Έπαρχος Άνδρου: Εδώ και τώρα απόφαση για τον ΧΥΤΥ Άνδρου

Δημήτριος Λοτσάρης

Έπαρχος Άνδρου

            Η στασιμότητα που παρατηρείται στην διαδικασία της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΥ Άνδρου τα τελευταία δύο χρόνια είναι αδικαιολόγητη. Ιδίως η στασιμότητα από τον Ιούλιο του 2017 είναι εντελώς παράλογη και πρέπει να λάβει τέλος άμεσα.

            Το αδιέξοδο που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι, αλλά και αυτό που διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον για τα σκουπίδια της Άνδρου είναι κάτι παρά πάνω από επικίνδυνο για το νησί μας. Και γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση με δεδομένη την ύπαρξη κινδύνου για την απώλεια της χρηματοδότησης του έργου. Κάτι καταστροφικό για το παρόν και το μέλλον της Άνδρου. Τα παραπάνω με οδήγησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να εισαχθεί το έργο στο ΠΕΣΠΑ και αυτό να αποφασίσει αξιολογώντας  τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων της πολιτείας.

            Στο νησί μας υπήρχε και εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά κατεπείγουσα ανάγκη ρύθμισης του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται σήμερα τα σκουπίδια στην Άνδρο είναι απαράδεκτός και  επιβάλλεται να τον αλλάξουμε. 

Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκίνησα σειρά συναντήσεων (τρεις) για το θέμα. Αρχικά την Τρίτη 17.10.2017 συναντήθηκα στην Σύρο με τον Προϊστάμενο Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Παναγιώτη  Παπιόπουλο καθώς και με τον κ. Νόκα, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου. Μετά την συνάντησή μου αυτή, την Τετάρτη 18.10.2017 κ. Νόκας έστειλε στον κ. Παπιόπουλο την τελική γνωμοδότηση που εκκρεμούσε.

Την Πέμπτη 19.10.2017 και με δεδομένη την νέα γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων επισκέφθηκα στον Πειραιά τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη παρουσία του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Πολυχρονάκη με θέμα συζήτησης το ερώτημα μου «για ποιο λόγο δεν εισαγάγουν το θέμα της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΥ Άνδρου στο ΠΕΣΠΑ».

          Μετά από μακρά και διεξοδική συζήτηση όπου έθεσα ανοιχτά επί τάπητος υπηρεσιακές καθυστερήσεις, εξωθεσμικές κωλυσιεργίες, πολιτικές παρεμβάσεις, οι δύο συνομιλητές μου δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα εισαχθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ.

Από την μεριά μου, τους ξεκαθάρισα πως  το νησί δεν αντέχει άλλη αναβολή. Επίσης διευκρίνισα ότι ποτέ δεν κατανόησα γιατί τρεις (3) μήνες μετά από την πλήρη ολοκλήρωση των συμπληρωματικών στοιχείων του φακέλου (Ιούλιος 2017) το θέμα δεν είχε εισαχθεί από τον πρόεδρο του οργάνου κ. Θεοδωρίδη στο ΠΕΣΠΑ.

          Από τα παραπάνω είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες (διοικητικές, υπηρεσιακές, πολιτικές, κοινωνικές, υγειονομικές κλπ) για το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί μας πολλά χρόνια. Εδώ που φτάσαμε το επόμενο βήμα μου είναι να ζητήσω ευθύνες με κάθε νόμιμο τρόπο για όλα αυτά, εάν συνεχίσει η παρακώλυση της διαδικασίας.

Οποιαδήποτε άλλη αναβολή του θέματος δεν θα είναι ανεχτή και θα θεωρηθεί υπηρεσιακή και διοικητική ολιγωρία. Αλλά και θα καταμαρτυρά την συνέχιση των παραπολιτικών παρεμβάσεων από γνωστούς κυβερνητικούς παράγοντες. Τέλος ξεκαθάρισα στους συνομιλητές μου με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την λήψη απόφασης και την ανάγκη να ξεπεράσουν τις όποιες πιέσεις ασκούν οι εκφραστές του απόλυτου τίποτα, που παρενέβησαν και παρεμβαίνουν άλλοτε υπηρεσιακά και άλλοτε κυβερνητικά καταδικάζοντας το νησί μας και τους κατοίκους του.

Αν δεν προχωρήσει σε απόφαση το ΠΕΣΠΑ μετά από δύο ολόκληρα χρόνια άσκοπων αναβολών δηλώνω ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες για αναζήτηση ευθυνών στους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέχονται αυτή την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση στην Άνδρο.

            Το ΠΕΣΠΑ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους αξιολογώντας όλα τα υπηρεσιακά δεδομένα που έχει στα χέρια του. Ζητούμε απόφαση. Δεν αντέχουμε άλλο. Οι μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές λογικές σε βάρος της Άνδρου πρέπει να λάβουν τέλος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι Ανδριώτες στο σύνολο τους δεν θα ανεχτούν συνέχιση του αδιεξόδου που οδηγεί τον τουρισμό και το νησί μας στην καταστροφή.

Με την σκέψη στην ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου αναμένουμε  την συνέχιση της σύννομης διαδικασίας.

Άνδρος 23 Οκτωβρίου 2017