Απέκτησε η Άνδρος και... Βοτανικό Κήπο!!!

 

Ο Πύργος Αγαδάκη στα Απατούρια. Κτίσμα πλήρως συντηρημένο από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη και ο εντυπωσιακός Βοτανικός Κήπος του με 150 είδη φυτών της Άνδρου. Ανοικτός σε έκθεση μαζί και σχετική φωτογραφική έκθεση για το καλοκαίτι.

(Σε ένα από τα πιο καταπράσινα μέρη του νησιού στα Απατούρια, στην εντυπωσιακή για την βλάστηση και τα νερά της κοιλάδα Αποικίων-Στενιών στο πετρόχτιστο Πύργο Αγαδάκη, του 18ου αιώνα, που ανήκει στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, δημιουργήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Andros Park ο βοτανικός κήπος της Άνδρου. Περιλαμβάνει 150 είδη φυτών της Άνδρου  - αρωματικά φυτά, φρύγανα, οπωροφόρα δένδρα, θάμνους, ποώδη φυτά της μεσογειακής χλωρίδας της Άνδρου. Ανάμεσα τους και αρκετά υδροχαρή που απολαμβάνουν το τρεχούμενο νερό που αναβλύζει μέσα από τις πετρόκτιστες αιμασιές του κτήματος. Στη δημιουργία του συνέβαλαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη. Ο Βοτανικός Κήπος και σχετική έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 15 Ιουλίου καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 11.00 έως τις 17.00. - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Έναρξη λειτουργίας Βοτανικού Κήπου και έκθεσης φωτογραφίας στο Κτήμα Αγαδάκη

Ο χώρος της έκθεσης

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ξεκινά στο Κτήμα Αγαδάκη τη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park. Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας που αφορά τα είδη και τον βιότοπο για τα οποία υλοποιούνται δράσεις από το έργο με στόχο την προστασία και ανάδειξη τους.

Το Κτήμα Αγαδάκη βρίσκεται στα Απατούρια και περιλαμβάνει πέτρινο Πύργο κατασκευασμένο τον 18ο αιώνα, παραδοσιακό – διατηρητέο ελαιοτριβείο, καθώς και περιβόλι οκτώ περίπου στρεμμάτων που διαθέτει δύο φυσικές πηγές. Αποτελούσε την κατοικία της ανδριώτικης οικογένειας Τζώρτζη ή Αγαδάκη. Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη έχει αναστηλώσει τον Πύργο και το ελαιοτριβείο.

Ο Βοτανικός Κήπος φιλοξενεί 150 είδη αυτοφυών φυτών της Άνδρου που έχουν φυτευτεί στις αναβαθμίδες του Κτήματος και σε διάφορες θέσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Η πρώτη αναβαθμίδα φιλοξενεί αρωματικά φυτά και φρύγανα, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει χαρακτηριστικά οπωροφόρα δένδρα, θάμνους και ποώδη φυτά της μεσογειακής χλωρίδας της Άνδρου. Τα υδροχαρή φυτά απολαμβάνουν το τρεχούμενο νερό που αναβλύζει μέσα από τις πετρόκτιστες αιμασιές του κτήματος.

Μια άποψη του Βοτανικού Κήπου

Τα διάφορα δασικά δένδρα και οι θάμνοι που συνήθως σκεπάζουν τις κατάφυτες πλαγιές των ρεμάτων του νησιού ή βρίσκονται στις όχθες τους, φύονται κατά μήκος του ποταμού που συνορεύει με το Κτήμα, παρέχοντας καταφύγιο και στα κυκλαδίτικα είδη -με τα ιδιαίτερης ομορφιάς λουλούδια- Scilla andria και Galanthus ikariae. Ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε είδος φυτού δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα και την βιοκατανομή τους, ενώ η διαδρομή των επισκεπτών έχει οριοθετηθεί με ένα πετρόκτιστο μονοπάτι που διασχίζει τις δυο πρώτες αναβαθμίδες, οδηγώντας τον επισκέπτη -ταυτόχρονα με την παρατήρηση των φυτικών εκθεμάτων- στο να προσεγγίσει και τις εγκαταστάσεις του όμορφου παλιού ελαιοτριβείου.

Ο Βοτανικός Κήπος έχει διαμορφωθεί με την επιστημονική καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Τα φυτικά είδη (εκθέματα) έχουν συλλεχθεί στην Άνδρο και μεταφυτευτεί στον Κήπο. Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι μόνο η ενημέρωση των επισκεπτών για τον χλωριδικό πλούτο της Άνδρου, αλλά και η προστασία σπάνιων ειδών φυτών του νησιού.

Παράλληλα, στον Πύργο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα χαρακτηριστικά τοπία των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου, τα προστατευόμενα είδη και τον βιότοπο με τα σκλήθρα, που αποτελούν αντικείμενο του LIFE Andros Park, αλλά και στιγμιότυπα από τις δράσεις του έργου. Ο επισκέπτης έχει παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον Πύργο και να θαυμάσει την παραδοσιακή ανδριώτικη αρχιτεκτονική του. 

Ο Βοτανικός Κήπος και η έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 15 Ιουλίου καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 11.00 έως τις 17.00.  

Περισσότερες πληροφορίες στο 2282022262 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. 

Άνδρος, 14/7/2020

To LIFE Andros Park

Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να  αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων. 

Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

Ιστοσελίδα έργου: www.life-androspark.gr

Σελίδα Facebook: www.facebook.com/LifeAndrosPark

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet