Είναι το φως που ζωγραφίζει με τόσο ξεχωριστό τρόπο τον τόπο και τις ζωές των ανθρώπων...

 Θα επιχειρήσουμε σήμερα μια διαδρομή στο μοναδικό περιβάλλον γύρω από ένα σπουδαίο νησί που είναι σε μια μοναδική γωνιά του κόσμου. Και για να αποδείξουμε πως αξίζει ο χειμώνας στο Αιγαίο και στην Άνδρο θα παραθέσουμε μια σειρά φωτογραφίες από μια απλή διαδρομή Ραφήνας-Άνδρου με το πρωινό Superferry. Δείτε το φως του Αιγαίου να κάνει ένα θεότρελο παιχνίδι με τα σύννεφα δημιουργώντας σκηνικά απίστευτων χρωμάτων και σχημάτων. Σκηνή πρώτη: το πλοίο φτάνει στους Πεταλιούς και από ένα άνοιγμα των σύννεφων ο ήλιος χρυσίζει πάνω στο πέλαγος έτσι που μόνο εδώ μπορεί να το κάνει. Απολαύστε την παραπάνω σκηνή (φωτ. Εν Άνδρω).

 Έχουμε ταξιδέψει κι έχουμε ταξιδέψει σε τόσους τόπους αλλά αυτά τα σκηνικά και αυτούς τους φωτισμούς δεν τους βρήκαμε παρά μόνο εδώ. Αν αξίζει κάτι αυτή η πατρίδα είναι για το φως της. Όχι μόνο του καλοκαιριού, που τα καταπίνει όλα μέσα του. Αλλά ιδίως αυτό του χειμώνα που αναδεικνύει τα πάντα μέσα από τις πιο τρελές πινελιές του ουρανού.  Σκηνή δεύτερη: Δείτε πάνω τον ουρανό, από κάτω ένα παχύ στρώμα νεφών και μια ρωγμή ανάμεσα στο σύννεφα που δημιουργεί έναν σπάνιο κοσμικό φωτισμό σε χρώμα που δεν υπάρχει... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Περνάμε την Εύβοια με τα εντυπωσιακά ψηλά βουνά που το χειμώνα αποκτούν μια άλλη ομορφιά καθώς οι χιονισμένες κορυφές τους πάνω από το γυμνό τοπίο και την σκοτεινή κρύα θάλασσα δημιουργού μια μαγική ψευδαίσθηση σε αυτή την ξεχωριστή γωνιά του κόσμου. Μια γωνιά που για όσους από εμάς έχουμε ταξιδέψει το έχουμε διαπιστώσαμε οι ίδιοι πόσο ξεχωριστή είναι. Και για όσους δεν έχουν ταξιδέψει ας ρωτήσουν τους λίγους ξένους που ήρθαν εφέτος τον χειμώνα στον τόπο μας να τους πουν "τι διαφορετικό βρήκαν και τι είδαν". Σκηνή τρίτη: η πανύψηλη κορυφή πάνω από την Κάρυστο όπου το χιόνι παίζει με τον ήλιο και το σκοτάδι... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η ίδια σκηνή χωρίς τηλεφακό. Η εξαιρετική εναλλαγή ήλιου και σκοτεινιάς θα μπορούσε να είναι κάπου στο εξωτερικό. Κι εκεί ίσως να ήταν καλύτερη... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το πέρασμα του πλοίου στην σκοτεινή θάλασσα, η διάφανη ατμόσφαιρα και οι χιονισμένες βουνοκορφές όπου ο εκθαμβωτικός ήλιος κάνει ακόμα και τις ανεμογεννήτριες... οικείες!!! Ότι αγγίζει αυτό το φως το κάνει ξεχωριστό με τις δικές του μοναδικές ιδιότητες (φωτ. Εν Άνδρω),

 Μια λήψη με τηλεφακό αυτή τη φορά αποκαλύπτει κοντά στην χιονισμένη κορυφή το δάσος που απλώνει από το πάλευκο του χιονιού μέχρι το βαθύ πράσινου των δέντρων. Θα μπορούσε να είναι κάπου στον εξωτερικό ή στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας. Κι όμως είναι ακριβώς απέναντι από την Άνδρο, στον Κάβο Ντόρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και πέρα μακριά στην άλλη άκρη του Κάβο Ντόρο δεσποτική ορθώνεται η Κουβάρα της Άνδρου στα 997 μέτρα υψόμετρο πάνω από την θάλασσα. Δεσποτική γιατί δεσπόζει στις Κυκλάδες! Η ψηλότερη κορυφή της Άνδρου - μόλις τρία μέτρα πιο κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Νάξου. Πρόβαλε η Άνδρος με τον σπάνιο και μοναδικό ορεινό όγκο της που διασχίζει από την μια άκρη μέχρι την άλλη το νησί... (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια ακόμα εικόνα της Άνδρου από τον Κάβο Ντόρο. Το νησί απλώνει από την μία μέχρι την άλλη άκτη του μέσα μια κουρτίνα που σχηματίζουν οι αχτίδες του ήλιου καθώς περνάνε από τα ανοίγματα των σύννεφων. Μια εικόνα χίλιες λέξεις λένε. Όχι πάντα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση όπως και σε μερικές προηγούμενες αυτό ισχύει και το βλέπετε (φωτ. Εν Άνδρω).

 Εδώ μια κοντινή λήψη με τηλεφακό της παραπάνω εικόνας. Εντυπωσιάζει η κουρτίνα των αχτίδων και ο κύκλος που σχηματίζουν φωτίζοντας την θάλασσα σαν σε σκηνή ανοιχτού θεάτρου. Εδώ με φόντο την μισή Άνδρο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και μια τελευταία λήψη που συνοψίζει - σαν σε περίληψη - πολλές από τις προηγούμενες σκηνές. Απεικονίζονται δύο διαφορετικές δέσμες φωτός. Η πρώτη λευκή, η δεύτερη πιο μακριά - ξεκινά από την Νότια Άνδρο κι απλώνει στο πέλαγος - υποκίτρινη. Σα να χρυσίζει... Το φως του Αιγαίου κάνει τα δικά του μοναδικά στον κόσμο παιχνίδια γύρω από το νησί μας. Σκηνές που μάλλον δεν μπορείτε να δείτε πουθενά αλλού παρά μονό στην χειμωνιάτικη ζώνη του Αιγαίου γύρω από την Άνδρο... Σίγουρα αλλού μπορείτε να δείτε πολλά και διαφορετικά πράγματα και αξίζει τον κόπο να τα δείτε. Σίγουρα είναι σπουδαίο να ταξιδεύετε και να βλέπετε κι άλλες ομορφιές. Όμως εδώ σε αυτή την μικρή γωνιά του κόσμου είναι το ξεχωριστό φως κυρίως που ζωγραφίζει από την αρχή μέχρι το τέλος με τρόπο μοναδικό τον τόπο και τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό θα σας πουν αν ρωτήσετε - τους λίγους είναι αλήθεια - επισκέπτες της χειμερινής Άνδρου... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο, υπέροχο και το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες.