Παρέμβαση Μπάλλα ή δεν θα το κάνετε εδώ πάλι αρένα κύριοι…

 Του Λευτέρη Μπάλλα

Προέδρου ΔΣ Δήμου Άνδρου

 

"Δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι". Τιτλος ταινίας που ταιριάζει στην περίπτωση του Λ. Μπάλλα και του Θ. Σουσούδη όπως παρακάθονται χθες "μαζί και απόμακροι" στο ίδιο τραπέζι... (φωτ. Εν Άνδρω). 

(Από τον Λ. Μπάλλα λάβαμε την παρέμβαση του στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τις εκτοξευθείσες δημόσια προσωπικές ύβρεις προς τους διαφωνούντες και ανεξαρτητοποιούμενους συμβούλους της διοικησης Σουσούδη. Την δημοσιεύουμε με την ελπίδα πως ο ίδιος με τον θεσμικό του ρόλο πρέπει από εδώ και πέρα να φροντίσει να μην επαναληφθούν θλιβερά φαινόμενα που μετέβαλαν κατά το παρελθόν το ΔΣ σε αρένα, ορισμένα εκ των οποίων θυμιζουμε πως στράφηκαν εναντίον μας...  Εν Άνδρω.)  

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υποχρέωση από τον Νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας του Δ. Σ. να φροντίζει να επικρατεί η κοσμιότητα και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων.

Με την υποχρέωση  μου αυτή πληροφορώ αρχικά το σώμα ότι με προσωπική ανάρτηση στην σελίδα του, ο κ. Λάσκαρης την 1 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο «άνανδρες ημιπαραιτήσεις και ψιψινισμοί» προέβη σε πρωτόγνωρη προσβολή όλων των δημοτικών συμβούλων (συναδέλφων μας) που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την δημοτική παράταξη Νέοι Ορίζοντες.

Συγκεκριμένα στην εν λόγω ανάρτηση  επιτίθεται χωρίς να αναφέρει τα ονόματα τους στους δημοτικούς συμβούλους Ανδρέα Βώσσο, Μαρία Μαμάη, Αννα Βολίκα, Χρήστο Βουαραζέρη και σε εμένα με φράσεις από τις οποίες γίνεται αντιληπτό ότι εμείς δεν έχουμε λάβει ορθή ανατροφή και ήθος από τους γονείς μας, ότι πηδήξαμε στο τραίνο της νίκης το 2014 και με τον ίδιο τρόπο πηδήξαμε έξω (σαλταδόροι κατά την καθομιλουμένη), ότι είμαστε άνανδροι, αποστάτες, γλάστρες του Δημ. Συμβουλίου, καιροσκόποι, παρωδία κ.λ.π Και σε εμένα επιφυλάσσει και ειδική  αναφορά στο site «Εν Ανδρω» όπου με την φράση σε εισαγωγικά «Του Μπάλλα θα ζητήσουμε εμείς την παραίτηση» και «τώρα που έφυγαν οι καιροσκόποι…».

Κύριε Λάσκαρη δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μας προσβάλλετε αλλά και να ζητάτε παραιτήσεις και τούτο γιατί  δεν μας στήριξε κανένα κόμμα για να εκλεγούμε, αλλά οι Ανδριώτες που θέλουν από εμάς να υπερασπιστούμε με την δύναμη που μας έδωσαν το δίκαιο και να στηρίζουμε τον Δήμαρχο μόνο όταν πιστεύουμε ότι κάνει το σωστό.

Οι φράσεις και το ύφος της ανάρτησης, αλλά και των λεγομένων που αναδημοσιεύτηκαν, χωρίς μέχρι σήμερα διάψευση από τον κ. Λάσκαρη, προσβάλουν βάναυσα πέντε από τους 21 δημοτικούς συμβούλους του παρόντος Δημ. Συμβουλίου.

Ο κ. Καπάκης σε συνέχεια με ανάρτηση του στην ομάδα «Η Άνδρος της ζωής μας» την 6-11-2017 αναφέρει επί λέξει: «παράλληλα κάποια ποντίκια πηδάνε από το καράβι που βουλιάζει γιατί νομίζουν ότι έτσι θα ξεπλυθούν και θα επιπλεύσουν..».

Με την ανάρτηση αυτή εκτόξευσε  ύβρεις κατά των συναδέλφων του. Την επομένη έσπευσε όμως και εξαίρεσε τους κ.κ. Βώσσο, Μαμάη και Βολίκα από τον χαρακτηρισμό ποντίκια, αλλά και πάλι δεν ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό αυτό για άλλους.

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από αυτές τις ανάρμοστες συμπεριφορές είναι εικόνα αρένας κατά των διαφωνούντων. Είμαι υποχρεωμένος εκ της θεσμικής μου ιδιότητας να διαφυλάξω την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου και να προστατέψω την λειτουργία του κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας όταν παρεκτρέπονται.

Ζητώ λοιπόν από τον κ. Λάσκαρη και τον κ. Καπάκη να ανακαλέσουν τώρα, ζητώντας συγγνώμη από τους συναδέλφους που έθιξαν προσωικά με τις ανωτέρω αναρτήσεις τους.

Σας υπενθυμίζω ότι με την συμπεριφορά σας έχετε παραβιάσει και το άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας το οποίο προβλέπει «κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο αιρετός σέβεται τις αρμοδιότητες και τις προνομίες κάθε άλλου φορέα πολιτικής εντολής». Σας τονίζω λοιπόν ότι όλοι όσοι ευρίσκονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εντός αυτής της αίθουσας έχουν την πολιτική εντολή προς τούτο την οποία οφείλετε να σέβεστε.

Τέλος όσον αφορά την επίθεση που δέχθηκα από εσάς κ. Λάσκαρη, πρέπει να γνωρίζετε ότι η επίθεση αυτή δεν ήταν επίθεση εναντίον εμού αλλά εναντίον του θεσμού του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος οφείλει να είναι πρόεδρος όλων των Δημοτ. Συμβούλων και όχι μόνο της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας έννοιες ασυμβίβαστες με την αποστολή του Δημοτικού συμβούλου.

Την λειτουργία και την αποστολή του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να περιφρουρήσω με νομιμότητα (όσον αφορά εμένα) και κοσμιότητα (όσον αφορά όλους μας). Και επειδή υποθέτω ότι γνωρίζω την απάντηση σας, να σας τονίσω ότι οι εν λόγω αναρτήσεις δεν ήταν πολιτική άποψη αλλά πολιτική ύβρις και αναμένω την συγγνώμη σας προς το σώμα και τους θιγόμενους δημοτικούς συμβούλους. Σε διαφορετική περίπτωση να γνωρίζετε ότι στα μάτια μου είσθε έκπτωτοι δημοτικοί  σύμβουλοι και θα διαβιβαστούν τα πρακτικά στον ελεγκτή νομιμότητας.