Οικολόγοι και "οικολόγοι": Η πυρηνική βιομηχανία 35 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ!

 

Τσερνόμπιλ: το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 35 χρόνια μετά την τρομερή πυρηνική καταστροφή. 

(Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, παλαιός φίλος, αλλά συνεργάτης του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, Νίκος Χρυσόγελος - σήμερα μέλος του Συμβουλίου των Πρασίνων - έστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου από εκδήλωση των Πράσινων-Οικολόγων με θέμα: "Τσερνομπίλ: Το Βατερλώ της πυρηνικής ενέργειας". Η εκδήλωση έγινε με αφορμή αυτές τις μέρες της συμπλήρωσης 35 χρόνων από την μεγάλη καταστροφή. Μια καταστροφή που άλλαξε τον ρου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στον κόσμο στρέφοντας την προσοχή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις οποίες σήμερα στηρίζουν οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Τους κινδύνους για τον πλανήτη από την «αντεπίθεση» της πυρηνικής βιομηχανίας η οποία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως... βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανέδειξε η εκδήλωση των Πρασίνων με θέμα «Τσερνομπίλ: Το Βατερλώ της πυρηνικής ενέργειας» που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τη μεγάλη καταστροφή.

Από εκδήλωση των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλες το 2013. Στο μέσο οι Νίκος Χρυσόγελος και ο πρόεδρος των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπετίτ. Αριστερά στο πάνελ οι Διαμαντής Μπασαντής και Αντώνης Παπαγιαννίδης και δεξιά οι Στράτος Φαναράς και Πάνος Σταθόπουλος.

Στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε ο πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος ο οποίος σημείωσε ότι μετά το Τσερνομπίλ το σοκ της Φουκουσίμα επηρέασε για μεγάλο διάστημα την πυρηνική βιομηχανία τα σχέδια της οποίας πάγωσαν, ωστόσο τελευταία επανέρχεται στο προσκήνιο διεκδικώντας μάλιστα χρηματοδότηση από τους πόρους του European Green Deal με την αιτιολογία ότι η πυρηνική ενέργεια δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα!

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αλέκος Γεωργόπουλος, έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα του Απριλίου του 1986 καθώς και τις συνέπειες του μεγαλύτερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία.

«Δεν υπάρχουν ασφαλείς πυρηνικοί αντιδραστήρες και η μόνη βιώσιμη διέξοδος στο ζήτημα της ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Πυρηνικών Επιστημόνων, Νίκος Κατσαρός. Αναφερόμενος μάλιστα στο υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, επεσήμανε ότι σε περίπτωση ατυχήματος 350 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν στη ραδιενέργεια.

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ έχοντας συμμετάσχει παλαιότερα στις ευρωπαϊκές αναζητήσεις και συζητήσεις για τις ΑΠΕ με τους ευρωπαίους Πράσινους στηρίζει τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων στην Άνδρο. Ένα στον Καμπανό και ένα στο Στενό. Στη φωτογραφία οι τρεις πρώτες νέας τεχνολογίας ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ στην περιοχή του Καλυβαρίου.

Εν τέλει η πυρηνική ενέργεια επειδή είναι από τις πιο επικίνδυνες και ακριβές τεχνολογίες, στρώνει το δρόμο για αντιδημοκρατικές λογικές, διότι:

Οι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι είτε από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) είτε από πυρηνική ενέργεια είτε από τις ΑΠΕ. Εμείς όπως και οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο στηρίζουμε την λελογισμένη χρήση των ΑΠΕ. Στη φωτογραφία οι τρεις ανεμογεννήτριες και μπροστά τους σε απόσταση το εξωκλήσι του Αγίου Ονούφριου...

Τέλος, η παραγόμενη ενέργεια είναι πολύ ακριβότερη από αυτήν των ΑΠΕ και συνεχίζει να παράγεται μόνο και μόνο με τις κρατικές επιδοτήσεις που καλύπτουν το αυξημένο κόστος της, περισσότερο για να αποκτήσουν τα κράτη πυρηνικά όπλα, παρά για να παρέχουν στους λαούς τους φτηνή ενέργεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο ιδρυτικό μέλος των Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος δεν μίλησε στην εκδήλωση όπως είχε προγραμματισθεί, καθώς νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», χτυπημένος από τον κορονοϊό.