Η Άνδρος... χιονισμένη! Σπάνιες εικόνες και κείμενα...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: METEOCLUB.GR

Με αφορμή την κακοκαιρία και τον  χειμώνα που είναι… προ των πυλών, αναζητήσαμε ιστορικά χρονιές, που η Άνδρος ντύθηκε στα λευκά και υπέστη καταστροφές από σφοδρές χιονοθύελλες. Βρήκαμε εικόνες άλλης εποχής, που δείχνουν το νησί καλυμμένο από τον άσπρο μανδύα και αποκόμματα τοπικών εφημερίδων που περιγράφουν την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Με βάση το αρχείο του ανδριώτικου Τύπου, που είναι διαθέσιμο στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη στη Χώρα της Άνδρου, επιχειρείται στη συνέχεια μια προσέγγιση σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, που έπληξαν το νησί κατά το παρελθόν (με τη μορφή ψυχρών εισβολών) και προκάλεσαν καταστροφές ή μεγάλα προβλήματα στο νησί.

Γίνεται αναφορά σε μεγάλες κακοκαιρίες που έπληξαν το νησί τις χρονιές 1911, 1927, 1928, 1929, 1933, 1934, 1940, 1947, 1949, 1956, 1961, καθώς και 1983, 1987, 1991, 2003 και 2004.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα φύλλα εφημερίδων για το 1924 που φαίνεται ότι στις 26-28 Ιανουαρίου το νησί είχε πληγεί από ένα τρομερό χιονιά, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο κενό στο αρχείο των εφημερίδων μεταξύ 1963-1981, οπότε δεν υπάρχουν αναφορές για όλο εκείνο το διάστημα που επίσης το νησί χτυπήθηκε από αναρίθμητες βαρυχειμωνιές.

Μια γλαφυρή περιγραφή-χρονογράφημα από φύλλο του «Ανδριώτη» στα τέλη Φεβρουαρίου 1929:

«…η τελευταία χιονοθύελλα είχε νεκρώσει κάθε κίνηση. Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου η Άνδρος ευρίσκετο υπό την οργή της λαίλαπος και την παγερά πνοή του κυκλώνος.

Την πρωίαν της Παρασκευής κανείς δεν κυκλοφορούσε στην αγορά και τα περισσότερα μαγαζιά έμειναν κλειστά.
Το χιόνι έπεφτε αδιάκοπα όλη την ημέραν και ο παγερός και άγριος βορρηάς το σήκωνε σαν σύννεφο σκόνης για να το στριμώξει στις άκρες των δρόμων, στους τοίχους των σπιτιών και στα υπήνεμα χωράφια και δρόμους.

-Την ημέραν της Παρασκευής η πόλις μας έμοιαζε σαν βαπόρι που ταξιδεύει τον ωκεανό, χωρίς να βλέπη τίποτα γύρω του και να ακούη μόνον τα άγρια κύματα να το δέρνουν. Τόσο πυκνό ήτο το σύννεφο της χιονιάς που δεν εφαίνετο ούτε το Βραχνού, ούτε το Υψηλού.
Κρύο σάββανο το χιόνι εσκέπασε όλη τη γη όλα τα δένδρα που στέναζαν από το βάρος του και με τον δυνατό αέρα ξεριζώθησαν εν αφθονία εληές, λεμονιές, πλάτανοι και λυγιές και σωριάστηκαν στα κτήματα και τους δρόμους στα Φάλλικα, στον Πιτροφό, στο Υψηλού, τα Λάμυρα και σε όλα τα χωριά. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 λάινα κατεστράφησαν και εκατοντάδες ζώων, αμνών και γιδοπροβάτων εψώφησαν…»

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet