Δύο κατοικίες στην Παλαιόπολη Άνδρου κέρδισαν πρώτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ

9.8.2020 | 13:13 - Πηγή: www.lifo.gr

Την πρώτη θέση και μαζί την τεράστια διάκριση των βραβείων του Architizer A+ Awards 2020 , κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο A31, μια από τις λίγες ελληνικές συμμετοχές στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό. Έχοντας να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο NONAGRIAM TWINS by A31 με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στους πέντε φιναλίστ και αμέσως φάνηκε η υπεροχή του, καθώς διατηρούσε προβάδισμα έναντι των «αντιπάλων». Δύο ημέρες μετά το τέλος της παγκόσμιας ψηφοφορίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 ενημερώνεται πως απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά.

Ο Πραξιτέλης Κονδύλης, ιδρυτής και αρχιτέκτονας του γραφείου, μιλά στη Lifo για τη σημασία αυτής της διάκρισης, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στο παγκόσμιο στερέωμα:

«Ο θεσμός των βραβείων ARCHITIZER A+ AWARDS είναι ένας παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κύρους στον οποίον συμμετέχουν σε διάφορες κατηγορίες έργου χιλιάδες αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικές ομάδες από πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Η επιλογή της συμμετοχής μας στους φιναλίστ - 5 καλύτερα έργα παγκοσμίως - αποτέλεσε από μόνη της μία σημαντική αναγνώριση. Η κατάκτηση του 1ου Βραβείου, είναι επιπλέον μία μεγάλη και τιμητική διάκριση τόσο για το γραφείο μας όσο και για τη σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική εν γένει», αναφέρει ο κ Κονδύλης. «Μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ενώ μας ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέσω της Αρχιτεκτονικής τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας», συμπληρώνει.

To νικηφόρο πρότζεκτ NONAGRIAM TWINS by A31 αποτελείται από δύο θερινές Κατοικίες στην περιοχή Παλαιόπολη / Χειμωνίκη της Άνδρου. Με θέα στο Αιγαίο, ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές του νησιού, τις κοιλάδες και τους καταρράκτες, οι κατοικίες αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής, προφέροντας όλα όσα θα ονειρευόταν κανείς να περιλαμβάνει ένα καλοκαιρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ζητάμε από τον κ Πραξιτέλη Κονδύλη να μας πει γιατί πιστεύει πως το δικό τους έργο πέτυχε μια τόσο θεαματική επίδοση σε ένα διεθνή διαγωνισμό. Ποια ιδιαίτερα στοιχεία κάνουν τις κατοικίες αυτές «summer dream house»; «Το απαραίτητο και το ουσιαστικό δεν μπορεί παρά να είναι οικείο και όμορφο, ταυτόχρονα Ελληνικό και υπερελληνικό – διατοπικό, γεγονός που κατά τη γνώμη μας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην ανάδειξη των NONAGRIAM TWINS ως τις δημοφιλέστερες κατοικίες στην κατηγορία τους παγκοσμίως»… 

Δύο τέλεια παραδείγματα Δωρικής απλότητας με απαράμιλλης ομορφιάς θέα στο Αιγαίο.

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο μονοκατοικίες Νοτιοδυτικού προσανατολισμού συνολικού εμβαδού 600m2, εντός μίας έκτασης 9200m2. Η Κατοικία Α αποτελείται από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, δύο εν σειρά υπνοδωμάτια με θέα τη θάλασσα, ένα υπόσκαφο master bedroom, καθώς και έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Η κατοικία Α συνδέεται οργανικά μέσω κλίμακας με το υφιστάμενο πέτρινο "κελί". Η Κατοικία Β αποτελείται και αυτή με τη σειρά της από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο με θέα τη θάλασσα και δύο υπόσκαφα υπνοδωμάτια στα οποία η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω εσωτερικής αυλής - αίθριου. Η κατοικία διαθέτει αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός του συγκροτήματος φέρει καθαρές, μοντέρνες γραμμές και συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης.

Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως " φυτεμένα δώματα" – "green roofs". Το αποτέλεσμα είναι δύο κατοικίες υψηλής αισθητικής αξίας, που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα ενώ παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πράσινες στέγες συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.  

Πηγή: www.lifo.gr

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ερώτηση: Η εξαιρετική αυτή μελέτη έχει υποβληθεί και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που είναι αρμόδιο για την Άνδρο;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Άνδρος από τέτοιους πάει καλά. Αρχιτέκτονες μηχανικοί που η λέξη αρχιτεκτονική είναι άγνωστη λέξη. Συγχαρητήρια κύριοι για την επιτυχία σας!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι αρχιτέκτονες μηχανικοί φροντίζουν να εναρμονίσουν τα έργα τους με την ομορφιά του ανδριωτικου τοπίου. Κάποιοι άλλοι αγωνίζονται να το καταστρεψουν...λογής λογής επιστήμονες που μόνο κάποιοι από αυτούς τιμούν την επιστήμη που σπούδασαν και Τουν όρκο που έδωσαν.