Καλοκαίρι στα μονοπάτια της Άνδρου...

Ο Gert - Jean σχεδιάζει τις διαδρομές του στα μονοπάτια της Άνδρου πίνοντας τον πρωινό καφέ του στου Στυλιανού στον Νειμποριό (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Gert-Jean ήρθε από την Ολλανδία, το Άμστερνταμ, για λίγες μέρες στην Άνδρο. Στόχος να περπατήσει στα μονοπάτια της Άνδρου. Διάβασε σε ένα ολλανδικό ηλεκτρονικό περιοδικό ένα παλαιότερο αφιέρωμα για την Άνδρο. Είχε γίνει από Ολλανδούς που έρχονται εθελοντικά και βοηθούν στο καθάρισμα τους. Και σκέφτηκε: γιατί όχι; ‘Έτσι ήρθε.

Τον βρήκαμε τυχαία ένα απόγευμα στου Στυλιανού στο Νειμποριό. Ρώταγε κάτι. Μας είπε πως θα κατέβαινε το μονοπάτι από την Πανάχραντο στη Μεσαριά την επομένη. Δεν άντεχε με την ζέστη την ανηφόρα. Ήταν η πέμπτη φορά που ερχόταν στην Ελλάδα για περπάτημα.

Τον ολλανδό περιπατητή εντυπωσιάσε η θέση της Πανάχραντού στους Γερακώνες. Όμως η ανηφόρα και η ζέστη τον απέτρεψαν να ανέβει. Προτίμησε την κατάβαση που την βρήκε ευκολότερη και εξίσου συναρπαστική (φωτ. Εν Άνδρω).

Τις τέσσερις προηγούμενες ήταν στον Άθω. Τώρα ήρθε Άνδρο. Στον Άθω ήταν πιο εύκολα γιατί τα δέντρα εμπόδιζαν τον ζεστό ήλιο. Στην Άνδρο ήταν πολύ πιο δύσκολα γιατί τα δέντρα στη διαδρομή λιγότερα και ο ήλιος περισσότερος. Προτιμούσε λοιπόν τις καταβάσεις. Του ευχηθήκαμε καλό περπάτημα.

Σχεδιάζοντας στον χάρτη την ανάβαση στ' Αποίκια και την κατάβαση στα Γιάλια... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Δύο μέρες αργότερα τον πετύχαμε πάλι στου Στυλιανού. Έπινε τον πρωινό καφέ του πριν ξεκινήσει. Είχε μπροστά του έναν περιπατητικό χάρτη και τον μελετούσε. Τον ρωτήσαμε πως ήταν η κατάβαση από την Πανάχραντο στη Μεσαριά. Ήταν ενθουσιασμένος. Έτσι αποφάσισε την ανάβαση από τον Νειμποριό στ’ Αποίκια και από εκεί την κατάβαση στα Γιάλια.

Ενθουσιάστηκε από το γεγονός πως η κατάβαση στα Γιάλια είχε πολλά δέντρα και το μονοπάτι ήταν δροσερό, σκιερό και με νερά. Φωτογραφία του μονοπατιού από προηγούμενη κατάβαση... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μίλησε με ενθουσιασμό για την Άνδρο, αλλά βρήκε τα μονοπάτια πολύ πιο δύσκολα από τον Άθω. Του άρεσε το νησί και μέρα με την μέρα συνήθιζε τα μονοπάτια. Περπατούσε παρέα με την γυναίκα του. Ήταν ήδη έξι μέρες. Την επομένη θα έφευγε. Οι εντυπώσεις του θετικές.

Σκεφτόταν να ξανάρθει του χρόνου για περισσότερες διαδρομές σε άλλα μέρη του νησιού. Δέχτηκε με χαρά να φωτογραφηθεί και πόζαρε χαμογελαστός. Χάρηκε που θα γράφαμε για τις διαδρομές του στα μονοπάτια της Άνδρου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»