Λαίλαπα ή τυφώνας στον Κάβο Ντόρο!!!

 

Tο πρωί της Τετάρτης 9.9.20 τα ανεμόμετρα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κατέγραψαν ριπές ανέμου 148 χιλιομέτρων στον σταθμό που βρίσκεται στην Παξιμάδα Καρύστου, δίπλα στο μπουγάζι του Κάβο Ντόρο! Η δύναμη αυτή του αέρα μεταφράζεται για τους επιστήμονες σε «λαίλαπα» ή «τυφώνα»! Πρόκειται για ισχυρό βορειοανατολικό άνεμο, δηλαδή για δυνατό μελτέμι που παρά την εποχή… λυσσομανά στο Αιγαίο.

Οι μετεωρολόγοι εξηγούν το γιατί:

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει ως αποτέλεσμα το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο και κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα αυτού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η έντασή του θα φτάνει τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα φτάνει τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Σε περιοχές όπου ο άνεμος αναγκάζεται να περάσει μεταξύ νησιών ή ορεινών όγκων παρατηρούνται φαινόμενα «καναλισμού» με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση του και την καταγραφή ιδιαίτερα ισχυρών ριπών.

Από τα πιο συνήθη σημεία καναλισμού του ανέμου στο Αιγαίο είναι οι περιοχές μεταξύ Νότιας Εύβοιας και Άνδρου, αυτή μεταξύ Πάρου και Νάξου καθώς και αυτή μεταξύ Ανατολικής Κρήτης και Κάσου. Καναλισμός επίσης παρατηρείται μεταξύ των ορεινών όγκων της Κρήτης με αποτέλεσμά την τοπική ενίσχυση του ανέμου και στην υπήνεμη (νότια) πλευρά του νησιού.

Στην εικόνα που ακολουθεί και παρουσιάζει την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου το πρωί της Τετάρτης 09/09 φαίνεται ότι τα φαινόμενα καναλισμού αναμένεται να δώσουν ανέμους που θα φτάνουν τα 9 μποφόρ μεταξύ Νότιας Εύβοιας και Άνδρου, μεταξύ Ανατολικής Κρήτης και Κάσου και τοπικά στα νότια της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: ΜΕΤΕΟ.GR

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"