Μεγάλη φωτιά στα Τρομάρχια - Κλείνει το πύρινο μέτωπο

Περιοχή Ξηροκάμποι στα Τρομάρχια. Γύρω στις 18:00 Κυριακή 28 Ιουνίου 2020.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΩΡΑ 19:30 Το πύρινο μέτωπο κλείνει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών που έδωσαν επί 9 ώρες την μάχη η μεγάλη φωτιά στα Τρομάρχια έκαψε περί τα 1.000 στρέμματα θαμνώδους έκτασης. Όλη η έκταση είναι περιφερειακά στο ιστορικό μοναστήρι. Μαζί με τους θάμνους κάηκαν καλλιέργειες, μελίσσια και ζώα.

Επί τόπου σε όλη την προσπάθεια ήταν οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, η πυροσβεστική, η πολιτική προστασία, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός. Τις; τελευταίες ώρες έφτασε και ο δήμαρχος. Αυτή την στιγμή (ώρα 19:30) σβήνουν μικρές αναζωπυρώσεις λόγω του αέρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλάνε για εμπρησμό.

Όπως φαίνεται από την φωτογραφία που εστάλη μόλις προ ολίγων λεπτών κάηκαν και καλλιέργειες στις αιμασιές.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΩΡΑ 16:00 ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

Όλο το βουνό στο δυτικό μέρος του Στενού καπνίζει...

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σταδιακά λόγω των ισχυρών ανέμων και ανατολικά και βόρεια του μοναστηριού κι έχει καεί πολύ μεγάλη έκταση περιμετρικά από την Μονή. Επιτόπου είναι και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Κορθίου Δημήτρης Τηνιακός. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από εθελοντές και πυροσβέστες να σβήσουν τις πάρα πολλές εστίες που υπάρχουν πλέον και ανατολικά και βόρεια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΩΡΑ 14:30 Γύρω στις 11:30 ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική για φωτιά στα Τρομάρχια. Η φωτιά ήταν κάτω από την Μονή με κατεύθυνση νοτιοδυτικά σε βραχώδη και θαμνώδη περιοχή. Επιτόπου έσπευσαν πυροσβεστική και εθελοντές του ΣΕΔΑ.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι σε εξέλιξη. Επιχειρούν 3 αυτοκίνητα του ΣΕΔΑ και 5 της πυροσβεστικής με περίπου 20 άνδρες. Πνέει ισχυρός άνεμος και η προσπάθεια κατάσβεσης λόγω του απόκρημνου του εδάφους γίνεται από πεζοπόρες δυνάμεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις λόγω του ερημικού της περιοχής και του απόκρημνου του εδάφους λένε για εμπρησμό. Δημοσιεύουμε 4 φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης μας από τον τόπο της φωτιάς.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»