Συνεχίζονται από 5 Μαΐου οι εργασίες για το Φραγκάκι.

 

Εκεί που μέχρι χτες υπήρχε ένας άθλιος πετρώδης χωματόδρομος όπου μετά βίας διασταυρώνονταν δύο αυτοκίνητα θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος άνετος στρωτός χωματόδρομος με βατές κλίσεις.

Με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας διακόπηκε στις 2/2/21 κάθε εργασία σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το Φραγκάκι για να μην ενοχληθεί ο σπιζαετός στο κλώσιμο των αυγών του! Η αδυναμία της Διεύθυνσης Δασών Ν. Αιγαίου να εξειδικεύσει την απόφαση του ΣτΕ και να ορίσει τα 3 χιλιόμετρα σταμάτησε επί τρίμηνο και την κατασκευή του δρόμου στο Στενό σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων!!!

Αλλά επιπλέον σταμάτησε και την διάνοιξη ορύγματος όπου θα πέρναγε το καλώδιο για το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες - πάλι επί τρίμηνο - σε απόσταση 10-12 χιλιομέτρων! Και μαζί σταμάτησε και η κατασκευή του υποσταθμού στον Πιτροφό - πάλι επί τρίμηνο - σε απόσταση 12-14 χιλιομέτρων!!!

Τώρα, τέλος Απριλίου, κατάφερε η Διεύθυνση Δασών να εξειδικεύσει την απόφαση! Και με τρίμηνη καθυστέρηση επιτρέπει να ξεκινήσουν από τις 5 Μαΐου - όπως ήταν αυτονόητο - οι εργασίες πέρα από τα 3 χιλιόμετρα. Μόνο που πάλι και σήμερα η Διεύθυνση Δασών δεν μπορεί να ορίσει τα 3 χιλιόμετρα!!! Και καλεί την ιδιωτική εταιρεία που κάνει το έργο... να τα ορίσει και να τα οριοθετήσει!!! Αθάνατο ελληνικό δημόσιο!!!

Μια λεπτομέρεια: στο τέλος Μαΐου ολοκληρώνεται το τετράμηνο της διακοπής των εργασιών από το ΣτΕ και ξεκινούν κανονικά πάλι τα έργα στο Φραγκάκι για την ολοκλήρωση των 5 ανεμογεννητριών! Ποιος ο λόγος να βγει ξαφνικά από τον χειμερινό λήθαργο της η Διεύθυνση Δασών; Ας κοιμόταν άλλο έναν μήνα. Έτσι κι αλλιώς, ένα μήνα πάνω ένα μήνα κάτω, το έργο με μερικούς μήνες καθυστέρηση θα τέλειωνε...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

Στενό, απόσταση από το Φραγκάκι 6-7 χιλιόμετρα. Η Διεύθυνση Δασών δεν μπόρεσε να ορίσει σε 3 μήνες τα 3 χιλιόμετρα. Και τώρα που κατάφερε και αποφάσισε δεν έχει τρόπο να τα οριοθετήσει! Και ζητά από την ιδιωτική εταιρεία να κάνει τη δική της δουλειά! Τότε σε τι χρειάζεται ως υπηρεσία αν δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτό;

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Προς

1. GREEK WIND POWER AE

2. Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου

3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου–ΔνσηΣυντονισμού & Επιθεώρησης

4. Δασονομείο Άνδρου

5. Δήμο Άνδρου–ΤεχνικήΥπηρεσία

Κοινοποίηση: ΥΠΕΝ–Γεν.Δνση Περιβάλλοντος

Θέμα: «Συνέχιση εργασιών για την υλοποίηση του έργου: Εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θέση Φραγκάκι νήσου Άνδρου»

 …Επιτρέπουμε τη συνέχιση των μη οχλουσών εργασιών του έργου του θέματος, εκτός της περιοχής των 3 χιλιομέτρων από την εντοπισμένη ενεργή φωλιά σπιζαετού (ενδεικτικές συντεταγμένεςΧ=582110, Ψ=4175007), και ειδικότερα των εργασιών:

1. Βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας

2. Κατασκευή επιχωμάτων

3. Διαστρώσεις οδών

4. Σκυροδετήσεις τοιχίων αντιστήριξης,(μεταφορά προπαρασκευασμένου σκυροδέματος, με ειδικά οχήματα, κινούμενα με χαμηλές ταχύτητες)

5. Διέλευση οχημάτων δημοσίας χρήσης οι οποίες σύμφωνα με τα προαναφερόμενα έγγραφα του ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, χαρακτηρίζονται μη οχλούσες.

Οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν μετά τις 5-5-2021, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για προβλήματα στην ανάπτυξη και ευζωία των νεοσσών σπιζαετού. Η απαγόρευση εργασιών εντός της ζώνης των 3χλμ, ισχύουν μέχρι και τις 31-5-2021.

Η Εταιρία παρακαλείται, να οριοθετήσει ενδεικτικά την περιοχή των 3 χλμ, από τη φωλιά, με ορόσημα, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και πιθανές διαμαρτυρίες. Παρακαλείται το Α.Τ. Άνδρου για δικές του ενέργειες. Παρακαλείται ο Δασοφύλακας Άνδρου για την παρακολούθηση του θέματος.

Με εντολή Συντονιστή Α.Δ.Αιγαίου

Η Αν.Δ/ντρια Δασών Μαρία Φωσκόλου – Δασολόγος