Τα "κρινάκια της Παναγίας": προστατέψτε τα και καταγγείλτε όποιον τα καταστρέφει

Αν δείτε κάποιον να κόβει, ξεριζώνει, καταστρέφει η πατάει με το αυτοκίνητο του αυτόν τον όμορφο κατάλευκο κρίνο στις αμμουδιές της Άνδρου, σταματείστε τον ή αν συνεχίσει καταγγείλτε τον! Έχετε υποχρέωση απέναντι στην φύση και την ιστορία αφού αυτό το φυτό είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτή την εποχή βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία και οι μυρωδιές τους ξεχύνονται στις περισσότερες παραλίες του νησιού, ιδίως στον Άγιο Πέτρο, τον Φελλό, την Χρυσή Άμμο και το Κυπρί.

Απειλείται από την άγνοια και την αδιαφορία. Πρόκειται για «Κρινάκι της Παναγίας» ή «Κρινάκι της Άμμου» ή «Κρινάκι της Θάλασσας» ή «Θαλάσσιος Ασφόδελος» ή «Θαλασσόκρινο» που είναι μερικές από τις ονομασίες του είδους Pancratium maritimum, του φυτού που επιμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια να φυτρώνει στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζει το σπάνιο άρωμά του σε όσους το παρατηρούν!...

Το θαλασσόκρινο «εκμεταλλεύεται» τα μελτέμια του καλοκαιριού και ξεκινάει να ανθίζει στα μέσα του Ιουλίου, υπό την επίδραση των κυμάτων της θάλασσας και του αέρα που στέλνει σταγονίδια θαλασσινού νερού πάνω στα άνθη.

Στο τέλος του Αυγούστου φτάνει στο υψηλότερο σημείο άνθισης και το άρωμα γίνεται έντονο. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, μαζί με τα μελτέμια λήγει και η περίοδος ανθοφορίας του...

Το Συμβούλιο της Ευρώπης - το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του - προτείνει:

1. Την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.

2. Την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.

3.  Την απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο....

Χ.