Οι Σπιζαετοί της Άνδρου και τα ταξίδια τους στον κόσμο

 

Ο Σπιζαετός του Καμπανού στη Χταπόδια της Μυκόνου. Φωτογραφία Life Άνδρου.

Αγαπητό Εν Άνδρω.

Μετά σχετική ερώτηση σάς επισυνάπτω μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την άγρια ζωή στο νησί μας και για τις περιπλανήσεις των τριών μικρών Σπιζαετών που γεννήθηκαν στην Άνδρο το 2019.

Ο πρώτος γεννήθηκε από το ζευγάρι Σπιζαετών που ζει στον Καμπανό. Το καλοκαίρι ξεκίνησε μια διαδρομή από Άνδρο για Μύκονο! Πέρασε την Τήνο και την Μύκονο και κατέληξε στις βραχονησίδες Χταπόδια, που είναι δίπλα στη Μύκονο. Εκεί κάποια στιγμή χάσαμε το σήμα του πομπού - που είναι φωτοβολταϊκός - και πιστέψαμε πως το πουλί χάθηκε.

Βάζοντας τον πομπό στον νεαρό Σπιζαετό του Καμπανού.

Πήγαμε μέχρι εκεί με το σκάφος του Life και διαπιστώσαμε πως είχε κουρνιάσει σε κάτι σπηλιές που δεν είχαν ήλιο και έτσι δεν φόρτιζε καλά ο πομπός. Κάποια στιγμή τον είδαμε και τον φωτογραφίσαμε. Σας στέλνω σχετικές φωτογραφίες από ψηλά του σκάφους και του Σπιζαετού του Καμπανού από την συνάντηση. Από εκεί έφυγε και τώρα είναι στην Ικαρία!

Τα ταξίδια του Σπιζαετού του Καμπανού. Αποτύπωση του Life Άνδρου.

Ο δεύτερος γεννήθηκε από το ζευγάρι που ζει στα Διποτάματα. Εκεί υπήρχε από παλιά μια φωλιά που εγκαταλείφθηκε μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2014. Το 2018 το ζευγάρι ξαναεμφανίστηκε και είδαμε και μικρά. Δεν βάλαμε τότε πομπούς και δεν ξέρουμε τι απόγιναν τα πουλιά.Το 2019 όμως είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και βάλαμε πομπούς σε όλα τα πουλιά. Έτσι είδαμε πως αυτός των Διποταμάτων ξεκίνησε κάποια στιγμή το καλοκαίρι και νομίσαμε πως θα πήγαινε κι αυτός Αλβανία. Τελικά όμως έμεινε στην Πάργα όπου ως φαίνεται του άρεσε. Ίσως κάνει εκεί τις χειμερινές διακοπές του. 

Αναρρίχιση των ανθρώπων του Life της Άνδρου στην φωλιά του Καμπανού.

Ο τρίτος είναι αυτός που χάθηκε νεότατος από ηλεκτροπληξία στην Θεσσαλία και για τα ταξίδια του ήδη γράψατε (Αλβανία, Αθήνα, Θεσσαλία). Όμως δεν γράψατε και δεν έγραψαν ούτε και "Τα Νέα" πως βασικός συνεργάτης του προγράμματος είναι και το Life Άνδρου που «τρέχει» από το 2011 μέχρι σήμερα και παρακολουθεί - με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση - την άγρια ζωή, αλλά και τα παραδοσιακές καλλιέργειες και φυτά της Άνδρου.

Το σκάφος του Life Της Άνδρου στα Χταπόδια της Μυκόνου αναζητά τον περιπλανώμενο Σπιζαετό.

Προς ενημέρωση σας οι πομποί που βάζουμε στα νέα πουλιά είναι φωτοβολταϊκοί και λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως. Έχουμε σύνδεση με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και παρακολουθούμε ηλεκτρονικά τα πουλιά όπου κι αν πάνε. Το ίδιο σύστημα έχουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ, αλλά και τα υπόλοιπα ανατολικοευρωπαϊκά.

Τοποθέτηση πομπού σε νεαρό Σπιζαετό στην Άνδρο.

Κι εδώ να αναφέρουμε και ένα σχετικό αστείο: Η κατάργηση της περιαγωγής στην ΕΕ έδωσε την δυνατότητα στην έρευνα μας να μειώσει σημαντικά το κόστος της. Όχι όμως για όλους, Έτσι οι επιστήμονες στη Ρώσικη Ομοσπονδία που παρακολουθούσαν 13 αετούς είδαν ξαφνικά μερικούς εξ αυτών να πετάνε στο Πακιστών και στο Ιράν και είδανε ακόμα το κόστος των μεταδιδόμενων στοιχείων (data) μέσω SMS να ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό τους. Έτσι όταν ήρθε ο λογαριασμός οι άνθρωποι έφριξαν. Τους κόστισε ο κούκος αηδόνι! Διαβάστε παρακάτω τα σχετικά σε link που στέλνουμε για το θέμα...

Αυτά τα λίγα γιατί ήταν μια ευκαιρία να μάθουν και οι ανδριώτες κάτι για την άγρια ζωή του τόπους τους.

Life Άνδρου

 

Migrating Russian eagles run up huge data roaming charges

(Μεταναστεύοντας Ρώσοι αετοί ανέβασαν πολύ τον λογαριασμό λόγω της περιαγωγής δεδομένων)

ΠΗΓΗ:BBC NEWS

25 October 2019

Ο πομπός και εργαλεία τοποθέτησης του στα πουλιά.

Russian scientists tracking migrating eagles ran out of money after some of the birds flew to Iran and Pakistan and their SMS transmitters drew huge data roaming charges. After learning of the team's dilemma, Russian mobile phone operator Megafon offered to cancel the debt and put the project on a special, cheaper tariff. The team had started crowdfunding on social media to pay off the bills.

(Ρώσοι επιστήμονες που παρακολουθούν μεταναστεύοντες αετούς ξέμειναν από χρήματα όταν κάποια από τα πουλιά πέταξαν στο Ιράν και στο Πακιστάν και λόγω περιαγωγής των sms ανέβασαν σε δυσθεώρητα ποσά το κόστος των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας. Μαθαίνοντας το πρόβλημα η ρωσική κινητή τηλεφωνία Megafon προσφέρθηκε να ακυρώσει την χρέωση και να βάλει το πρόγραμμα των αετών σε ένα οικονομικότερο πακέτο. Μέχρι να γίνει η προσφορά η ομάδα των ερευνητών είχε ξεκινήσει έρανο στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων για να πληρώσει τον λογαριασμό - μετάφραση Εν Άνδρω)

The birds left from southern Russia and Kazakhstan. The journey of one steppe eagle, called Min, was particularly expensive, as it flew to Iran from Kazakhstan.

Min accumulated SMS messages to send during the summer in Kazakhstan, but it was out of range of the mobile network. Unexpectedly the eagle flew straight to Iran, where it sent the huge backlog of messages. The price per SMS in Kazakhstan was about 15 roubles (18p; 30 US cents), but each SMS from Iran cost 49 roubles. Min used up the entire tracking budget meant for all the eagles.

The Russian researchers are volunteers at the Wild Animal Rehabilitation Centre in Novosibirsk. Their crowdfunding appeal, which has paid off more than 100,000 roubles (£1,223), was called "Top up the eagle's mobile".

The SMS messages deliver the birds' coordinates as they migrate, and the team then use satellite photos to see if the birds have reached safe locations. Power lines are a particular threat for the steppe eagles, which are endangered in Russia and Central Asia.

They are currently tracking 13 eagles. The birds breed in Siberia and Kazakhstan, but fly to South Asia for the winter.

Megafon's offer to bail out the team, reported by RIA Novosti news, means they can continue monitoring the eagles' routes, collecting vital data to help their survival.