ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρός σεισμός 6,7 ρίχτερ βόρεια της Σάμου που έφτασε μέχρι Άνδρο!!!

 

Η Σάμος απέναντι από την Άνδρο...

Μέσα στο ήσυχο μεσημέρι στην ηλιόλουστη παραλία του Νειμποριού όταν νοιώσαμε τις καρέκλες του Στυλιανού να κουνιούνται.Για μερικά δευτερόλεπτα κανείς δεν κατάλαβε το γινόταν. Ξαφνικά όλοι καταλάβαμε: σεισμός!!! Σεισμός στην Άνδρο!!! Απίστευτό!!! Γιατί η Άνδρος δεν είναι σεισμογενής γενικά…

Κοιτάξαμε το διαδίκτυο που έδειξε σεισμός βορειο-ανατολικά της Άνδρου. Πέντε λεπτά αργότερα προσδιορίστηκε ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο βόρεια της Σάμου λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός στην Άνδρο που απέχει 80 μίλια από την αντικρυνή Σάμο, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως και στην Αττική. Την ώρα που γράφαμε τις πρώτες γραμμές τηλεφώνησε ο φίλος και έμπειρος συνάδελφος Δημήτρης Σταυρόπουλος λέγοντας ρώτα τον δήμαρχο και την πυροσβεστική αν υπάρχουν προβλήματα στο νησί. Τηλεφωνήσαμε στους αρμόδιους που δεν ήξεραν ακόμα για ζημιές στο νησί. Υπήρχαν όμως φόβοι για μικρό τσουνάμι λόγω μικρού εστιακού βάθους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο. Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν υπάρχει ακόμη κάποια αναφορά στο νησί της Σάμου για ζημιές ή καταρρεύσεις σπιτιών με τυχόν εγκλωβισμένους. Οι κάτοικοι στη Σάμο είναι σοκαρισμένοι, ενώ αρκετοί βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Δ. Μπασαντής