Εντυπωσιακή "σύλληψη" σμήνους μελισσών στο λιμάνι του Γαυρίου

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΠΕΤΣΑ

Μελισσοκόμου

Μεγάλη Παρασκευή. Λίγο μετά τις μία το μεσημέρι. Μου τηλεφώνησαν πως ένα σμήνος μελισσών διέσχισε την ηλιόλουστη παραλιακή του Γαυρίου και άρχισε να μαζεύεται σε ένα αλμυρίκι στο κέντρο του λιμανιού. Χωρίς να χάσω χρόνο και με λίγα βασικά εργαλεία, έσπευσα στο σημείο, έχοντας και την κόρη μου μαζί.

Ήταν πράγματι ένα σμήνος μέλισσες που έφυγε από το μητρικό του μελίσσι που βρίσκονταν κάπου κοντά στην περιοχή, για να φτιάξει κάπου αλλού μια καινούργια αποικία. Αυτός είναι και ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού των μελισσών. Τώρα είναι η εποχή τους και μέρες σαν τη σημερινή είναι οι ιδανικές για αυτήν τη μετανάστευση.

Σύντομα κάποιοι παρατηρητικοί περαστικοί σταμάτησαν έκπληκτοι, παρακολουθώντας με δέος τις μέλισσες που μαζεύονταν στο δέντρο και ταυτόχρονα την προετοιμασία που έκανα για να τις «συλλάβω». Ως και ένας λιμενικός που είχε υπηρεσία εκείνη την ώρα στην προβλήτα, έσπευσε να δει τι γίνεται. Όταν τον ενημερώσαμε για το τί σκοπεύουμε να κάνουμε και ότι όλα είναι υπό έλεγχο, μας ευχήθηκε καλή επιτυχία και έφυγε, αφού πρώτα παρατήρησε κι αυτός για λίγο, ενθουσιασμένος, αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο.

  Το εντυπωσιακό βίντεο της "σύλληψης" σμήνους μελισσών στο λιμάνι του Γαυρίου...

Να σημειώσω εδώ ότι οι μέλισσες, που έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ είναι επιθετικές από τη φύση τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση της σμηνουργίας, δε δείχνουν καμία διάθεση εχθρότητας. Βέβαια καλό είναι να προσεγγίζονται με προσοχή και μόνο από ανθρώπους που έχουν σχέση με το αντικείμενο.

Όταν όλα ήταν έτοιμα, τοποθέτησα μία άδεια κυψέλη κάτω από το κλαδί με τις μέλισσες και με ένα απότομο τίναγμα, το κυρίως μέρος του σμήνους μαζί με την βασίλισσα, βρέθηκαν μέσα. Τόσο απλά. Μετά το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να εξηγήσουμε στους απορημένους περαστικούς τι ήταν αυτό που μόλις είδαν, όσο περιμέναμε και τις υπόλοιπες μέλισσες να μαζευτούν σιγά-σιγά μέσα στο νέο σπιτικό τους.

Κλείνω το σύντομο οδοιπορικό της «σύλληψης» ενός νέου σμήνους μελισσών με πολλές ευχές και χρόνια πολλά σε όλους. Αλλά και με την προτροπή να μοιάσουμε κι εμείς οι άνθρωποι λίγο στις μέλισσες σε εργατικότητα, συνεργατικότητα και αγάπη για την κοινωνία που ζούμε και εξελισσόμαστε μέσα από αυτήν.