Πλαγκτόν οι αφροί κι οι θαλάσσιες φυσαλίδες!!!

 

Του Γιώργου Γιαννίκου

Μηχανολόγου ΕΜΠ

 

(Με το τέλος του καλοκαιριού πολλοί βρέθηκαν να κολυμπάνε δίπλα σε αφρούς και φυσαλίδες. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και ιδού η απάντηση τους - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Το φετινό καλοκαίρι, μετά τον ισχυρό καύσωνα και συνακόλουθα τον περιορισμό των μελτεμιών, παρατηρήθηκαν στη θάλασσα κάποια ασυνήθιστα, για τα δεδομένα της Ανδρου, φαινόμενα, όπως επιδρομή για λίγες μέρες από τσούχτρες και μέδουσες καθώς και έντονη παρουσία αφρών, σε όλες τις παραλίες και όχι μόνον σε πολύκοσμες που θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει ότι οφείλονται σε ανθρωπογενή ρύπανση (απόβλητα μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, μικρών σκαφών αναψυχής ή εμπορικών πλοίων κλπ).

Οι καθημερινοί έλεγχοι των επεξεργασμένων λυμάτων της ΕΕΛ Χώρας Ανδρου και οι χημικές  αναλύσεις πιστοποιούν ότι η «ρύπανση» αυτή δεν έχει σχέση με τη λειτουργία του βιολογικού, ποσό μάλλον αφού το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του νησιού.

Η πιο πιθανή αιτιολογία είναι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος να ευνόησαν την δημιουργία πλαγκτόν που καταλήγει σε μορφή φυσαλίδων να επιπλέει στη θάλασσα και σταδιακά με τα θαλάσσια ρεύματα και τον κυματισμό, να συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του νερού κοντά στις ακτές, μέχρι τελικά να διαλυθεί και να εξαφανιστεί.

Μήπως τελικά ότι η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή έχει βάλει κι εδώ το χεράκι της;
Ο χρόνος θα δείξει…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αφηγήματα. Η Ευρώπη, η Ασία,η Αφρική, η βόρεια και νότια Αμερική, μια φορά και ένα καιρό πριν χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια ήταν όλα ενωμένα στον χάρτη της σφαίρας. Ότι βγαίνει από την γη ξανά φτάνει στην γη. Οποίος νομίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι σημαντική σε τρέχοντα γεγονότα πρέπει να μάθει να πρόσθεση τα πιο απλά και τα συμφέροντα που έχουν ανοίξει παγκόσμιες πληγές.