ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δεν ψηφίζει προϋπολογισμό αν δεν αναμορφωθεί εκ βάθρων! Θέτει επτά πολιτικούς όρους...

 

Επτά πολιτικούς όρους θέτει για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό. Ο δήμαρχος καλείται να πάρει πολιτικές αποφάσεις γιατί δεν έχει πλειοψηφία. Δεν μπορεί να προπηλακίζει τους αντιπάλους του και να περιμένει να τον ψηφίσουν. Δεν προχωρά για την ωρα σε πολιτικές κινήσεις. Πως θα γίνει μια συνενόηση και μια νέα σύνθεση στον προϋπλογισμό; Άγνωστο...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Με μεγάλη ανησυχία, παρατηρούμε τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας τις τελευταίες μέρες. Από τη μια μεριά η δημοτική αρχή ανίκανη να διαχειριστεί τα ψέματα που προεκλογικά και μετεκλογικά διέδωσε προς κάθε κατεύθυνση και σήμερα την έχουν πνίξει, ανίκανη να αντιμετωπίσει τα τοπικά προβλήματα και από την άλλη παρατηρούμε να προσπαθεί να παίξει το ρόλο του λυτρωτή, ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική κατάντια του Δήμου μας, πρώην Αντιδήμαρχος οικονομικών.

Εξ αρχής δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε με συνέπεια τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης, όπως μας ανέθεσαν οι δημότες του νησιού μας. Παιχνίδια με τα προβλήματα του Δήμου δε θα κάνουμε και θα είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική οδηγεί σε επιδείνωση τα προβλήματα αυτά.

Διαπιστώσαμε από την αρχή του έτους ότι υπάρχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό 2017 του δήμου ανώτερο των 800.000,00 ευρώ. Ζητήσαμε στοιχεία τα οποία βεβαίως δε μας δόθηκαν, κάναμε παρεμβάσεις στο Δ.Σ. για να διορθωθεί ο προϋπολογισμός, αλλά η δημοτική αρχή, αγέρωχη τότε, μας αγνόησε και σύμφωνα με την πάγια τακτική της μας λοιδόρησε.

Ο τότε Αντιδήμαρχος οικονομικών, με ύφος πολλών καρδιναλίων, έπλεκε τα εγκώμια της διαχείρισης που αυτός άσκησε επί των οικονομικών του Δήμου. Δε μιλάμε για το μακρινό παρελθόν αλλά για την εβδόμη Απριλίου 2017 ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Μας ανέλυσε πόσο βελτιώθηκαν τα οικονομικά του Δήμου, παρόλα τα δήθεν προβλήματα που εμείς τους κληρονομήσαμε. Στο τελευταίο Δ.Σ,. επιτέλους, ο τέως Αντιδήμαρχος βεβαίωσε ότι υπάρχει έλλειμμα 600.000,00€.

Πιστεύουμε ότι το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών που αγγίζουν τις 200.000,00€ (ενώ τις παραδώσαμε πλεονασματικές) και τα χρέη των άλλων νομικών προσώπων του Δήμου.

Απευθυνθήκαμε στην εποπτεύουσα αρχή να ελέγξει περαιτέρω τον προϋπολογισμό και αυτός εγκρίθηκε με ψευδείς βεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Δήμαρχος, για τις οποίες κατηγόρησε τον τέως Αντιδήμαρχο ότι αυτός του υπέδειξε να τις δώσει και τώρα έχει βρεθεί μπλεγμένος. Είμαστε σίγουροι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, επιτέλους θα κάνουν το καθήκον τους και θα αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν.

Επιμείναμε και επιμένουμε ότι ο Δήμος οικονομικά βουλιάζει με υπαιτιότητα της νυν Δημοτικής Αρχής και μόνο. Δε θα συναινέσουμε στην παραπέρα κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, όπως επιχειρήθηκε με την τελευταία αναμόρφωση την οποία καταψηφίσαμε και με την οποία επιχειρήθηκε να σπαταληθεί και το τελευταίο ευρώ που υπήρχε διαθέσιμο.

Τη θέση μας αυτή στηρίξαμε εξ αρχής και στηρίζουμε και σήμερα και οποιαδήποτε προσπάθεια να μας εμπλέξει στα πολιτικά παιχνιδάκια των όψιμων κριτικών της πολιτικής που ασκεί ο Δήμαρχος και η παράταξη του, θα πέσει στο κενό.

Ενόψει του νέου προϋπολογισμού έτους 2018, ο οποίος καταρτίστηκε με προχειρότητα και περισσή κουτοπονηριά και πάντα στα πλαίσια της αδιαφάνειας και απόκρυψης στοιχείων, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, η αποδοχή τους ή μη θα καθορίσει και τη στάση μας όταν αυτός θα έρθει προς ψήφιση.

Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει:

1. Να είναι σφιχτός σε δαπάνες που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα το δημότη, πχ. Επιχειρησιακά σχέδια, μελέτες για δήθεν τουριστική ανάπτυξη, μελέτες για διαχείριση κάδων ανακύκλωσης και πολλές άλλες.

2. Να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες σύνταξης, ώστε σε καμιά περίπτωση να μην είναι ελλειμματικός και να τηρηθεί απόλυτη σειρά πληρωμής των υποχρεώσεων

3. Να ομαλοποιηθούν οι εισπράξεις των ανταποδοτικών και μη τελών, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν οι δημότες να ανταποκριθούν σε αυτές έτσι ώστε όλες οι δημοτικές ενότητες να πληρώνουν για την ίδια περίοδο κατανάλωσης.

4. Να σταματήσει ο διαγωνισμός της καθαριότητας και το έργο να υλοποιηθεί με ίδια μέσα του Δήμου. Θα υπάρξει εξοικονόμηση 80 έως 90.000,00€ τα οποία θα διατεθούν στην ανακύκλωση, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Σημειωτέον ότι στο νέο π/υ δεν έχει εγγραφεί ούτε 1 ευρώ για ανακύκλωση.

5. Να ανασκευαστεί το τεχνικό πρόγραμμα με στόχευση σε μεγαλύτερα έργα και προπαντός σε μελέτες που μπορούν να αναδείξουν επιδοτούμενα έργα.

6. Να αξιοποιηθεί το προσωπικό και τα μηχανήματα της Αναπτυξιακής έτσι ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι εργολαβίες με τις οποίες άλλα ανατίθενται και άλλα γίνονται ή και δε γίνονται καθόλου. Σημαντική παράλειψη και ευθύνη των διοικούντων ότι έως σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. για τη μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο, όπως ακριβώς ο νόμος ορίζει.

7. Επιτέλους να δίνονται στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία εκτέλεσης του π/υ όπως ρητά ορίζεται από τη νομοθεσία, έτσι ώστε ο κάθε δημότης να βλέπει που διατίθενται τα χρήματα που με τόσο κόπο καταβάλλει.