Διαμαρτυρία για το περιβάλλον στον κάμπο Γαυρίου!

(Από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους φορείς της Άνδρου και την ΓΓ Βιομηχανίας για την εγκατάσταση σιλό παρασκευής μπετόν στον κάμπο Γαυρίου. Απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους  ρωτώντας πως και γιατί τοποθετήθηκαν τα σιλό στην περιοχή. Μας εξήγησαν ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη "βιομηχανική" με ΦΕΚ εδώ και χρόνια. Εντός της βιομηχανικής ζώνης υπάρχουν ήδη αντίστοιχου χαρακτήρα εγκαταστάσεις (οικοδομικά υλικά, σφαγεία κλπ). Η νέα εγκατάσταση είναι αδειοδοτημένη από την ΓΓ Βιομηχανίας. Η μόνη εμπλεκόμενη υπηρεσία από το νησί είναι η πολεοδομία του Δήμου Άνδρου, που απλώς πιστοποίησε πως η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική. Ζητήσαμε από την εταιρεία Βαλμά να πάρει θέση σχετικά με το θέμα. Η εταιρεία θα στείλει τις επόμενες μέρες σχετική απάντηση την οποία θα δημοσιεύσουμε - Εν Άνδρω).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ

Αθήνα 9-11-2018

Προς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ –Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αντ. Μάτεση 1, Σύρος 84100

ΈΠΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ κ. Δημήτρη Λοτσάρη

Ανδρος 84500

ΔΗΜΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ κ. Θεοδόση Σουσούδη

Ανδρος 84500

 Κοινοποίηση:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Πλ. Κάνιγγος Αθήνα 101 81

 

Κύριε Έπαρχε

Κύριε Δήμαρχε

Απευθυνόμαστε αρμοδίως στους εμπλεκόμενους φορείς για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας, για ένα θέμα, όπως το αντιληφθήκαμε φέτος προς το τέλος του καλοκαιριού και όπως οι κάτοικοι της περιοχής, μας εξέθεσαν και ζήτησαν την συνδρομή του Συλλόγου μας και την εν γένει συμπαράσταση μας:

Την εγκατάσταση δύο Σιλό στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου, που από πληροφορίες ανήκουν στην εταιρία Βαλμάς.

Ο Σύλλογος μας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου από το 1976 έχοντας καταξιωθεί στους κατοίκους και φίλους της περιοχής, επιδιώκει να είναι συνεπής με τις βασικές καταστατικές του επιδιώξεις που είναι «η προσφορά, βοήθεια και προστασία για το περιβάλλον γενικότερα»…, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων και έχοντας ιδία αντίληψη του γεγονότος ,σας παραθέτουμε τις παρακάτω επισημάνσεις-ερωτήματα:

  1. Οι κατ’αρχήν ανησυχίες μας εστιάζονται στο γεγονός ότι στον κάμπο Γαυρίου έχουν πλέον κτιστεί πολλές κατοικίες μόνιμων κατοίκων και εξοχικές καθώς και μερικές επιχειρήσεις «χαμηλής όχλησης».
  2. Ζητάμε από όσους αρμοδίως συνετέλεσαν στην έγκριση αυτής την εγκατάστασης, να μας γνωστοποιήσουν τη νομολογία που την επιτρέπει, παρότι από τη φύση της δημιουργεί σοβαρές οχλήσεις, σε κατοικημένες περιοχές και στο περιβάλλον.
  3. Εάν ελήφθησαν υπόψη ότι πλησίον της εγκατάστασης εκβάλλουν 3 ρέματα και σε μικρή απόσταση βρίσκονται κατοικίες.

Με την εγκατάσταση αυτή, θεωρούμε ότι θα συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου μιας σημαντικής περιοχής της Ανδρου, πολύ μεγάλη υποβάθμιση , για τους εξής λόγους:

Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνονται επενδύσεις στο νησί προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης του, αλλά να τηρούνται οι κανόνες που διασφαλίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη με μέλλον, για μας, τα παιδιά μας και τους επισκέπτες. Αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενδιαφέρει και τον επιχειρηματία συμπατριώτη μας.

Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ως Δήμαρχος και Επαρχος Ανδρου, δεν αντιληφθήκατε το πρόβλημα, ώστε να παρέμβετε έγκαιρα για να μην εγκριθεί η εγκατάσταση μιας τέτοιου μεγέθους & όχλησης επένδυσης, με επιπτώσεις στο περιβάλλον σε μια σημαντική περιοχή του νησιού

Επειδή θιγόμαστε ως πολίτες και κάτοικοι της περιοχής διότι θα υποστούμε σημαντική βλάβη στην υγεία, την ψυχική ηρεμία, την περιουσία, το μέλλον των παιδιών μας και την υποβάθμιση του τόπου μας,

Ζητάμε

να επανεξετάσετε την απόφαση, για την εν λόγω εγκατάσταση στην περιοχή κάμπος Γαυρίου, λαβαίνοντας υπόψη τις ανησυχίες και την αναστάτωση των κατοίκων που θα βιώσουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την λειτουργίας της, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 Με εκτίμηση

 Η Προέδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Μπέττυ Κωνσταντινίδου                             Μαθιός Μανσόλας