ΑΝΔΡΟΣ: Όσα παίρνει ο άνεμος ή... gone with the wind!

ΧΩΡΑ 14 Φεβρουαρίου 2019

Ο άνεμος ισχυρός. Η θάλασσα ταραγμένη. Η Χώρα γαλήνια από το ύψος 8 αιώνων ιστορίας κοιτά τα στοιχειά της φύσεως. Έχει δει ανέμους και φουρτούνες. Και άντεξε. Και εξαπλώθηκε και άλλαξε. Και μας άλλαξε. Θα αντέξει και αυτή την ολιγοήμερη ταραχή. Σκοτεινιασμένος Νειμποριός χτες 14/2. Μοναχικός. Κι ας είναι του Αγίου Βαλεντίνου. Μόνο ο συνεργάτης μας Νικόδημος να του κάνει παρέα... (φωτ. Νικόδημος).

Το Μέσα Κάστρο. Του Κάστρο Μαρίνου Δάνδολου. Εγκαταλειμένο στην φθορά του καιρού. Στη μανία του ανέμου. Στην αντάρα της θάλασσας. Απέναντι ο Τουρλίτης. Δείγμα ισχύος της Άνδρου στα τέλη του 19ου αιώνα. Δείγμα αγάπης στην Άνδρο του Αλέκου Γουλανδρή που τον αναστύλωσε στα τέλη του 20ου αιώνα. Ενδιαμέσως τον είχαν βομβαρδίσει οι Γερμανοί το 1943. Φωτογραφία από τον σκοτεινιασμένο Νειμποριό (φωτ. Νικόδημος).

Η κοιλάδα της Χώρας από το ύψος των Γερακώνων. Μια Χώρα σκοτεινιασμένη από την καταιγίδα "Χιόνη" που έπληξε επί τρίημερο την Άνδρο. Στο βάθος η Χώρα με τον αφρισμένο Νειμποριό και το αφρισμένο Παραπόρτι (Φωτ. Χαρίδημος).

 

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που καταγράφει τους άνεμους που χτύπησαν την Άνδρο και δείχνει τα νερά που πλημμύρισαν τα ρέματα και τους μικρούς καταρράκτες όλης της Άνδρου. Εδώ ο μικρός καταρράκτης στους Γερακώνες (Λήψεις Χαρίδημος, επεξεργασία Εν Άνδρω).

ΜΑΙΝΗΤΕΣ 14 Φεβρουαρίου 2019

Πλημμύρισαν οι πηγές στις Μαίνητες από τα νερά. Η καταιγίδα έφερε εκτός από αέρα και πολύ νερό. Γέμισαν τα κεφαλάρια των Μαινητών (φωτ. Νικόδημος).

Γέμισε νερό και η ρεματιά των Μαινητών. Ξέχειλα τα ρυάκια και το ρέμα. (φωτ. Νικόδημος).

Ξέχειλη και η υπερχείλιση της δεξαμενής των Μαινητών. Πολύ νερό εφέτος. Ήταν να μην αρχίσει να βρέχει... (φωτ. Νικόδημος).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Εν Άνδρω και οι συνεργάτες του (σήμερα οι Χαρίδημος και Νικόδημος, αύριο άλλοι) κάνουν ένα πραγματικό ρεπορτάζ (φωτογραφίες και βίντεο) από το πέρασμα της καταιγίδας από την Χώρα, τους Γερακώνες και τις Μαίνητες. Αποτυπώνουν με καλαισθησία και καλλιτεχνία την Άνδρο σε στιγμές αυτών των ημερών. Για όσους δεν ζουν εκεί και την αγαπούν. Αλλά και για όσους ζουν εκεί και την νοιώθουν...