ΑΝΔΡΟΣ: Ξώφαλτσα ο καύσωνας, έκαψε ο λίβας, ήρθε η ψιχάλα!...

 Η χτεσινή μέρα ξεκίνησε με έναν κατακόκκινο ήλιο. Τόσο κόκκινο που έφτανε στιγμές-στιγμές στο μαύρο. Μαζί με το εντυπωσιακό πρωινό που απολαύσαμε - υποχρεωτικά για να μιλήσουμε σε μια πρωινή εκπομπή του Open με skype από την Άνδρο - ξεκινήσαμε κι ένα φωτορεπορτάζ για την μέρα ο που ο καύσωνας τον άνω των 40 βαθμών θα χτύπαγε την χώρα...

 Οι πρώτες φωτογραφίες στο βαθύ κόκκινο. Όσο όμως ανέβαινε ο ήλιος πάνω από την Χώρα και τις γύρω περιοχές τόσο η λάμψη του διέλυε κάθε χρώμα ξασπρίζοντας τα όλα. Ακολουθώντας την μέρα και ταξιδεύοντας μέχρι το Γαύριο αποτυπώσαμε αρκετές στιγμές του νησιού σε μια μέρα που ο καύσωνας πέρασε ξώφαλτσα. 

 Στο Γαύριο ζέστη και κίνηση την ώρα των καραβιών. Τα δύο καράβια μπήκαν από Ραφήνα μπήκαν αμέσως το ένα μετά το άλλο. Ο Θεολόγος περίμενε να ξεφορτώσουν και να φύγουν για να μπει.  

 Στο Μπατσί η ζέστη αρκετή. Αρκετά όμως και τα ιστιοπλοϊκά και τα κότερα. Αρκετοί οι "δραπέτες" από τις πόλεις με αυτά. Αρκετές χιλιάδες οι επισκέπτες που πιάνουν Άνδρο στην ημιτελή ακόμα μαρίνα του οικισμού με τα σκάφη τους. Όταν τελειώσει θα πιάνουν περισσότεροι.

 Η θερμοκρασία στο Μπατσί στους 31 βαθμούς γύρω στις 11:00. Άντε να απομακρυνθείς από την θάλασσα. 

 Αρκετοί νεαροί στις καφετέριες. Όμως η πραγματική κίνηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει στον οικισμό. 

 

 Αρκετοί και στις παραλίες. Όμως η καλοκαιρινή κίνηση γενικότερα δεν έχει ακόμα κάνει την εμφάνιση της και ο Ιούλιος κοντεύει στη μέση.

Γύρω στις 1 το μεσημέρι το θερμόμετρο δείχνει 35 βαθμούς. Το ταχύπλοο Super Express με σχετικά μειωμένη ταχύτητα πλησιάζει προς Γαύριο. Θα πηγαίνει κάτω από 30 μίλια. Συνεχίζουμε από Σταυροπέδα προς Πιτροφό. Το θερμόμετρο εδώ δείχνει 35,5. Στη Ραφήνα δείχνει 37 και στην Αθήνα 40. Ο καύσωνας περνά ξώφαλτσα στην Άνδρο. 

 

 Ξώφαλτσα και στο Νειμποριό που το θερμόμετρο δείχνει 34,5. Αλλά και στις γύρω περιοχές που έφτασε τους 35 ή 35,5.

 Το απόγευμα στο γραφικό μεζεδοπωλείο/αναψυκτήριο του Π. Στυλιανού στο Νειμποριό η θερμοκρασία είναι στους 29-30. Μια περίεργη συννεφιά απλώνει όμως αργά πάνω από τα βουνά.

 Αφήνει όμως σε κάποια διαλείμματα ανάμεσα από τα σύννεφα το φως του ήλιου να φωτίζει παράξενα στιγμές-στιγμές. Όπως εδώ το κότερο που πηγαίνει αργά στο λιμάνι της Χώρας. Μερικές χοντρές στάλες βροχή και ο καιρός μετά ησυχάζει. 

 Βράδυ στη Χώρα. Ένας απότομος λίβας φυσά και ανεβάζει ξαφνικά την θερμοκρασία στους 30,5. Το παράξενο είναι πως στο Νειμποριό η θερμοκρασία φτάνει τους 31,5!!! Ο λίβας που καίει τα σπαρτά είναι εδώ ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Μετά τα μεσάνυχτα ο λίβας φεύγει αργά-αργά. Σήμερα το πρωί η Άνδρος ξύπνησε με ελαφριά ψιχάλα και δροσιά. Το θερμόμετρο κάτω από τους 30 βαθμούς αρκετά. Περάσαμε ξώφαλτσα τον καύσωνα. Μας πέτυχε ο λίβας. Κι ήρθε η ψιχάλα και το αγέρι και έφερε την άνοιξη μέσα στο κατακαλόκαιρο. Λένε πως ο καιρός άλλαξε. Λένε για την κλιματική αλλαγή. Λένε πολλά. Ίδωμεν. Εμείς όμως γιατί θυμόμαστε πως τέτοιες εναλλαγές είχε ο καιρός πολλές φορές στην Άνδρο πολλά καλοκαίρια και παλαιότερα; Τώρα το τι έγινε αλλού είναι "άλλου παπά ευαγγέλιο". Τα στοιχεία της φύσης μας ξεπερνούν ιδίως όταν ξεσπάνε απότομα... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όμορφη , αγαπημένη Ανδρος!!! Άνδρος των αναμνήσεων που δεν βιώσαμε , αλλά "κουβαλησε" το DNA μας!