Χιόνια στο Πέταλο μέχρι τον Πιτροφό. Αγριεύει ο χειμώνας. Πως πάει υδρολογικά η Άνδρος και το Αιγαίο.

Του Ηλία Νόκα

Υδρογεωλόγου Νοτίου Αιγαίου

Ανήμερα των Θεοφανείων: χιόνια στο καμπαναριό, χιόνια και στον Πιτροφό!!! (φωτ. Χαρίδημος).

(Μετά τις συνεχείς βροχές των τελευταίων ημερών του 2018 και των πρώτων ημερών του 2019 και του πρώτου χιονιού στην Κουβάρα και τώρα και στο Πέταλο, το Εν Άνδρω απευθύνθηκε στον εξαιρετικό επιστήμονα και μοναδικό εξειδιεκευμένο υδρογεωλόγο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που ξέρει με λεπτομέρειες την Άνδρο εδώ και 30 χρόνια. Τον ρωτήσαμε πως εκτιμά την μέχρι τώρα κατάσταση και κατά πόσο οι βροχές και το πρώτο χιόνι στην Άνδρο θα βοηθήσουν να ξεφύγει το νησί από την παγίδα της ξηρασίας που ήταν εγκλωβισμένο τα δύο τελευταία χρόνια. Ο κ. Νόκας έγραψε ολόκληρη αναφορά την οποία και δημοσιεύουμε μαζί με το σημερινό φωτορεπορτάζ μας για τα χιόνια στο Πέταλο - Εν Άνδρω). 

Χιόνισε και στο Πέταλο. Ήδη το πρώτο χιόνι έκανε την εμφάνιση του πάνω από τον Πιτροφό. Το χιόνι, η ευργεσία της φύσης, όπως λένε οι υδρογεωλόγοι... (φωτ. Χαρίδημος).

Η υδρολογική περίοδος 2018-2019, σε όλη την Ελλάδα και ιδίως στο Αιγαίο, δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, γιατί αν εξαιρέσει κανείς μία παροδική και πάντως όχι γενικευμένη βροχή στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά ακολούθησε ο Οκτώβριος με μηδενική βροχόπτωση, φαινόμενο που συνεχίστηκε σχεδόν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όμως, από τότε μέχρι και σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα νησιά.

Υδρολογικός χάρτης Αιγαίου. Περίοδος Νοέμβριος 2018 - Ιανουάριος 2019.

Ενδεικτικές παρατηρήσεις:

(α) Στην Άνδρο

Η Άνδρος στα ορεινά ντυμένη στα λευκά της. Τα χιόνια όλο και κατεβαίνουν χαμηλότερα. Για να γεμίσουν όμως οι πηγές χρειάζονται περισσότερα χιόνια λένε οι επιστήμονες (φωτ. Χαρίδημος).

(β) Στο Αιγαίο

(γ) Συμπερασματικά

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, εξελίσσεται πολύ καλύτερα,  ο χειμώνας όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα (μάλλον τώρα αρχίζει), συνεπώς, ας είμαστε αισιόδοξοι !