Ο Κάβο Ντόρος αποκαλύπτει τα μυστικά του: μεγάλα βάθη, ισχυρά ρεύματα, άγνωστη ζωή!

 

Πανοραμική φωτογραφία του στενού του Καφηρέα (Κάβο Ντόρου). Από πλοιάριο στο μέσο του Στενού. Διακρίνονται στα άκρα: αριστερά η Άνδρος και δεξιά λίγο από την Εύβοια.

Το στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) έχει από την φύση του μια άγρια ομορφιά. Εντυπωσιακό πέρασμα. Με μεγάλα βουνά από την μεριά της Εύβοιας και ημιορεινό από την μεριά της Άνδρου. Αλλά και τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας ναυτικό πέρασμα με μακραίωνη ιστορία κρύβει ακόμα και σήμερα πολλά μυστικά.

Ουσιαστικά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας που όλοι εμείς ταξιδεύουμε είτε με δυνατές φουρτούνες είτε με μπουνάτσες, υπάρχει ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος! Στα σκοτεινά του βάθη, κυριαρχούν ισχυρότατα ρεύματα, υπάρχει ζωή και το κυριότερο έχουν καταγραφεί αποδείξεις για ύπαρξη προϊστορικών θαλάσσιων οργανισμών.

Η ακτή της Άνδρου στον Κάβο Ντόρο.

Η ακτή της Ευβοίας στον Κάβο Ντόρο. 

Ο βυθός του από τις ακτές της Ευβοίας μέχρι την Άνδρο είναι κυρίως αμμώδης και λασπώδης, μ’ ένα τεράστιο ρήγμα που φτάνει μέχρι το στενό της Γυάρου με την Κέα (Τζια). Έχουν καταγράφει δυο τεράστιες λεκάνες που τα βάθη τους φτάνουν τα… 540 μέτρα, που χωρίζονται από μια ράχη (βουνό) ύψους από τον βυθό 250 μέτρα.

Την χαρτογράφηση του Κάβο Ντόρο έκαναν οι επιστήμονες Κ. Πεχλιβάνογλου και Φ. Σουρή-Κουρούμπαλη, από την Διεύθυνση Ωκεανογραφίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Σάρωσαν ολόκληρη την περιοχή με ραντάρ συγκεντρώνοντας 21 δείγματα με το πλοίο «Ναυτίλος».

Το ραντάρ χαρτογραφεί την πορεία του σκάφους του Life sτη μέση του Κάβο Ντόρου.

 Το νησάκι Μαντήλι σηματοδοτεί το νότιο άκρο του περάσματος από την μεριά της Ευβοίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει ρήγμα με κατεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ και στο βυθό εντοπίστηκαν σχιστόλιθοι, ασβεστόλιθοι μάρμαρα και σερπεντινίτες (πράσινα σκούρα ορυκτά, πλούσια σε μαγνήσιο). Επίσης εντοπίστηκαν κελύφη και σκελετικά στοιχεία θαλάσσιων οργανισμών, όπως γαστερόποδα πτερόποδα και τριματόφορα.

Τέλος στα μεγάλα βάθη του Κάβο Ντόρο καταγράφηκαν πολύ ισχυρά ρεύματα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με μέγιστη τιμή 24 και 48 cm/sec ενώ η μέση τιμή της ταχύτητας είναι 7 και 14 cm/sec. 

 Το νησάκι Μαντήλι στην άκρη της Ευβοίας με τον φάρο. Εκεί είναι το μικρό βασίλειο της μεσογειακής φώκιας στον Κάβο Ντόρο.

Και η Φάσσα από την μεριά της Άνδρου σηματοδοτεί την άλλη άκρη στα βόρεια του εντυπωσιακού περάσματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρουσιάσαμε με την ευκαιρία της έρευνας που ανακάλυψε ο συνεργάτης μας Σ.Δ. δύο παράλληλες, αλλά και υπέροχες διαδρομές στον Κάβο Ντόρο. Η πρώτη μια συνοπτική περιγραφή του κόσμου στα βάθη του θαλάσσιου στενού: βουνά, ρήγματα, αρχαία ζώα, άμμος, πετρώματα και... μεταλλεύματα!!! Η δεύτερη, που συνοδεύει με εικόνες την πρώτη, μια φωτογραφική διαδρομή του διάπλου του περάσματος με το σκάφος του Life καθώς ταξιδέψαμε ανάμεσα Άνδρο και Εύβοια και αποτυπώνοντας εικόνες στην επιφάνεια της θάλασσας και στις δύο άκρες του στενού. Μια επιστημονική εξερεύνηση στα βάθη του Κάβο Ντόρο και μια περιβαλλοντική απεικόνιση της επιφάνειας του. Δύο κόσμοι παράλληλοι που τέμνονται στο άπειρο... ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Υπέροχο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο άρθρο! Μαθαίνουμε και 5 πράγματα