Αποίκια Άνδρου: Ο άγνωστος Μπιζιγρής

 Του Άρη Μαργέτη

(Μετά την δημοσίευση μας για την περίφημη Πυθάρα – πόλο έλξης επισκεπτών και περιπατητών στην Άνδρο – ο αναγνώστης Άρης Μαργέτης έστειλε φωτογραφίες και πληροφορίες για ένα ακόμα σημείο φυσικού κάλους της μοναδικής ρεματιάς των Αποικίων γράφοντας για τον Μπιζιγρή και την σχέση του με τους κατοίκους του χωριού. Για να συμπληρώσουμε το πανόραμα του Μπιζιγρή χρησιμοποιήσαμε - μετά από επεξεργασία - και το εξαιρετικό βίντεο του. Έτσι έχετε καλύτερη εικόνα της πανέμορφης περιοχής. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα – Εν Άνδρω).

 

Ένα βίντεο του Άρη Μαργέτη σε επεξεργασία "Εν Άνδρω" - Αναρτήθηκε από τον ίδιο 12/1/19.

Η Άνδρος έχει πολλές ρεματιές. Μια από αυτές ξεκινάει από το όρος Πέταλο στην περιοχή Ευρουσιές, όπου είναι οι πηγές, διασχίζει τα χωριά Αποίκια και Στενιές και τελικά εκβάλει στην παραλία Γιάλια.

Στη διαδρομή της υπάρχουν ορισμένα όμορφα σημεία τα οποία είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά στον πολύ κόσμο. Το πιο γνωστό σημείο της ρεματιάς είναι η Πυθάρα, όπου δημιουργείται ένας μικρός καταρράκτης με μια μικρή λίμνη και πολλοί παραθεριστές κάθε χρόνο την επισκέπτονται.

Λίγο πιο κάτω η ρεματιά έχει ένα άλλο ιδιαίτερα όμορφο σημείο τον Μπιζιγρή. Έτσι λέγεται η φυσική πηγή με το τρεχούμενο νερό στο νότιο άκρο του χωριού Αποίκια και περίπου στη μέση του χωριού. Η ρεματιά στο σημείο αυτό έχει ένα πολύ ωραίο μέρος με τρεχούμενα νερά, λιμνούλες και πλούσια βλάστηση.

 Μόλις περάσουμε το γεφύρι που μπαίνουμε στα Αποίκια στα δεξιά μας ξεκινάει ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στο κάτω μέρος του χωριού. Περίπου στα 300 μέτρα υπάρχει ένας δρόμος ο οποίος πηγαίνει σε σπίτια και εάν συνεχίσουμε φθάνουμε στον Μπιζιγρή.

Ο δρόμος είναι βατός και το σημείο της ρεματιάς ιδιαίτερης ομορφιάς. Παλαιότερα πολλοί πήγαιναν στον Μπιζιγρή για να πάρουν νερό για το σπίτι τους, να πλύνουν ρούχα ή να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές.

 

Λίγο πιο πάνω υπάρχει το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη και ο κόσμος μετά από τη λειτουργία στις 29 του Αυγούστου κατέβαινε στον Μπιζιγρή όπου έστηναν πάντα ένα πρόχειρο καφενείο με αναψυκτικά, λουκούμια, τσίπουρο και τα σχετικά, με τους χωριανούς να περνάνε ευχάριστα μερικές ώρες.

Σήμερα η ομώνυμη πηγή είναι παραμελημένη και μισογκρεμισμένη υπάρχει δε πλήρης αδιαφορία για την τύχη της από τους αρμόδιους φορείς.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet