Μερομήνια: έρχεται βαρύς χειμώνας!

  

Τα μερομήνια έχουν γίνει αποδεκτά από πολλούς σαν μέθοδος παρατήρησης του καιρού. Είναι μια παλαιά μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο. Οι αναφορές τους πάνε στην αγροτική κοινωνία τότε που οι μετεωρολογικές προβλέψεις ήταν ανύπαρκτες. Η μέθοδος είναι πολύ απλή. όσοι ακόμα γνωρίζουν την μέθοδο, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις του Αυγούστου που πέρασε για το επόμενο χρονικό διάστημα οι παρατηρητές των μερομηνίων προβλέπουν βροχερό φθινόπωρο και βαρύ χειμώνα.

Αναλυτικά: 

Φθινόπωρο 2019

Περίοδος 14/9/2019-30/11/2019

Φθινοπωρινός καιρός αναμένεται πλησιάζοντας το τελευταίο δεκαήμερο του  Σεπτέμβρη (περίπου από τις 17/9). το διάστημα αυτό αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες κατά διαστήματα, αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. βελτίωση του καιρού καθώς φθάνουμε στο τελευταίο πενθήμερο του και άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ήπιο και ζεστό καιρό κατά το πρώτο πενθήμερο του, ενώ υπάρχει πιθανότητα για άστατο και βροχερό καιρό, κατά διαστήματα, το δεύτερο πενθήμερο του μήνα. πτώση της θερμοκρασίας το τρίτο πενθήμερο. καλοκαιρία εν συνεχεία στα μέσα του μήνα. το τελευταίο όμως δεκαήμερο του μήνα αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τα πρώτα χιόνια στα πιο ορεινά τμήματα. βελτίωση του καιρού περίπου από τις 28/10 και μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Νοέμβριος ξεκινά με ήπιο σχετικά καιρό και έτσι θα κυλήσει το πρώτο πενθήμερο. βροχερό το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένονται βροχές και ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες . μικρή βελτίωση μετά τα μέσα του μήνα και άνοδος της θερμοκρασίας . αλλαγή του καιρού περίπου από τις 23/11 με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

περαιτέρω επιδείνωση του καιρού το τελευταίο πενθήμερο του Νοέμβρη με πολλές βροχές στα πεδινά, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, ενδεχομένως ακόμη και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα.

Χειμώνας 2019-2020

Περίοδος  01/12/2019 – 29/02/2020

Ο Δεκέμβρης ξεκινά με σχετικά χειμωνιάτικο καιρό το πρώτο πενθήμερο και με βροχές και χιόνια στα ορεινά. βελτίωση του καιρού το δεύτερο πενθήμερο του μήνα και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας. σημαντική επιδείνωση του καιρού λίγο πριν από τα μέσα του μήνα (12/12) με πολύ ισχυρές βροχές, αρχικά στα πεδινά, και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. εν συνεχεία, το διάστημα 15-17/12, τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα της κέντρο-ανατολικής χώρας. ο καιρός στη συνέχεια θα βελτιωθεί αλλά για σύντομο σχετικά διάστημα. από τις παραμονές των Χριστουγέννων, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια στα ορεινά. περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τα χριστούγεννα, ενώ καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου τα χιόνια αναμένεται να φθάσουν και σε πολλές πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας.

Ο Ιανουάριος ξεκινά κατά την πρώτη βδομάδα του με πολύ κρύο καιρό και με χιόνια κατά διαστήματα ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας. στη συνέχεια του μήνα, σχετικά βελτιωμένος ο καιρός, αλλά με κρύο. βελτιωμένος προς τα μέσα του μήνα (αλκυονίδες ημέρες ) το διάστημα 11-18/1.

 επιδείνωση όμως αναμένεται καθώς πλησιάζουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με βροχές και στη συνέχεια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σταδιακά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, το διάστημα 21-25/1.

Ο Φεβρουάριος φαίνεται να είναι ένας μήνας με λιγοστά φαινόμενα. γενικά άνομβρος, με εξαίρεση το πρώτο και το τελευταίο πενθήμερο του, οπότε και θα έχουμε βροχές και χιόνια σε ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Άνοιξη 2020

Περίοδος 01/03 – 31/05/2020

Ο Μάρτιος ξεκινά με κρύο καιρό και με λίγα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας, βροχές και χιόνια κυρίως στα ορεινά. ο καιρός θα βελτιωθεί στη συνέχεια και μέχρι περίπου τα μέσα του μήνα, δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο. σημαντική επιδείνωση αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και έντονα φαινόμενα. συγκεκριμένα, προβλέπονται βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρο-ανατολικής χώρας.

Ο Απρίλιος ξεκινά με κρύο καιρό και με κάποια φαινόμενα, ωστόσο στη συνέχεια βελτιώνεται. βροχερός θα είναι ο καιρός περίπου στα μέσα του μήνα, και ακόμη πιο άστατος θα είναι το διάστημα 18-25/4, με βροχές και καταιγίδες.

Ο Μάιος ξεκινά με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας -σημαντική κατά το πρώτο δεκαήμερο-ενώ δεν αναμένονται φαινόμενα. λίγες μπόρες προς τα μέσα του μήνα, όμως γενικά θα είναι άνομβρος μήνας.

Καλοκαίρι 2020

Περίοδος 01/06-31/08/2020

Με πολύ ζεστό καιρό για την εποχή ξεκινά ο Ιούνιος , κάποιες μπόρες αναμένονται από τα μέσα του μήνα και μετά. πρώιμο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου .

Τον Ιούλιο ίσως ο καιρός να είναι άστατος την πρώτη βδομάδα, όμως το δεύτερο δεκαήμερο θα είναι πολύ ζεστό στα όρια του καύσωνα,

για το υπόλοιπο του μήνα αναμένονται αστάθειες και ενισχυμένο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου.

Ο Αύγουστος πολύ ζεστός το πρώτο δεκαήμερο, ενώ το υπόλοιπο του μήνα θα χαρακτηρίζεται από το πολύ ισχυρό μελτέμι. κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου αναμένονται αστάθειες και πτώση της θερμοκρασίας.

Κ.Ρ.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ;
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Σχόλιο εν Άνδρω
Ποια χαντάκια; Αυτά που δεν καθάρισαν οι προηγούμενοι επί 5ετία; Δυστυχώς τα χαντάκια πέρα από τα ρέματα που πήρε υπό την ευθύνη του και πρόλαβε και καθάρισε μερικά το επαρχείο την άνοιξη μερικά χιλιόμετρα χαντάκια πλάι στους επαρχιακούς κι αυτά του επαρχείου έχουν να καθαριστούν 4ετια.
Αυτά για να μάθετε να λέτε και καμία αλήθεια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro