Λήξη συναγερμού για το... τσουνάμι! Τι είχε συμβεί το 1956 με το τσουνάμι από τον σεισμό της Αμοργού...

Η άνοδος της στάθμης στο Γαύριο λόγω της νότιας καταιγίδας έβγαλε τη θάλασσα στη στεριά στο Γαύριο χτες το απόγευμα με την είσοδο του πλοίου Supreferry στο λιμάνι όπως δείχνει η σχετική φωτογραφία.

Λήξη συναγερμού για τσουνάμι στις 12:35'

Ο σεισμός έγινε 9:23 μεταξύ Αντικύθηρων και Κρήτης με εστιακό βάθος 56 χιλιόμετρα. Ο προειδοποίηση ήρθε στο λιμεναρχείο Άνδρου στις 10:10 και πριν λίγο στις 12:35 ήρθε η λήξη συναγερμού για τοπικό τσουνάμι από την Πολιτική Προστασία. Ωστόσο οι αρχές ειδοποιούν πως τέτοιοι σεισμοί στη θάλασσα μπορούν να δημιουργήσουν τοπικό τσουνάμι και να υπάρξουν προβλήματα. Για τον λόγο αυτό οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των κατοίκων. 

Για την ιστορία στο Αιγαίο

Όπως εξήγησε ειδικός μετά τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ του Ιουλίου 1956 στο στην Αμοργό τα νερά τραβήχτηκαν για ένα τέταρτο περίπου 200 μέτρα από την ακτογραμμή. Οι κάτοικοι μην γνωρίζοντας μπήκαν και μάζευαν ψάρια. Το νερό ήρθε απότομα. Δύο άτομα πνίγηκαν.  Το ύψος έφτασε στην ανατολική Αμοργό τα 25 μέτρα και στην Αστυπάλαια 20 μέτρα καιν προκάλεσε μεγάλες ζημιές πάνω στα νησιά Ανάφη, Κάλυμνο, Πάτμο, Λέρο και Σαντορίνη. Από τον σεισμό 53 άτομα σκοτώθηκαν (ανάμεσα τους 16 παιδιά) και καταστράφηκαν συνολικά 529 σπίτια.

Έναρξη συναγερμού για τσουνάμι στις 10:10'

Από το Λιμεναρχείο Άνδρου υπήρξε ειδοποίηση πριν από λίγη ώρα για αυξημένη προσοχή από κίνδυνο για τσουνάμι στο Αιγαίο λόγω του ισχυρού υποθαλάσσιου σεισμού των Αντικυθήρων που έγινε στις 9:23 το πρωί. Ειδοποιούνται οι ψαράδες και τα μικρά σκάφη να είναι προσεχτικά, καθώς και αυξημένη προσοχή το επόμενο διάστημα στις παραλίες και στα λιμάνια των νησιών.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Γαυριώτη η θάλασσα είχε βγει λόγω καιρού και στο Νειμποριό όπως μπορείς να δεις σε άλλο ρεπορτάζ μας. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην Άνδρο. Όχι μόνο οι Γαυριώτες, που όπως πολύ σωστά επισημαίνεις ξέρουν τι γίνεται στο Γαύριο. Όμως το πρόβλημα του Γαυρίου δεν είναι από την προβλήτα. Ούτε χτες δεν ήταν πάλι από την προβλήτα. Αλλά από τους αγωγούς ομβρίων που χύνονται στη θάλασσα! Κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη αν τυχόν υψώσουν την προβλήτα. Γιατί το νερό της θάλασσας πάλι θα βγαίνει απο αυτούς έξω στο χαμηλό οδόστρωμα και στα γύρω σπίτια. Χρειάζονται λοιπόν ειδικοί αγωγοί που να μπλοκάρουν σε ανάστροφη ροή. Κάτι που μπορεί να γίνει και τώρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οπότε έχει Νοτια εκεί είναι η στάθμη αλλά όταν δεν μας ενδιαφέρει το Γαυριο που να τα ξέρουμε αυτά. Ελπίζουμε στη τρίτη φάση να προβλέψουν ανύψωση του μωλου μπας και γλιτωσουμε κανένα αυτοκίνητο.