Επιστολή Επάρχου: Τι θα γίνει με την Ραφήνα;

ΠΡΟΣ Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικης Πολιτικής

Υουργό Π. Κουρουπλή & Υφυπουργό Γ. Σαντορινιό

Θέμα: Ραφήνα η επόμενη ημέρα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

            Με την παρούσα επιστολή σας εκθέτω τον βαθύ προβληματισμό μου αλλά και της κοινωνίας της Άνδρου, ενόψει της προβλεπόμενης αύξησης των δρομολογίων των πλοίων που θα εκτελούνται από το λιμάνι της Ραφήνας το καλοκαίρι του 2018.

             Οι πρωινές αναχωρήσεις σε διάστημα της μίας ώρας όπως και πέρσι, εκτός από το ερώτημα "κατά πόσο πραγματικά εξυπηρετούν το επιβατηγό κοινό" θέτουν επιπροσθέτως ζητήματα συγκοινωνιακής φόρτισης του λιμένα της Ραφήνας αλλά και συμφόρησης των γύρω οδικών δικτύων. Όλη αυτή η υπό πίεση λειτουργία που ζήσαμε το 2017, αναδεικνύει την άκρως προβληματική επερχόμενη λειτουργία του λιμένα.

            Επομένως πρέπει να αναλογιστείτε ως ιθύνοντες, ότι η αύξηση των δρομολογίων πρέπει να συνεπάγεται και από την δυνατότητα εξυπηρέτησης του επιβατηγού κοινού με ασφαλή και χωρίς ταλαιπωρία μεταφορά τους από και προς το λιμάνι της Ραφήνας.

            Με δεδομένο ότι το σύστημα υποδομών έχει σημαντικές ελλείψεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός σοβαρού ακτοπλοϊκού ατυχήματος, έχοντας συνέπειες στην ασφάλεια των επιβατών, στην φήμη εταιρειών και νησιών καθώς και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν.

            Οι παραπάνω προβληματισμοί μπορεί να φαίνονται αντιφατικοί σε σχέση με την κυρίαρχη άποψη «πολλά καράβια, καλύτερη εξυπηρέτηση, περισσότερος κόσμος». Η δική μου συλλογιστική όμως έγκειται στην ανάλυση του φαινομένου "Ραφήνα 2017". Ταλαιπωρία, ρίσκο, κίνδυνος. Επιτέλους πρέπει όλοι να ενσκήψουμε πάνω στην ξανά προβληματική κατάσταση και να σταματήσουμε να "κουκουλώνουμε" το πρόβλημα.

            Καλώ το Υπουργείο Ναυτιλίας να λάβει πρωτοβουλίες για την εξορθολόγηση της κατάστασης. Επίσης τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να βρουν ένα ελάχιστο πεδίο συνεννόησης αντιμετωπίζοντας με ορθολογικό τρόπο τις ανάγκες των νησιών και τις αντοχές των υποδομών.

            Στο πλαίσιο αυτό ζητώ να έχω άμεσα μία συνάντηση μαζί Σας και με τον Υφυπουργό, ώστε να σας καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανωτέρω περιγραφόμενης προβληματικής και επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την υπερπληθώρα των εγκεκριμένων δρομολογίων στον Λιμένα της Ραφήνας.

                                                           

                                                                                                       Με τιμή

                                                                                         Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ