Υπάρχει ελπίδα για ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού στο Γαύριο

 

Το ωραίο νεοκλασικό του παλιού δημοτικού μπορεί να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού του Γαυρίου, αλλά και της Άνδρου. Μια καλαίσθητη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου θα δώσει τη δυνατότητα να γίνονται πολιτιστικές εκδήλώσεις.

Το Γαύριο φαίνεται πως προχωρά στην δημιουργία ενός σημαντικού κέντρου πολιτισμού που μπορεί να γίνει αναφορά όλης της Άνδρου. Με τον τρόπο αυτό το λιμάνι του νησιού μας αποκτά μια καινούρια πολιτιστική προοπτική. Απομένουν να γίνουν μερικά ακόμα σημαντικά βήματα. Αλλά όπως είπε στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του Φιλοπρόοδου ο πρόεδρος του Γιάννης Μαμάης: υπάρχει πλέον μια σοβαρή συζήτηση που μπορεί να καταλήξει θετικά.

Η θετική προοπτική προέκυψε μετά την σημαντική σύσκεψη των τοπικών παραγόντων της Υδρούσας με την ηγεσία του Φιλοπροόδου Ομίλου, που έγινε στο Γαύριο το πρωί του Σαββάτου 20/2. Στη σύσκεψη συζητήθηκε (σημ. Εν Άνδρω: εδώ διαγράφηκε η λέξη "αποφασίστηκε" που μπέρδεψε αναγνώστρια και χρησιμοποιήθηκε εκ παραδρομής σε αντίθεση με όλο το πνεύμα του κειμένου, του τίτλου και ιδίως του Συμπεράσματος) το αν το παλαιό δημοτικό σχολείο του Γαυρίου θα παραχωρηθεί στον Φιλοπρόοδο Όμιλο από τον Δήμο Άνδρου για πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Ο Φιλοπρόοδος αναλαμβάνει με δικά του μέσα και χρήματα να το μετατρέψει σε ένα κέντρο πολιτισμού του Γαυρίου και της Άνδρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιδήμαρχος Μαρία Μαμάη, η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Άννα Βολίκα, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μίλτος Κάρλος, η δημοτική σύμβουλος Νίκη Μαμάη, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, ο πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νίκος Τριδύμας, ο Γιάννης Μαμάης, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου, ο Γιώργος Δαρδανός παράγων του Ομίλου, εκπρόσωπος του ΚΠΕ Κορθίου και ο πατέρας Καλλίνικος εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Γαυρίου.

Η παρουσία του πατέρα Καλλίνικου εκφράζει την αντίθετη άποψη σε μεγάλο μέρος του παραπάνω σχεδίου. Ο πατέρας Καλλίνικος ζητά να χρησιμοποιήσει η εκκλησία ως αποθήκη του ναού το παλιό κοντέινερ που είχε έρθει από σεισμόπληκτη περιοχή είχε τοποθετηθεί στο προαύλιο και χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά ως τάξη για μερικά χρόνια στο παλιό δημοτικό. Ζητά στο παράνομο κτίσμα να προσθέσει και στέγη με κεραμίδια!!! Επιπλέον ζητά την χρήση του προαυλίου χώρου του παλιού σχολείου για πάρκινγκ!

Από την συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη που διοργάνωσε ο Φιλοπρόοδος Όμιλος. Πόσο καλύτερα θα ήταν χωρίς το παράνομο κοντέινερ/αποθήκη και πόσο πιο ασφαλής αν έλειπε αυτή η χωρίς προδιαγραφές πρόχειρη κατασκευή; Πως θα μονιμοποιηθεί κάτι τόσο παράνομο;

Από την μεριά του ο Φιλοπρόοδος Όμιλος προτείνει να επεκταθούν οι κερκίδες, του παλιού πέτρινου θεάτρου που με μεράκι είχε κτίσει η πρώην κοινοτάρχης Τασούλα Μαμάη και να δοθεί χώρος κάτω από αυτές για αποθήκη της εκκλησίας, ενώ δεν συζητά να γίνει το προαύλιο του σχολείου πάρκινγκ της εκκλησίας. Αντιθέτως θέλει να τον διαμορφώσει σε σκηνή του υπαίθριου θεάτρου για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Στα σχέδια του Φιλοπρόοδου Ομίλου είναι να χρησιμοποιήσει τις αίθουσες του παλιού δημοτικού (α) μια εξ αυτών για μουσείο Ανδρέα Εμπειρίκου (έχουν εξασφαλιστεί εκθεσιακά κομμάτια από τον γιό του μεγάλου ποιητή Λεωνίδα Εμπειρίκου), (β) μια εξ αυτών για αίθουσα διδασκαλίας παραδοσιακής μουσικής (έχει βρεθεί δάσκαλος και υπάρχει διάθεση στα σχολεία της περιοχής), (γ) μια εξ αυτών για τις λειτουργίες του Συλλόγου (δ) μια εξ αυτών για διδασκαλίες του ΚΠΕ Κορθίου και της Τήνου, καθώς οι παρακολουθούντες τις μονοήμερες ομιλίες έρχονται μόνο για μερικές ώρες στο νησί κλπ.

Από την συναυλία του Γιάννη Σπανού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μακροτάνταλου. Διακρίνεται το παράνομο κοντέινερ/τάξη/αποθήκη που εμποδίζει την σωστή λειτουργία του πέτρινου υπαίθριου θεάτρου.

Από ότι φαίνεται υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο και το οποίο συζητήθηκε χθες επίσημα και έχει συζητηθεί ανεπίσημα και σε προηγούμενες επαφές. Όλες οι ενέργειες και η μετατροπή του κτηρίου σε πολιτιστικό κέντρο και του υπαίθριου θεάτρου, καθώς και για την συντήρηση θα χρηματοδοτηθούν από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο και δεν θα βαρύνουν τον Δήμο Άνδρου.

Το πολιτικό παιχνίδι

Για την ιστορία. Το όλο θέμα του πολιτιστικού κέντρου στο Γαύριο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 όταν ο Φιλοπρόοδος Όμιλος ζήτησε με επιστολή επισήμως από τον δήμαρχο Άνδρου το παλαιό δημοτικό σχολείο του Γαυρίου να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο της μικρής πόλης.

Το θέμα έμεινε για αρκετούς μήνες στα συρτάρια. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε η εκκλησία με τον πατέρα Καλλίνικο που διεκδίκησε μέρος της χρήσης του κτηρίου και του προαύλιου χώρου όπως περιγράψαμε παραπάνω. Ο δήμαρχος, απ’ ότι γνωρίζουμε, δέχθηκε κατ’ αρχή μερικές από τις προτάσεις του πατέρα Καλλίνικου.

Το παλιό δημοτικό σήμερα. Φανταστείτε αυτό το ωραίο νεοκλασικό στο κέντρο του Γαυρίου φωτισμένο κατάλληλα τη νύχτα. Τι εικόνα θα δίνει στην περιοχή; Φανταστείτε τώρα τον χώρο γεμάτο από αυτοκίνητα. Τι εικόνα θα δίνει η πόλη; 

Στη συνέχεια στην κοπή της πίτας του Φιλοπρόοδου στην Αθήνα εξήγγειλε την παραχώρηση του κτηρίου. Όμως φαίνεται πως οι πιέσεις που ασκούνται δεν του επέτρεψαν να προχωρήσει μέχρι σήμερα το όλο ζήτημα. Απ’ ότι μαθαίνουμε αυτός που στηρίζει τον πατέρα Καλλίνικο στα αιτήματα του είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Θωμάς, που δεν είχε προσκληθεί από τους τοπικούς αρμόδιους του Γαυρίου στη σύσκεψη. Κάτι που τον ανησύχησε ιδιαίτερα και ρωτούσε το γιατί. Είναι προφανές πως έχουν πλέον δημιουργηθεί μεγάλες πολιτικές αντιθέσεις και στο Γαύριο, εκτός από το Μπατσί. Και στο επίκεντρο όλων είναι ο κ. Θωμάς.

Από τη μια είναι τα τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη του Γαυρίου τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης που στηρίζουν ομόφωνα την πρόταση του Φιλοπροόδου και τις προοπτικές που διαφαίνονται για ένα κέντρο πολιτισμού στο Γαύριο που θα αναφέρεται σε ολη την Άνδρο. Και από την άλλη υπάρχει ο πρόεδρος του ΔΣ, που έχοντας χάσει πλέον όλα τα πολιτικά ερείσματα του στο Γαύριο, ποντάρει να βρει κάποια μέσω της εκκλησίας ή μέσω επαγγελματικών συμφωνιών με τον Δήμο!

Αν ο Δήμος Άνδρου επιλέξει την πρόταση για ένα κέντρο πολιτισμού στο Γαύριο τότε το παράνομο λυόμενο/κοντέινερ πρέπει να φύγει και να παραχωρηθεί στην εκκλησία χώρος κάτω από τις κερκίδες. Ακόμα αν επιλέξει ένα σωστό πέτρινο θεατράκι για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις τότε δεν μπορεί να γίνει το προαύλιο προέκταση του αυλόγυρου της εκκλησίας και πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Αν στον Δήμο επιλέξουν να μοιράσουν το καρπούζι, απλώς δεν θα αποκτήσει το Γαύριο ένα σωστό κέντρο πολιτισμού και ένα θέατρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του. Και βέβαια η εικόνα του ωραίου παλιού νεοκλασικού κτηρίου του Γαυρίου καθώς και η λειτουργία ενός του πολιτιστικού κέντρου θα υποβαθμιστούν.

Συμπέρασμα: Υπάρχουν, λοιπόν, δύο επιλογές στο τραπέζι. Η μια συμβάλει στο κτίσιμο του παράνομου κοντέινερ και την μετατροπή του σε κτήριο με την δημιουργία και πάρκινγκ στον πνιγμένο οικιστικό ιστό του Γαυρίου. Η άλλη δημιουργεί ένα πολιτιστικό κέντρο με ένα αξιοπρεπές μικρό θέατρο και ενός προαύλιου χώρου/σκηνή στον τόσο ταλαιπωρημένο οικιστικά Γαύριο. Καθένας ας πάρει τις ευθύνες του και ας επιλέξει τι θέλει για το μέλλον της μικρής πόλης, αλλά και για την εικόνας του λιμανιού και της Άνδρου.