Εκδρομή στην... Πλούσκα! Η απομυθοποίηση...

 Από το Γαύριο μέχρι το χωριό Γίδες ο δρόμος είναι άσφαλτος. Είναι αρκετά χιλιόμετρα. Το μικρό χωριό κυριολεκτικά χωμένο στην πράσινη ρεματιά που καταλήγει στην θάλασσα. Εκεί η παραλία των Γιδών. Ο δρόμος για Πλούσκα πολύ πριν το χωριό. Με το που μπαίνουμε σε αυτόν ο χωριό εξαφανίζεται. Χάνεται και η θάλασσα από τον ορίζοντα. Καμία σχέση το χωριό και η παραλία του με την Πλούσκα. Μπορεί η απόσταση - σε ευθεία γραμμή - των Γιδών με την Πλούσκα είναι 11οο μέτρα, αλλά ανάμεσα τους μεσολαβούν ένα-δύο βουνά με σημαντικό υψόμετρο!!! Έχει σκεφτεί κανείς σε ευθεία γραμμή την απόσταση του μοναστηρίου της Καισαριανής στην Αθήνα και του σπήλαιου της Παιανίας; Ελάχιστη. Απλώς μεσολαβεί ο Υμηττός: ένα χιλιόμετρο υψόμετρο!!! Αυτά για τις αποστάσεις... (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Ο δρόμος για την Πλούσκα ξεκινά μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν το χωριό. Ένας ευρύς χωματόδρομος. Ο χωματόδρομος βατός και η γύρω περιοχή άδεια από κατοικίες ή αγροικίες. Έχει ένα στρωτό ανάγλυφο χωρίς απότομες κλίσεις. Υπάρχουν αρκετοί στρωτοί χωματόδρομοι που πηγαίνουν σε διάφορα μαντριά. Ποιος τους άνοιξε; Οι βοσκοί. Η κύρια δραστηριότητα της περιοχής είναι η κτηνοτροφία (φωτ. Εν Άνδρω)

 Η θεωρία του αδιάβατου δρόμου προς Πλούσκα καταπίπτει. Οι δρόμοι αυτοί μάλιστα διακλαδώνονται. Αν μπορεί πανεύκολα να πάει ο μελισσοκόμος με το βανάκι του στα μελίσσια του γιατί όταν φτιαχτούν υποχρεωτικά οι δρόμοι προς τον ΧΥΤΥ να μην μπορούν να περνάνε άνετα τα 10-15 φορτηγά και 10-15 ΙΧ τη μέρα; Έχουν σκεφτεί αυτοί που αντιδρούν πόσα φορτηγά και ΙΧ περνάνε την μέρα περνάνε μέσα από τον οικισμό της Παλαιόπολης; (φωτ. Εν Άνδρω).

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής είναι το αγρόκτημα/μαντρί του Γ. Τεντόμα στα Παλάτια. Κοντά του υπάρχουν κάποιες καλλιέργειες. Πιθανόν για ζωοτροφή. Το αγρόκτιμα είναι περίπου 350 μέτρα μετά την τρίτη και τελευταία γεώτρηση του Μπατσίου. Η φωτογραφία είναι από μεγάλη απόσταση με τηλεφακό (φωτ. Εν Άνδρω).

 Συνεχίζουμε το δρόμο για την Πλούσκα. Για ένα διάστημα βλέπουμε ακόμα το μαντρί του Τεντόμα. Εδώ η φωτογραφία από μεγαλύτερη απόσταση πάλι με τηλεφακό (φωτ. Εν Άνδρω).

Η ίδια περιοχή. Η φωτογραφία χωρίς τηλεφακό. Για να καταλάβετε τις αποστάσεις. Το μαντρί του Τεντόμα είναι 350 μέτρα μετά την γεώτρηση. Και εμείς είμαστε κοντά χιλιόμετρο από αυτό. Όπως είναι προφανές,  ακόμα και σε αόμματους, η γεώτρηση είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην μεγάλη άδεια κοιλάδα και ο δρόμος για την Πλούσκα σε διαφορετική πλαγιά. Γιατί κάποιοι ταύτιζαν τις πλαγιές!!! Και το ανάγλυφο κατηφορίζει! Άρα η Πλούσκας είναι χαμηλότερα. Άραγε πως ενώ το ανάγλυφο κατηφορίζει προς την θάλασσα τα υπόγεια νερά - κατά τον καθηγητή Σταμάτη - "ανηφορίζουν" προς την Αγία που αχνοφαίνεται στο βάθος αρκετά χιλιόμετρα και αρκετά βουνά μακριά; (φωτ. Εν Άνδρω).

Συνεχίζουμε να ΚΑΤΗΦΟΡΙΖΟΥΜΕ προς Πλούσκα. Το μαντρί στα Παλάτια χάνεται στον ορίζοντα. Το τοπίο σκληραίνει. Μόνο πέτρες και φρύγανα τριγύρω. Και μια λωρίδα θάλασσας στον ορίζοντα. Και ο δρόμος κατηφορικός, επτάμετρος, εύκολος σχετικά. Αν ασφαλτοστρωθεί...  πανεύκολος!  Σήμερα η πρόσβαση στην Πλούσκα γίνεται από Γαύριο-Γίδες και είναι αρκετά χιλιόμετρα. Αν γίνει μια διαμόρφωση 300-400 μέτρων από το Κυπρί και την Αγία ο δρόμος θα είναι ευκολότερος και πολύ πιο σύντομος. Φυσικά στην πορεία υλοποίησης του έργου οι δρόμοι θα φτιαχτούν ασφάλτινοι. Είναι απίστευτα όλα όσα έχουν λεχθεί για τον δρόμο. Κι όμως αρκεί να κάνει κανείς μια εκδρομή στην Πλούσκα και όλα καταρρίπτονται μόνα τους. Ίσως γι' αυτό εμπόδιζαν ακόμα και το πέρασμα κάποιες φορές κάποιοι εκεί πάνω... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Συνεχίζουμε στον κατηφορικό χωματοδρομο μέχρι το τελευταίο μαντρί πριν την Πλούσκα. Το μαντρί στην βάση ενός λόφου. Αν ανέβεις στην κορυφή θα δεις την Πλούσκα. Δίπλα στο μαντρί σε απόσταση 20 περίπου μετρων το εξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού για το οποίο τόση συζήτηση έχει γίνει. Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία το ξωκλήσι, που είναι χαμένο κάτω από ένα μεγάλο δέντρο. δεν έχει καμία σχέση χωροταξική ή οπτική με το "κύταρο" του ΧΥΤΥ, που είναι πίσω από τον λόφο και σε αρκετή απόσταση (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ο Άγιος Αιμιλιανός. Γραφικό ξωκλήσι προστατεύομενο από την αρχαιολογία. Το ξωκλήσι είναι πρόσφατα ανακαινισμένο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ζώνη προστασίας γύρω από ένα εξωκλήσι προστατεύομενο από την αρχαιολογία; Μερικές δεκάδες μέτρα. Ο Άγιος Αιμιλιανός απέχει από την περιοχή του ΧΥΤΥ μερικές εκατοντάδες μέτρα! Και δεν έχει καμία οπτική επαφή μαζί του. Επιπλέον ο ΧΥΤΥ είναι σε εντελώς άλλο βουνό! Αυτά για τον Άγιο Αιμιλιανό για τον οποίο τόσα ψέμματα λέχθηκαν...  (φωτ. Εν Άνδρω)

 Ανηφορίζουμε τον λόφο. Ο Άγιος Αιμιλιανός και πολλά χιλιόμετρα μακριά το βουνό που στην κορυφή του το μοναστήρι της Αγίας. Το ανάγλυφο κατηφορίζει. Αλήθεια πως γίνεται το ανάγλυφο να κατηφορίζει και τα υπόγεια ύδατα να ανηφορίζουν. Μόνο ο καθηγητής Σταμάτης μπορεί να λύσει μια τέτοια απορία... (φωτ. Εν Άνδρω).

Φτάνουμε στην κορυφή της πλαγιάς. Απέναντι μας στα 300 μέτρα η πλαγιά που έχει χωροθέτηθεί ο ΧΥΤΥ της Άνδρου στην Πλούσκα. Για τη θέση αυτή το 2014 όταν ο σημερινός δήμαρχος πήρε απόφαση να αναθεωρήσει την χωροθέτηση του προηγουμένου. Να περιπλανηθεί κάποιους μήνες στο νησί μέχρι να ξαναχωροθητήσει και πάλι εδώ! Αυτό έδωσε ευκαιρία σε μερικούς όψιμους πολιτικούς που αναζητούσαν εναγωνίως κάποιο ακροατήριο να βάλουν εμπρός μια "μηχανή" καθυστερώντας το έργο επί τριετία. Στην φωτογραφία φαίνεται καθαρά το ομαλό πρανές, στο οποίο κάποιοι "βρήκαν"... ρέμα! Μετά "βρήκαν"... αρχαία! Μετά "βρήκαν"... επιφανειακά νερά. Τέλος "διαπίστωσαν" πως τα υπόγεια ύδατα (άγνωστο αν και που υπάρχουν αφού είναι υπόγεια!) θα "μολύνονταν"! Και μετά "ανηφορίζοντας" στο επικλινές ανάγλυφο (!!!) μερικά χιλιόμετρα θα μπορούσαν να "μολύνουν" τις γεωτρήσεις του Μπατσίου!!! Και μετά ίσως τα υπόγεια ύδατα όλης της Άνδρου!!! Κάπου εκεί σταμάτησαν. Δεν είπαν τίποτα και για τα υπόγεια νερά των Κυκλάδων... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Όπου και να πλανηθεί το μάτι ένας απέραντος άδειος χώρος. Το Ατένι πάνω από δύο χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή πίσω από τα βουνά απόσταση. Διακρίνεται μόνο στο πάνω μέρος μιας πλαγιάς ψηλά ένα σπίτι σε κάποια χιλιόμετρα απόσταση. Κανένας δρόμος ή άλλος τρόπος επιγειας ή οπτικής επαφής. Ο χώρος περίκλειστος. Δεν ένοχλεί κανέναν. Πληρεί όλα τα κριτήρια που τέθηκαν ομόφωνα στο ΔΣ το 2012. Και τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα και το Νοέμβριο του 2014 από το σημερινό  δημοτικό συμβούλιο! Βέβαια κάποιοι πολιτικάντικα σκεπτόμενοι... διαφώνησαν μετά και πάλι!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ένας απέραντος άδειος χώρος με ελάχιστο πράσινο. Μόνο θάμνοι, φρύγανα κλπ. Πρασινισμένα λίγο από τα φθινόπωρο! Μόνο μια συστάδα αυτοφυούς πρασίνου γύρω από το "μεγάλο ρέμα της Πλούσκας" που διασχίζει χαμηλά την περιοχή στα 300 μέτρα από το κύτταρο του ΧΥΤΥ. Η φωτογραφία εδώ πάλι με τηλεφακό για να καταλάβετε τις αποστάσεις! Και ο υδροβιότοπος που δείχνουν στις φωτογραφίες διάφοροι απέχει από το σημείο αυτό χιλιόμετρα!!! Είναι το όποιο νερό λιμνάζει από τον χειμώνα που οι βροχές κατεβάζουν νερά που εναποτίθενται σε απόσταση πάνω από χιλιόμετρο στην εκβολή του ρέματος σε μια πτύχωση του εδάφους λίγο πριν την θαλασσα. Τυχαίο πως είναι η περιοχή του ΧΥΤΥ ήταν και είναι εκτός του δικτύου Νatura; Δυστυχώς στο θέμα των σκουπιδιών κατασκευάστηκε μια μυθολογία που αν και κατέπεσε πολλές φορές με την ευκαιρία των προσεχών εκλογών θα αναζωπυρωθεί ενώ το έργο πλέον προχωρά! Πως θα φανούν οι μέχρι σήμερα απόντες από όλα τα προβλήματα του νησιού; Με την αναζωπύρωση των μύθων και των τοπικισμών (φωτ. Εν Άνδρω)

 Στην επιστροφή με μια παράκαμψη φτάσαμε στο "μεγάλο ρέμα της Πλούσκας. Κι αυτό γιατί μερικοί ευφάνταστοι "ανακάλυψαν" πως το ρέμα της Πλούσκας είναι συνεχούς ροής όλο τον χρόνο. Το διατυμπάνισαν. Το έγραψαν. Το έθεσαν στο ΠΕΣΠΑ. Το ρώτησαν στον επίτροπο Villa! Τους απάντησε ο κομισάριος λέγοντας τους δύο λόγια γενικά που αυτοί τον "ταύτισαν" με την Πλούσκα λέγοντας ΨΕΜΜΑΤΑ! Μήπως ήταν πρώτη φορά; Όλη η Πλούσκα μια μυθολογία είναι. Εμείς πήγαμε μέχρι στο ρέμα της Πλούσκας και βγάλαμε δύο φωτογραφίες. Ήταν 25 Οκτωβρίου. Το ρέμα συνεχούς ροής... ΚΑΤΑΞΕΡΟ!  Αυτή είναι η συνεχής ροή του "μεγάλου ρέματος"! Αυτά.. (φωτ. Εν Άνδρω).

 Άλλη μια φωτογραφία για να εμπεδώσετε το θέμα: "ρέμα συνεχούς ροής "! Να την στείλουμε και στον έρμο τον ευρωβουλευτή Χουντή, της ΛΑΕ, να μάθει επιτέλους ο άνθρωπος (α) που είναι η Άνδρος, ((β) που είναι η Πλούσκα, (γ) και ποιο είναι το "μεγάλο ρέμα" για το οποίο διαμαρτύρεται!!! Και να μάθει πόσο αστείες είναι οι ερωτήσεις που τον βάζουν να κάνει. Ίσως έτσι καταλάβει ο κ. Χουντής γιατί τον αδειάζει ο επίτροπος Villa! Και ίσως καταλάβει γιατί οι όλες ελληνικές αρχές αδειοδότησαν το έργο και γιατί η διαχειριστική αρχή το προχώρησε απορρίπτοντας τεκμηριωμένα ΟΛΕΣ τις προσφυγές όσων συνεχίζουν ακόμα να διαμαρτυρόνται.  Για ένα έργο που έφτασε πια η ώρα να προχωρήσει στις επόμενες φάσεις τους επόμενους μήνες... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΡΕ...ΛΕΒΕΒΤΕΣ...ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΥΤΥ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑ ΣΛΕΤΕ Σ ΕΠΟΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ?????????
ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΘΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΧΥΤΥ, ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΙΝΟΣ ??????
Α..ΡΕ..ΕΛΑΔΙΤΣΑ ΜΟΥ...ΤΙ ΤΡΑΒΑΣ ....
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΤΑΙΝΕΙ ΟΙ ΤΡΟΙΚΑΝΟΙ...ΠΟΥ ΜΑ ΣΞΕΦΩΝΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ !!!!!!!!!!!!!!
ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΛΙΚΑ...ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕ ΓΥΝΑΙΚΑ...ΟΧΙ... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΙΑ ΧΥΤΥ ????

This comment was minimized by the moderator on the site

Το καλύτερο μέρος για Χυτυ είναι στο Νταμαρι δίπλα από το παλιό χαδα εκτός αν πιστεύουν οι αρχαιολόγοι ότι μετά από τόσο δυναμιτη και τόσο σκαψιμο υπάρχουν αρχαία εκεί ακόμα...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το θέμα έχει τελειώσει. Έχουν βγει άδειες μετά απο χρόνια, έχουν βγει περιβαλλοντικοί όροι και έχουν υπογραφεί υπουργικές αποφάσεις. Το θέμα έχει κλείσει και είναι στην ουρά για χρηματοδότηση... Με δεδομένο πως υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί το έργο θα προχωρήσει. Αυτά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το καλύτερο μέρος για ΧΥΤΥ είναι η αυλή του γείτονα μας. Έτσι είμαστε όλοι οι Ελληνες. Θέλουμε να έχουμε καθαριότητα στους δρόμους και τα σπίτια μας αλλά να μην έχουμε κοντά μας ΧΥΤΥ. Ας ξεκινήσουμε να τα πετάμε ο ένας στην αυλή του άλλου και λύθηκε το πρόβλημα. Επίσης αν θέλετε μπορούμε να τα πετάμε και στην θάλασσα! Εκεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα με στενούς δρόμους και ποτάμια, άσε που δεν θα θα υπάρχουν και σπίτια κοντά για να ενοχλούνται κάποιοι!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πάμε καλά πήγαινε να ανέβεις το δρόμο για άνω άγιο Πέτρο και μετά μιλά. Τι σχέση έχει το Μετσόβιο και η Σαντορίνη μόνο εσύ μπορείς να τη βρεις. Μιλάμε για ένα δρόμο που 2 ΙΧ περνάνε με το ζόρι παράλληλα και εμείς θέλουμε να στείλουμε σκουπίδιαρες. Εκτός αν ο Δήμος έχει στα άμεσα πλάνα τη διαπλατυνση του που δεν το νομίζω.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ???? ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΙΧΩΝ ΣΕ ΚΕΛΙΑ (μοναστηριών εννοώ....)

This comment was minimized by the moderator on the site

Κε Μπασαντη, ακόμη και ο Εύηνος ποταμός και ο Αχελώος ποταμός δεν έχουν συνεχή ροή σε όλο το μήκος τους όλο το χρόνο. Μήπως δεν είναι και αυτά ποτάμια;;; Κάντε και εκεί και σε άλλα ποτάμια εκδρομές, για να αλλάξετε τη γεωγραφία μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΑΚΡΥ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑΣ. ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΔΥΣΒΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ, ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ,
ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Άρα σύμφωνα με τον "Γαυριώτη" , επειδή είναι στενός ο δρόμος στον Άνω Άγιο Πέτρο,
ΧΥΤΥ δεν μπορεί να γίνει. Με την ίδια λογική, το 1960 θα γράφαμε " Το Μέτσοβο δεν
μπορεί να αναπτυχθεί διότι δεν έχει καλό δρόμο !" "Η Σαντορίνη δεν μπορεί να
αναπτυχθεί διότι δεν έχει λιμάνι !"
Με τα επιχειρήματα αυτά, το μόνο που θα πετύχουμε εμείς οι αυτόχθονες θα είναι
ότι στο μέλλον δεν θα έχομε καμιά θέση στο νησί μας. Διότι θα έρθουν άλλοι να μας
αντικαταστήσουν. Ούτε φυσικά για γκαρσόνια δεν θα μας έχουν εμάς.
Βγάλτε και άλλα επιχειρήματα όπως για το υπόγειο ποτάμι που ξεκινά από τον ΧΥΤΥ
και φθάνει έως το Γαύριο (μάλλον στο σημείο που βρίσκεται ένα πολυϊατρείο).
Δηλαδή δεν το ξέρομε εάν υπάρχει τέτοιο υπόγειο ποτάμι, αλλά ποιός αποκλείει ότι
υπάρχει ; !
Βγάλτε όλο το χειμώνα τα μάτια σας όλοι οι χομπίστες με την "πολιτική" , άλλωστε
ο "λαός" δηλαδή αυτοί που βγάζουν την ουρά τους απ΄ έξω, περιμένουν με αγωνία
την κάθε καθημερινή είδηση {πχ - Ο Χ "βάζει" με τον Ψ. Απάντηση: Όχι, ο Χ "βάζει"
με τον Ξ} , έτσι για να ξεπερνάμε τη ρουτίνα του χειμώνα.
Συγχαρητήρια για το άρθρο και για τις φωτογραφίες κ. Μπασαντή. Αμφιβάλλω αν
τη διαδρομή αυτή την έχουν κάνει πάνω από δεκαπέντε εντόπιοι "πολιτικοί"

This comment was minimized by the moderator on the site

https://androscoastline.blogspot.com/2016/06/plouska.html
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δημοσιεύουμε μόνο το ένα link που είναι αληθινό. Και είναι χιλιόμετρα μακριά από το Κύτταρο του ΧΥΤΥ. Κάτι που δεν λέτε. Όμως δεν λέτε πως το "ρέμα συνεχούς ροής" το καλοκαίρι δεν υπάρχει...
Το δεύτερο link είναι το Ateni χιλιόμετρα μακριά κι εσείς γράφετε Γίδες, Πλούσκα! Γενικά γράφετε οτι θέλετε...
Καλημέρα σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κάνε την ίδια διαδρομή καλοκαίρι να διασταυρωθεις με άλλο ΙΧ στο δρόμο για άνω Αγ Πέτρο να δούμε τι ωραία θα είναι ο δρόμος ????