Το συμπόσιο οικολογίας της Ελαφόνησου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και… η Άνδρος!

 

Μεταξύ 29/05-04/06 έγινε το οικολογικό συμπόσιο στην Ελαφόνησο που φέρει τον τίτλο Elafonisos Eco Week. Επιλεγμένοι Δήμοι από όλη τη χώρα (Ελαφονήσου, Ύδρας, Κυθήρων, Αστυπάλαιας, Καλαμάτας) ανάμεσα τους και ο Δήμος Άνδρου.  Παρών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου. Στο τέλος υπήρξε και υπογραφή σχετικού κειμένου για κοινή πλεύση για θέματα βιωσιμότητας, κυκλικής οικονομίας και ενέργειας παρουσία του πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτου ΙΙ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ELAFONISOS ECO WEEK ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΟΣ

Το συμπόσιο ξεκίνησε ως ιδέα και διοργάνωση του κατοίκου της Ελαφονήσου Ερίκο Τόγια πρώην αντιπροέδρου του πολυεθνικού ομίλου Jonson & Jonson, ο οποίος μετά την συνταξιοδότηση του περνά μεγάλο διάστημα στο νησί και ασχολείται με την φύση.

Το συμπόσιο ήταν η τρίτη φορά που έγινε στην Ελαφόνησο. Και στα τρία έχει προσκληθεί και η Άνδρος. Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια όταν το πρόγραμμα Life της Άνδρου για την αναβίωση της γης και των τοπικών καλλιεργειών προσέλκυσε την προσοχή των διοργανωτών και εκλήθη ο Δήμος Άνδρου να το παρουσιάσει. Την επόμενη χρονιά εκλήθη εκ νέου ο Δήμος Άνδρου και παρουσίασε το πρόγραμμα τηλεμετρίας στο νερό με το οποίο ελέγχεται η σπατάλη των υδάτινων πόρων. 

Κι εφέτος o Δήμος Άνδρου παρουσίασε το πρόγραμμα της μετατροπής των οργανικών αποβλήτων σε κόμποστ που έκανε με το ΕΜΠ στην Κόρθι της Άνδρου. Του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, ο Δήμος Άνδρου θα παρουσιάσει την δράση για την αναβάθμιση των μονοπατιών της Άνδρου για την οποία έχει καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μιλώντας με τον δήμαρχο τηλεφωνικά για το πως και γιατί βρέθηκε στην Ελαφόνησο μας είπε πως «το περιβάλλον είναι δράσεις κι όχι λόγια». Και κατέληξε πως: «υπέγραψα το σύμφωνο αειφόρου ανάπτυξης με τους άλλους δημάρχους κι ελπίζω να ενταχθούμε σε κάποια από τις οικολογικές δράσεις του Ιδρύματος του πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό. Το Ίδρυμα του συμβάλει με δράσεις για τη διάσωση της Μεσόγειου. Στην Ελλάδα έχει ήδη χρηματοδοτήσει αρκετές δράσεις».

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Η παρουσία του Αλβέρτου του Μονακό έδωσε πανελλήνια και διεθνή δημοσιότητα στο εφετινό τρίτο συνέδριο της Ελαφονήσου. Η επίσκεψη του έρχεται σε συνέχεια της συμμετοχής της δημάρχου του νησιού, Έφης Λιάρου, τον περασμένο μήνα σε συμπόσιο στο Μονακό με αφορμή πρωτοποριακή έρευνα για το αυξανόμενο πρόβλημα των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο που έκανε ο οικολογικός σύλλογος του νησιού στην «Εβδομάδα Ωκεανών» στο μικρό πριγκιπάτο της Κυανής Ακτής. 

Ο ηγέτης του Μονακό έφτασε στο νησί με ελικόπτερο. Τον υποδέχτηκαν η Δήμαρχος Έφη Λιάρου και η υπεύθυνη διοργάνωσης κυρία Κατερίνα Κοκκινάκη, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και μαζί με τους άλλους Δημάρχους που συμμετείχαν στο Οικολογικό Συμπόσιο που οργανώθηκε από το Σύλλογο Elafonisos Eco.

Αργότερα ξεναγήθηκε στο νησί και, μετά το γεύμα που του παρατέθηκε, αναχώρησε για το Μονακό. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από επιθυμία του ίδιου του πρίγκιπα να γνωρίσει την Ελαφόνησο που, όπως δήλωσε, μετά την επίσκεψή του, τον γοήτευσε και υποσχέθηκε να επισκεφθεί και πάλι το νησί στο μέλλον.

H ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΑΛΒΕΡΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΜΠΕΡΤ Ο Β΄ ΤΟΥ ΜΟΝΑΚΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ, ΠΥΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ελαφόνησος, 29 Μαΐου.

Η Οικολογική Εβδομάδα της Ελαφονήσου, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της αειφορίας, είχε την τιμή να υποδεχτεί την Αυτού Μεγαλειότητα Πρίγκιπα Αλβέρτο Β' του Μονακό ως διακεκριμένο προσκεκλημένο κατά την εναρκτήρια ημέρα της. Η παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β' όχι μόνο υπογράμμισε τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, αλλά αποτέλεσε επίσης απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής του για την παγκόσμια περιβαλλοντική προστασία.

Η επίσκεψη του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β' στην Ελαφόνησο είχε τεράστια σημασία, καθώς ενίσχυσε τους κοινούς στόχους και αξίες μεταξύ του Πριγκιπάτου του Μονακό και των διοργανωτών της Οικολογικής Εβδομάδας Ελαφονήσου. Και οι δύο φορείς είναι σταθερά αφοσιωμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών.

Η ενεργός συμμετοχή του Πρίγκιπα στην εκδήλωση ξεκίνησε με τη θερμή υποδοχή των παιδιών και των εφήβων του νησιού, συμβολίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μελλοντικές γενιές στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου κόσμου. Η χειρονομία αυτή καταδεικνύει την πεποίθηση του πρίγκιπα Αλβέρτου Β' για την ενδυνάμωση και την έμπνευση των νέων ατόμων να γίνουν θεματοφύλακες του περιβάλλοντος.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β' συμμετείχε ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με αξιόλογους ομιλητές από τον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, της δημοτικής διακυβέρνησης και του τουρισμού. Αυτός ο συλλογικός διάλογος αποσκοπούσε στη διερεύνηση καινοτόμων λύσεων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων με παράλληλη προώθηση της ολιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Αλβέρτου Β' δεν περιορίστηκε σε επίσημες συζητήσεις. Αφιέρωσε χρόνο για να έρθει σε επαφή με τις τοπικές κοινότητες, τους μαθητές και τις αρχές. Συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στη Σχολή Ελαφονήσου και της συμβολικής φύτευσης ελιάς ως ένδειξη ειρήνης, τονίζοντας τη σημασία των ατομικών και συλλογικών προσπαθειών για την υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή η προσωπική προσέγγιση δημιούργησε βαθύ αντίκτυπο, εμπνέοντας τους παρευρισκόμενους και καλλιεργώντας την αίσθηση της κοινής ευθύνης.

Οι διοργανωτές της Οικολογικής Εβδομάδας της Ελαφονήσου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β' για την ακλόνητη δέσμευσή του στην προστασία του περιβάλλοντος και την πολύτιμη παρουσία του στην εναρκτήρια αυτή εκδήλωση. Η επίσκεψή του όχι μόνο αναβάθμισε το προφίλ της Οικολογικής Εβδομάδας της Ελαφονήσου, αλλά και αύξησε την παγκόσμια προσοχή στην επιτακτική ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και περιβαλλοντική διαχείριση.

Κατά το τέλος της επίσκεψης του Πρίγκιπα, ο ίδιος ήταν παρών στην τελετή υπογραφής SOSD1 που έφερε σε επαφή δημάρχους, δημόσιες αρχές, ενώσεις και επιχειρηματίες που δεσμεύονται να ενισχύσουν περιβαλλοντικές λύσεις για τα απειλούμενα οικοσυστήματα. Η συγκέντρωση αυτή λειτούργησε ως καταλύτης για τους Έλληνες ηγέτες να υπογράψουν επίσημα μια δημόσια δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, παγιώνοντας την αφοσίωσή τους στην προώθηση της βιώσιμης αλλαγής, ώστε να δεσμευτούν για: Αύξηση των επενδύσεων σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων μεταφορών και κινητικότητας, Εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, Προστασία των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας και Αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης του κοινού.