Νερό και μνήμη: ποιητικές διαδρομές στην Άνδρο του χειμώνα

 Απόβραδο στην Πανάχραντο και ο Φιλάρετος με τον Χαρίδημο ετοίμαζαν το βίντεο της μεγάλης βροχής. Σκηνές στην ομίχλη. Σκηνές με τους καταρράκτες στους Γερακώνες, με τον μεγάλο ποταμό στα Λειβάδια, με το ρέμα των Λαμύρων να αφρίζει. Διαδρομές μέσα από ένα βίντεο στην ποίηση του χειμώνα της Άνδρου. Η Άνδρος στα καλύτερα της. Από τις ακίνητες φωτογραφίες στην βουή των νερών στο βίντεο. Μια άλλη Άνδρος. Μια Άνδρος όπου η ομίχλη, η βροχή, το νερό, άπλωναν γύρω και ανακαλούσαν μνήμες από διαδρομές, πρόσωπα, προσμονές. Είναι που ο χειμώνας που δημιουργεί εσωτερικούς χώρους. Και οι χώροι αυτοί γεμίζουν από τις μνήμες που απλώνουν μέσα μας... (φωτ. Χαρίδημος).

 

 Κάποια στιγμή το μικρό βίντεο της βροχής, της ομίχλης και των νερών ετοιμάστηκε. Διαφώνησα με την μουσική. Ο Αέτιος διαφώνησε με τρεις εικόνες. Πρότεινε Ρεμπούτσικα, αντί Σοπέν για την μουσική. Κι έφυγε. Ο Φιλάρετος κι εγώ μείναμε να προσαρμόσουμε μουσική και βίντεο. Το βράδυ είχε προχωρήσει όταν τον άφησα να παιδεύεται. Φτάνοντας σπίτι πήρε χαρούμενος τηλέφωνο. "Το τέλειωσα. Δες το", είπε. Το είδα το πρωί κι εντυπωσιάστηκα. Σκέφτηκα πως πρέπει κι εσείς να δείτε αυτό το βίντεο της Μονής Παναχράντου που ανέβασε ο καλλιτεχνικός Φιλάρετος στο site της Μονής με μερικά ποιητικά λόγια. Το αναδημοσιεύουμε στο Εν Άνδρω με την προτροπή: "δείτε το, είναι μια μοναδική Άνδρος στα καλύτερα της..." (βίντεο Μονή Παναχράντου).

Ακούγωντας και πάλι την σπουδαία μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα να ξετυλίγεται πίσω από τις υπέροχες εικόνες της χειμωνιάτικης Άνδρου του παναχραντινού βίντεο ένας στίχος όρκου, που υμνεί το μεαγαλείο και το φευγαλέο της ύπαρξης, ήρθε και καρφώθηκε στη σκέψη μπροστά στην μοναδική χειμερινή ανδριώτικη φύση που αντίκρυζα: "στο τσιγάρο που κρατώ/ στον ένα μου Θεό/ να μη δώσει να ξημερωθώ..." (φωτ. Μονή Παναχράντου).

Διαμαντής Μπασαντής

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet