, τα ποτάμια, τα ρυάκια και την οργιώδη βλάστηση, βρίσκεται αντιμέτωπη μ ένα εφιάλτη: την λειψυδρία! Ήδη τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού στερεύει από υδάτινα αποθέματα, είναι ορατά. Ο τόπος χωρίς υποδομές ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε κάποια στιγμή πρόβλημα.

 

Ίσως το μοναδικό ιδιωτικό έργο στο νησί για την συγκράτηση του νερού, στις Στενιές. Όπως φαίνεται στην εικόνα αριστερά σχηματίζεται μια υπέροχη λίμνη που εμπλουτίζει και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Και δεξιά η υπερχείληση της από την μια οδηγεί το νερό για πότισμα σε παρακείμενα χωράφια και από την άλλη αφήνει ελεύθερη τη ροή να συνεχίζει προς την θάλασσ (φωτ. Εν Άνδρω). 

Για χρόνια το νερό που ανέβλυζε από τα έγκατα της εύφορης ανδριωτικης γης κατέληγε στην θάλασσα, αφού δεν έχει γίνει κανένα-έστω και υποτυπώδες- έργο να το συγκρατήσει, να το συγκεντρώσει και να το διανείμει στην συνέχεια ορθολογιστικά στο νησί.

Ακόμα και τώρα, στο Ατένι, το Βιτάλι, τα Άχλα, τον Ζοργκο, τα Γιάλια, το Παραπόρτι από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης δεκάδες χιλιάδες κυβικά νερού χύνονται στο Αιγαίο!

Απλούστατη παραδοσιακή τεχνική που και τον υδροφόρο ορίζοντα εμπλουτίζει και στο πότισμα (ή και στην ύδρευση αν υπάρχει υδραγωγείο) υμβάλει. Και δεν σταματά την ροή προς ένα επόμενο μικρό φραγματάκι που κι αυτό μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο παραγωγικά (φωτ. Εν Άνδρω). 

Πέρυσι και ιδιαίτερα φέτος στην Άνδρο δεν έβρεξε όσο χρειαζόταν για να γεμίσουν οι υπόγειες δεξαμενές. Το πρόβλημα έγινε οξύ, καθώς σε πολλές περιοχές οι πηγές άρχισαν… να στάζουν.

Μπροστά σ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που χρειάζονται νέες γεωτρήσεις, έρευνες και μελέτες, αλλά και υποτυπώδη έργα φραγμάτων συγκράτησης του νερού, το υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε ένα αρχικό ποσόν για άμεσες παρεμβάσεις.

Πρόκειται για ένα κονδύλι 170.000 που χορηγήθηκε στον Δήμο Άνδρου για  τις αναγκαίες εργασίες που θα βοηθήσουν να ανακουφιστεί το νησί από την λειψυδρία.

 

Η υπερχείληση της δεξαμενής νερού στις Μένητες. Το πρόβλημα με την έλλειψη νεροού στο συγκεκριμένο χωριό δεν έχει να κάνει τόσο με την ροή - που βεβαίως σε χρονιές σαν την εφετινή έχει πέσει.Αλλά και με την έλλειψη μεγάλης δεξαμενής. Η μικρή δεξαμενή από την μια εύκολα υπερχειλίζει και από την άλλη  δεν επαρκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και το χωριό έχει τρια συγκροτήματα ενοικιαζομένων. Χρειάζονται λοιπόν κι άλλες δεξαμενές εδώ (αλλού χρειάζονται νέες γεωτρήσεις σε καλύτερα σημεία γιατί οι παλιές εξάντλησαν τις δυνατότητες τους εφέτος (φωτ. Εν Άνδρω).

Ανάλογα ποσά πήραν και άλλοι Δήμοι, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα:

Δήμος Νομός Ποσό (σε Ευρώ)
     
Αποκορώνου Χανίων 130.000
Αρριανών Ροδόπης 140.000
Καλαμπάκας Τρικάλων 80.000

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και έρχονται χειρότερα, τώρα που θα καταστρέψουν έναν ακόμη υδροφόρο ορίζοντα (αυτόν της Πλούσκας, αν εγκριθεί τελικά, όπως λέγεται, ο ΧΥΤΥ...)

This comment was minimized by the moderator on the site

Άργησαν μόνο 20 χρόνια να το σκεφτούνε....