Οι επόμενες κινήσεις για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο…

 

Από τη συνάντηση των πολιτών Άνδρου με τους τρεις βουλευτές Κυκλάδων για το θέμα των ανεμογεννητριών

Το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την προσφυγή κατά των αιολικών πάρκων της εταιρείας DAMCO (Κοπελούζος) στην Άνδρο απάντησε αναλυτικά, προφορικά και γραπτά, στα ερωτήματα του Εν Άνδρω για όλες τις νομικές κινήσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (η επιστολή του κ. Ξανθούλη δημοσιεύεται παρακάτω ολόκληρη). Στη συνέχεια με νέα επιστολή εξήγησε τις πολιτικές κινήσεις που μπορεί να γίνουν και από τους πολίτες αν θέλουμε να έχει αίσια έκβαση η προσφυγή που εκδικάζεται τον προσεχή Νοέμβριο στο ΣτΕ.

 

Οι πολίτες με τον βουλευτή Ν. Συρμαλένιο συνεχίζουν την συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες

Μια από τις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των βουλευτών της περιοχής μας. Ιδίως των κυβερνητικών που μπορούν να πιέσουν προς πολλές μεριές. Μια τέτοια ευκαιρία δόθηκε με την γιορτή της Θεοσκεπάστου στην οποία προσήλθαν όλοι. Το Εν Άνδρω και αρκετοί πολίτες κλείσαμε συνάντηση και κάναμε τις πρώτες κινήσεις μιας και μέχρι σήμερα ο δήμαρχος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το θέμα. Ο λόγος που το λέμε αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως:

 -  Εδώ και ένα χρόνο ο δήμαρχος δεν απάντησε στις συνεχείς υπηρεσιακές επιστολές του επάρχου Άνδρου να πάρει θέση για τις ανεμογεννήτριες (δημοσιεύουμε αλλού τις τρεις επιστολές του επάρχου)…

-        -   Εδώ και 20 μέες ο δήμαρχος δεν απάντησε σε κανένα από τα τρία άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει και στα οποία θέτουμε δημόσια ερωτήματα ως Εν Άνδρω…

-          -   Εδώ και ένα μήνα δεν απάντησε στα δεκάδες ερωτήματα των πολιτών που έχουν δημοσιευτεί στο site μας...

   Αναλάβαμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία ως πολίτες της Άνδρου, που έχουν έννομο συμφέρον για το θέμα, και κλείσαμε συνάντηση με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, που ήρθαν στην Άνδρο για την εορτή της Θεοσκεπάστου. Στόχος να τους ενημερώσουμε τουλάχιστον εμείς ώστε να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν στην προσπάθεια αποφυγής των αιολικών πάρκων Κοπελούζου στο νησί μας. Οι τρεις βουλευτές (Συρμαλένιος, Συρίγος, Μανιός) ανταποκ΄ρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση μας και προσήλθαν στη συνάντηση που έγινε στο Κόρθι. Για δύο ολόκληρες ώρες συζήτησαν μαζί μας το θέμα και άκουσαν τις αιτιάσεις μας.

Στο τέλος συμφωνήθηκαν μια σειρά ενεργειών:

(α) Ο κ. Νίκος Συρμαλενιος ως πιο έμπειρος στο θέμα (ήταν βουλευτής όταν έγινε η προσφυγή από την Περιφέρεια και υπήρξε και περιφερειακός σύμβουλος παλαιότερα) θα εξετάσει για το που βρίσκεται σήμερα το θέμα από την μεριά του σημερινού υπουργού και του ΥΠΕΚΑ. Θα απαντήσει τις επόμενες μέρες και θα δώσουμε την απάντηση του στην δημοσιότητα προς πληροφόρηση των πολιτών.

(β) Ο κ. Αντώνης Συρίγος ως έγκριτος νομικός θα δει από μεριά προσφυγής όλα τα διαδικαστικά και θα συνεργαστεί όπου χρειάζεται με το δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη.

Θα σας κρατούμε ενήμερους για ότι άλλο προκύψει στη συνέχεια.

Οι εκ Μήλου καταγώμενοι στην Πανάχραντο τα λένε: ο ηγούμενος Ευδόκιμος και ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος...

Στη συνέχεια ο εκ Μήλου βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος ζήτησε να συναντηθεί με τον εκ Μήλου ορμώμενο ηγούμενο της Μονής Παναχράντου π. Ευδόκιμο. Έτσι, το μεσημέρι της Κυριακής μετά την συνάντηση με τους πολίτες στο Κόρθι τον συνοδεύσαμε μέχρι εκεί. Κατά τη διάρκεια του λιτού γεύματος τον ρωτήσαμε αν τον ενόχλησε ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος αρμόδιος για τις ανεμογεννήτριες. Η απάντηση  ήταν αρνητική!

«Εν Άνδρω»

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Νο 1: Οι νομικές ενέργειες

Αγαπητέ κ. Μπασαντή,

Σε συνέχεια του από 13.4.2016 ηλεκτρονικού σας ερωτηματολογίου ως προς το αιολικό πάρκο της Άνδρου, σας γνωρίζω τα εξής:

Το Δικηγορικό μας Γραφείο χειρίζεται και έχει καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των Συμβουλίων, των παρακάτω φορέων:

1. Της «Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», που εδρεύει στην Ερμούπολη της νήσου Σύρου,

2. Των Δήμων των περιφερειακών ενοτήτων των νησιών Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:

α. «Άνδρου», που εδρεύει στη Χώρα Άνδρου του Δήμου Άνδρου,

β. «Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», που εδρεύει στη Χώρα Νάξου του Δήμου Νάξου,

γ. «Πάρου», που εδρεύει στην Παροικία Πάρου του Δήμου Πάρου,

δ. «Τήνου», που εδρεύει στην Τήνο, οδός Ευαγγελιστρίας αριθμ. 72, του Δήμου Τήνου.

Η Αίτησή μας αυτή στρέφεται κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, για την ακύρωση της με αρ. πρωτ., οικ. 177360 της 18ης Δεκεμβρίου 2014 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, με τίτλο, «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 A/Γ) και των συνοδών σε αυτό, έργων, που αποτελείται από : «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.» ισχύος 9.2 MW, «AΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε. ισχύος 16,1 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΡΛΑΣ A.E.» ισχύος 32,2 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» ισχύος 27,6 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 23 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» ισχύος 20,7 MW, «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.» ισχύος 25,3MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, Νομού Κυκλάδων και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150kV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, Νομού Αττικής», η οποία δημοσιεύθηκε στην δικτυακή διεύθυνση www.aepo.ypeka.gr με στοιχεία ΑΔΑ: ΒΔΛ20-ΝΦΔ.

Όπως σας εξήγησα και στο τηλέφωνο, η ανωτέρω προσβαλλόμενη Απόφαση εκδόθηκε κατόπιν (αναγκαστικής) ανάκλησης από τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. της ιδίου ακριβώς τίτλου και κατά πλειονότητα περιεχομένου, με αρ. πρωτ., οικ. 172568 της  από  23.12.2013 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς σύμφωνα με την παρ. 6 της προσβαλλόμενης, «Από την έκδοση της παρούσας απόφασης ανακαλείται η με αριθμ. οικ. 172568/23.12.2013 Υ.Α. διότι παρ’ ότι αυτή αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: ΒΛΓΓΟ-Ε3Χ, για απρόβλεπτο τεχνικό λόγο, δεν αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο aepo.ypeka.gr. Ο ανωτέρω λόγος ανάκλησης της προηγούμενης Α.Ε.Π.Ο. είχε ήδη προταθεί με το από 16.10.2014 δικόγραφό μας της «Αίτησης Ακύρωσης» κατά της προηγούμενης υπ’ αριθ. 172568 από 23.12.2013 Α.Ε.Π.Ο. ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ως προς την  Νήσο Άνδρο, πρόκειται για «Αιολικό Πάρκο Σκουμπί Α.Ε.», αποτελούμενο από τέσσερις (4) Α/Γ συνολικής ισχύος 9,2 MW, ισχύος κάθε Α/Γ 2,3 MW και συνολικού ύψους κάθε Α/Γ ενενήντα εννέα μέτρων και πενήντα εκατοστών (99,50 μ.), στις θέσεις «Σκουμπί – Φρουσαίοι» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας του Δήμου Άνδρου της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η προαναφερόμενη υπόθεση συζητείται την 23.11.2016.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης

          Δικηγόρος Δρ. Ν.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Νο 2: Οι πολιτικές ενέργειες

Καλησπέρα κύριε Μπασαντή,

      Κατόπιν της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας και λόγω της πολυετούς εμπειρίας του Δικηγορικού μας Γραφείου, «Γεώργιος Ναπ. Ξανθούλης και Συνεργάτες» σε υποθέσεις αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων και γενικότερα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας θα μπορούσε μεταξύ άλλων να κινηθεί στο παρακάτω πλαίσιο:

        1. Ψήφισμα «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα»,

        1.1. Προσυπογράφεται:

            ·  Από τοπικούς φορείς του κάθε νησιού,

            ·  Από κατοίκους,

            ·  Περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας και μη,

            ·  Τοπικές οργανώσεις νησιών και μη (νησιών Αιγαίου) κ.λ.π.,

            ·  Δημοτικές αρχές νησιών («Ένωση Νησιών Αιγαίου» κ.λ.π.)

        1.2. Διακινείται και δημοσιοποιείται σε:

            ·  Πολιτικά κόμματα,

            ·  Βουλευτές (επερωτήσεις στη Βουλή),

            ·  Ευρωπαϊκή Επιτροπή

        κ.λ.π.

        2. Δημοσιοποίηση των ανωτέρω ενεργειών στα Μ.Μ.Ε.

        2.1. Δημοσιεύματα 

        2.2. Συνεντεύξεις Τύπου

        2.3. Ηλεκτρονική διακίνηση – Site

        2.4. Αποστολή ψηφισμάτων και Υπομνημάτων Εναντίωσης στις Εφημερίδες

    και ό,τι άλλο θεωρηθεί πρόσφορο και αποτελεσματικό, κυρίως όμως αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας.

        Με εκτίμηση, 

       Τρύφωνας Κόλλιας

       Δικηγόρος, LL.M.