Βόρη: έργο πνοής για την βόρεια Άνδρο και το περιβάλλον

 

Η νέα κοίτη του ποταμού στη Βόρη μετά τη διάνοιξη της και τον καθαρισμό του δέλτα που έκανε ο Δήμος Άνδρου και το LIFE τον Σεπτέμβριο 2019 κι έδωσαν ανάσα στα γύρω χωριά και στο δάσος των σκλήθρων και γλύτωσαν την πλημμύρα.

(Τελικά Άνδρος δεν είναι μόνο οι τέσσερις βασικοί οικισμοί του νησιού. Είναι και Βόρη με την σπάνια χλωρίδα της και τα γύρω μικρά χωριά. Από τις 17 Σεπτέμβριο 2019 ο Δήμος Άνδρου και το LIFE ANDROS PARK έλαβαν μέτρα για το δέλτα της Βόρης και το δάσος των σκλήθρων. Οι εργασίες καθαρισμου 2 χιλιομέτρων του ποταμού και του μεγάλου δέλτα της περιοχής ολοκληρώθηκαν στις 4 Οκτωβρίου και η νεροποντή έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2019. Το δάσος, οι γύρω οικισμοί και το δέλτα του ποταμού δεν έπαθαν ζημιές χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του Δήμου και του Life σώθηκαν. Το δάσος σκλήθρων έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια με την δουλειά του LIFE Andros  Park με την φύτευση 11.000 σκλήθρων. Όλα αυτά αναλυτικά στην επιστολή και στο παρακάτω δελτίο τύπου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Η κατάσταση στο δέλτα της Βόρης πριν την διάνοιξη της νέας κοίτης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - LIFE ANDROS PARK

Καλημέρα σας.

Στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park έχουν πραγματοποιηθεί στη Βόρη μια σειρά από παρεμβάσεις για την αποκατάσταση, αναγέννηση και προστασία του μοναδικού για το Νότιο Αιγαίο δάσους σκλήθρων που φιλοξενεί. Οι αλλαγές, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον εμφανείς. Ακόμη και δέντρα που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι νεκρά επανήλθαν σχηματίζοντας νέα βλάστηση!

Παρακαλώ βρείτε συνημμένο το σχετικό Δελτίο Τύπου και συνοδευτικό υλικό. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Μαργαρίτα Τζάλη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας Έργου LIFE Andros Park

Η καθαρισμένη νέα κοίτη του ποταμού μήκους δύο χιλιομέτρων

Στην Άνδρο, η Βόρη αλλάζει όψη

LIFE ANDROS PARK 

 Οι παρεμβάσεις στο δέλτα της Βόρης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park έχουν αρχίσει να αλλάζουν την όψη του και να αναγεννούν το δάσος σκλήθρων της περιοχής.

Στη Βόρη, όπου καταλήγει ποταμός μόνιμης ροής, τα τελευταία 50 χρόνια αναπτύχθηκε το μοναδικό δάσος σκλήθρων του Νοτίου Αιγαίου και το νοτιότερο των Βαλκανίων. Η παρουσία των σκλήθρων στην περιοχή ήταν γνωστή από το παρελθόν, όπου φύονταν κατά μήκος του ποταμού. Η εγκατάλειψη όμως των καλλιεργειών στο δέλτα πριν από μισό περίπου αιώνα οδήγησε στην εξάπλωση των δέντρων και από συστάδες που ακολουθούσαν γραμμικά την πορεία του νερού δημιουργήθηκε δάσος.

Το δάσος των σκλήθρων στη Βόρη και οι γύρω οικισμοί

Οι καταρρακτώδεις, όμως, βροχές του 2012, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στις πλαγιές των γύρω βουνών που απογύμνωσαν το έδαφος, αλλά και η εγκατάλειψη των αναβαθμίδων, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλες ποσότητες νερού και χώματος να παρασύρονται από τις γύρω πλαγιές και να καταστρέφουν πολλά δέντρα. Παράλληλα, η δίοδος του νερού προς τη θάλασσα παρεμποδίστηκε από φερτά υλικά και δημιουργήθηκε ένα έλος, που με τη σειρά του οδήγησε στη νέκρωση ακόμα περισσότερων σκλήθρων. Έκτοτε, η έκταση του δάσους περιορίστηκε σημαντικά.

Στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park, τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις από τον Δήμο Άνδρου που είχαν ως στόχο την αποκατάσταση – αναγέννηση του μοναδικού αυτού δάσους σκλήθρων. Έγιναν επανειλημμένα φυτεύσεις για την επαναδημιουργία συστάδων που είχαν καταστραφεί, ενώ πολύ σημαντική υπήρξε η παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού. Μέσω του καθαρισμού της κοίτης το νερό έχει πλέον διέξοδο προς τη θάλασσα. Τμήμα του έλους αποξηράνθηκε, επιτρέποντας στα σκλήθρα να ανακάμψουν. Ακόμα και δέντρα τα οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί ως νεκρά επανήλθαν και η εικόνα των περισσότερων είναι σαφώς βελτιωμένη, μιας και σχηματίζουν νέα βλάστηση.

Από τους μεγάλους καθαρισμούς φερτών στη Βόρη τον Σεπτέμβριο 2019.

Συνολικά, καθαρίστηκαν 2 χιλιόμετρα της κοίτης του ποταμού, ενώ έχουν φυτευτεί και περιφραχτεί 11.000 νέα δέντρα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η περιοχή από νέες πυρκαγιές, τοποθετήθηκαν δεξαμενές νερού, οι οποίες πληρώθηκαν με νερό από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών της Άνδρου και είναι έτοιμες προς χρήση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής αναβαθμίδων για τη συγκράτηση του εδάφους, καθώς και εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών και κλαδέματος των παρακείμενων θάμνων/δέντρων, με στόχο τη λειτουργία τους ως μικρών αντιπυρικών ζωνών.

Τα οφέλη της παρέμβασης στην κοίτη του ποταμού είχαν την τύχη να βιώσουν και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγο μετά τον καθαρισμό της, η σφοδρή νεροποντή του Οκτώβρη 2019, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πολλές γειτονικές περιοχές του νησιού, δεν προκάλεσε όμως πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Βόρης, χάρη στην έγκαιρη τότε παρέμβαση του Δήμου Άνδρου.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Περρισεύυουν τα χρυσά κουτάλια.
Να πάτε να πάρετε...

This comment was minimized by the moderator on the site

Συμπέρασμα
1. Τα σκλήθρα στην Ανδρο είναι περισσότερα από τους Ανδριώτες!
2. Τα σκλήθρα αυξάνονται ενώ οι κάτοικοι μειώνονται.
3. Υπομονή μέχρι την στιγμή όπου οι Ανδριώτες θα γίνουν λιγότεροι από τους Θαλασσοκόρακες , ετσι ώστε να τους εντάξουμε σαν προστατευόμενο είδος στο LIfe!
4. Πρέπει να τρώνε με χρυσά κουτάλια εκεί στη Βόρη!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πόσες δεκαετίες έχετε να πάτε στη Βόρη; Θα ήσασταν πολύ μικρός....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφέρον...μπουλντόζες σε κοίτη ρέματος ή ποταμού. Εξαιρετική περιβαλλοντική προσέγγιση του θέματος και πολύ οικονομική, όπως παρατηρειται!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όταν η αγραμματοσύνη γίνεται οικολογία και η άγνοια γίνεται οικονομία.
(α) Γράφει το δελτίο τύπου πως το όλο πρότζεκτ ήταν υπό την επίβλεψη του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού προγράμματος Life Andros Park το οποίο ως γνωστόν - από πλήθος άλλες δημοσιεύσεις όπως γράφει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που κάτι ξέρει περισσότερο από εσένα πως:
"στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου."
Ιστοσελίδα έργου: http://www.life-androspark.gr
Σελίδα Facebook:
ΥΓ Όντως συγκλονιστική η άγνοια σας///
Περαστικά σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro