Φορτσάρει ο τυφώνας στον Κάβο Ντόρο!... Ακολουθεί μεσογειακός κυκλώνας!!!

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ξενοφών» στην Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Κάβο Ντόρο είναι σχεδόν πρωτόγνωρα! Το σύστημα που δημιούργησε τον  τυφώνα  χθες τις απογευματινές ώρες όχι μόνο δεν εξασθένησε αλλά δυνάμωσε ακόμα περισσότερο διατηρώντας τις ίδιες και πιο «άγριες» συνθήκες για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Χθες (Τρίτη 25.9) οι ριπές του ανέμου στην Παξιμάδα Καρύστου είχαν ένταση 118 χλμ, ενώ σήμερα (Τετάρτη 26.9) ο τυφώνας έγινε θύελλα με ανέμους που είχαν δύναμη 127 χλμ!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ

Το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλείται από την κακοκαιρία είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού».

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει συναγερμό στη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία προειδοποιεί για μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα στο νότιο τμήμα του Ιονίου πελάγους, την Παρασκευή.

Το βαρομετρικό χαμηλό είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις. 

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

To meteo επισημαίνει πως η προγνωσιμότητα του κυκλώνα είναι «μικρή» ιδιαίτερα εις ότι αφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες της Ραφήνας είναι από το Πρώτο Θέμα. Το βίντεο είναι του Χ.Κ. 

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet