ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Ε. Πάνου: Με ποια ιδιότητα μιλάτε; - Α. Διαπούλης: Νομίζω πως είμαι πιο ειδικός από εσάς!

 

 Στην ανάρτηση παρουσιάζουμε σειρά φωτογραφιών της Πλούσκας όπως υπάρχουν στην επίσημη μελέτη χωροθέτησης.

(Εδώ και δύο μέρες λάβαμε την παρακάτω επιστολή της κ. Ευαγγελίας Πάνου ως σχόλιο στο άρθρο του κ. Αριστοτέλη Διαπούλη σχετικά με την χωροθέτηση της Πλούσκας. Την αναρτήσαμε στα σχόλια και κοινοποιήσαμε την επιτσολή στον κ. Διαπούλη, ο οποίος απάντησε. Αναρτούμε και πάλι την άποψη της κ. Πανού, που έχει ήδη δημοσιευτεί στα σχόλια και την απάντηση του κ. Διαπούλη στο θέμα.

Επισημαίνουμε πως αυτό που προκύπτει ως απόηχος μέσα από τις δύο ανοιτές παρεμβάσεις του κ. Διαπούλη είναι πως το θέμα χωροθέτηση έχει αρχίσει να γίνεται κεντρική αναφορά πλέον σε όλη την Άνδρο. Το ιδιαίτερο είναι πως στον διάλογο έχουν αρχίσει να μπαίνουν όλα τα ονόματα των πρωταγωνιστών του δράματος με τίτλο "τα σκουπίδια της Άνδρου"! Αν μη τι άλλο να ξέρει η κοινωνία όλης της Άνδρου όχι μόνο τι χρεώνουν κάποιοι σε αυτούς που επιχειρούν να χωροθετήσουν, αλλά και τι χρεώνονται πλέον και αυτοί που επιχειρούν να ξεχωροθετήσουν και να χωροθετησουν από την αρχή. Η κοινωνία όλης της Άνδρου ας αποφασίσει πλέον τι θέλει εν έτη 2018 - Εν Άνδρω.)

 (α) ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΟΥ: Κύριε Διαπούλη με ποια ιδιότητα μιλάτε για την Πλούσκα;

Κύριε Μπασαντή,
Με αφορμή τον διάλογο που ξεκίνησε για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας, θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες απορίες, που μου δημιουργήθηκαν από τις τοποθετήσεις του κ.Διαπούλη:
α) Εκτός του πτυχίου Φαρμακευτικής, που ως πληροφορήθηκα κατέχει, είναι κάτοχος και άλλων πτυχίων - Σχολών όπως του Ε.Μ.Π ή Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ.λ.π - ώστε να αιτιολογούνται οι απόψεις που εξέφρασε;
β) Μέχρι την υπόδειξη της θέσης ,από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (Γλυνός), γνώριζε ότι στον χάρτη της ;Aνδρου υπήρχε τοποθεσία με το όνομα ΠΛΟΥΣΚΑ ή την έμαθε και αυτός όπως ο μελετητής, μέσω GOOGLE;
γ) Πριν από τις σχετικές συνεδριάσεις του Δ.Σ (2012-2015) για το εν λόγω θέμα, του δημιουργήθηκε η επιθυμία να την επισκεφθεί, ώστε να έχει ιδία γνώμη για ανάληψη ευθύνης; Διότι αν έκανε τον κόπο αυτό , θα διαπίστωνε με τα μάτια του την ύπαρξη του ποταμού της Πλούσκας (συνεχούς ροής), αλλά και την ύπαρξη του ρέματος που διασχίζει το γήπεδο. Και ίσως τότε να είχε ενοχές για τα τωρινά του γραφόμενα.
δ) Αναφερόμενος στις αποστάσεις και την ορατότητα από τους γύρω οικισμούς, γνωρίζει ο ίδιος την ορατότητα πολλών οικιών των Ατενίων ή και την πραγματική απόσταση από τις Γίδες (ιδίως μετά τη μεταφορά προς την κορυφο-γραμμή του γηπέδου του ΧΥΤΥ), πλέον δε και σημαντικότερο ,την ορατότητα από την Ιερά Μονή Αγίας (ύψος απορριμματικού φορτίου και θέσεις συνοδών εγκαταστάσεων);
ε) Με τι στοιχεία και γνώσεις υδρογεολογίας αποφαίνεται και αποφασίζει ότι δεν θα μολυνθούν οι γεωτρήσεις του Μπατσιού; Και το ερώτημα τίθεται: Μήπως οι γνώσεις του είναι ανώτερες των εξειδικευμένων καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου;
ζ) Μήπως γνωρίζετε να μας απαντήσετε γιατί ο Δήμος Άνδρου έχει εκπονήσει δύο (2) υδρογεωλογικές μελέτες, μία με τον κ. Λιαλιάρη και μία με τον κ.Μπηλιώνη;
στ) Τέλος, όσον αφορά την πρόσβαση στη συγκεκριμένη θέση και τις απόψεις του, επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνον δεν γνωρίζει την περιοχή αλλά ούτε την έχει επισκεφθεί. Διότι ο μεν δρόμος προς Άγιο Πέτρο δεν υπερβαίνει σε μέσο πλάτος τα 3,20μ ,(με αδυναμία διάνοιξης), ο δε δρόμος , που τεχνηέντως αιωρείται τελευταία, όχι μόνον είναι εκτός απαιτουμένων χαρακτηριστικών, αλλά έχει και απαγορευτικό κόστος.
ΨΕΥΔΟΜΑΣΤΕ λοιπόν όλοι κ.Διαπούλη ή είχατε καθησυχάσει από το 2012 ότι ο ΧΥΤΥ θα κατασκευασθεί μακριά από εσάς;
Αναρωτηθήκατε ποτέ , ποια είναι η κατ΄ ανάθεση μελετητική εταιρεία με την τεράστια εμπειρία που μας αναφέρετε και ποια είναι τα μεγάλα ή μικρά έργα που εκτέλεσε επιτυχώς; Μήπως λοιπόν κ. Διαπούλη , όταν λαμβάνουμε αποφάσεις κρίσιμες και ζωτικής σημασίας για το νησί μας, πρέπει να έχουμε ιδία γνώση των πραγμάτων και καταστάσεων ώστε με ευθύνη να λαμβάνουμε αποφάσεις και όχι καθ΄ υπόδειξη;
Σε μη απάντησή σας, θα μου επιτρέψετε να σας αντιστρέψω τη φράση σας: Ψεύδεστε ασυστόλως.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ευαγγελία Πάνου

(β) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΑΠΟΥΛΗΣ: Νομίζω πως ειμαι πιο ειδικός από εσάς. Γι' αυτό χωροθέτηση τώρα!

Ο χώρος στον οποίο θα γίνει η χωροθέτηση του Χυτυ της Πλούσκας.

Κυρία Ευαγγελία Πάνου,

Με τιμά το γεγονός ότι μπήκατε στην διαδικασία να ρωτήσετε για μένα. Δεν σας τα είπαν όμως όλα. Εκτός από Φαρμακοποιός, έχω πτυχίο Χημικού και ήμουν υποψήφιος διδάκτωρ στην Αναλυτική Χημεία. Δεν σας είπαν επίσης ότι η γυναίκα μου είναι μόνιμη κάτοικος Μπατσίου με καταγωγή από τα Απροβάτου.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω λίγο καλύτερη αντίληψη των δεδομένων από τον κάθε αδαή και ειδικά από εσάς, που είστε συνταξιούχος δασκάλα. Πληροφορήθηκα πως το πατρικό καλοκαιρινό σπίτι σας να είναι το πλέον κοντινότερο στην Πλούσκα κάτι που με κάνει να βλέπω με κατανόηση το εξεγερμένο ύφος σας και τις μάλλον άσκεφτες κουβέντες σας με τις οποίες επιχειρήσατε να μου απαντήσετε.

Από τις σπουδές μου – που μάλλον είναι πολύ ειδικότερες από τι δικές σας για το θέμα της ρύπανσης που συζητάμε – μπορώ να κρίνω πολύ καλύτερα την μελέτη της Πλούσκας, αλλά και τις πρωτόλειες παρατηρήσεις του κ. Σταμάτη, που έχετε κάνει σημαία σας.

Μπορεί να μην έχω επισκεφτεί ποτέ την περιοχή Πλούσκα όπως και οι περισσότεροι Υδρουσαίοι, αλλά πιστέψετε με έχω πολλούς περισσοτέρους λογούς, από ότι εσείς να νοιάζομαι για την ευρύτερη περιοχή. Και ο λόγος είναι πως έχω τις γνώσεις να κατανοώ το πρόβλημα πολύ καλά.

Κύρια Πάνου δεν χρειάστηκε να επισκεφτώ την περιοχή Πλούσκα γιατί η οπτική επαφή δεν θα με έκανε πιο ειδικό και πιο αρμόδιο, από τον υδρογεολώγο της περιφέρειας κ Ηλία Νόκα ή από τον μελετητή της εταιρείας ΕΠΤΑ κ. Μπούρκα.

Κύρια Πάνου δεν χρειάστηκε να επισκεφτώ την Πλούσκα, γιατί όσοι έχουν πάει, πολύ ειδικότεροι από εμένα στα θέματα χωροθέτησης, τους εμπιστεύομαι. Κανείς τους δεν έχει μιλήσει για ποτάμια, αλλά μόνο για ένα μικρό ρέμα ασήμαντης υδροφορίας και για μια περιοχή με μικρές θαμνώδεις εκτάσεις όπως δείχνουν και οι δημοσιευμένες φωτογραφίες

Επιτρέψτε όμως να είμαι πιο ειδικός από εσάς και να γνωρίζω καλύτερα τις αρχές λειτουργίας και τις προδιαγραφές ενός συγχρόνου ΧΥΤΥ! Όσο για τις επίμαχες γεωτρήσεις να σας θυμίσω ότι είχαν εντοπιστεί από τον ίδιο τον κ Νόκα την δεκαετία του 1980, τον ίδιο άνθρωπο δηλαδή που έχει δώσει την έγκριση του για την υδρολογική της Πλουσκας! Να σας θυμίσω επίσης, επειδή δεν ζείτε μόνιμα στην Άνδρο, ότι το νερό των γεωτρήσεων αυτών είναι υφάλμυρο και κακής ποιότητας.

Τώρα τα περί οπτικής θα σας πω, πως στις αλκυονίδες μέρες της όμορφης χειμωνιάτικης Άνδρου εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι που ζούμε στα ανατολικά του νησιού, πολλές φορές τυχαίνει και βλέπουμε τα βουνά της Ικάριας, αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι και κοντά κυρία Πάνου.

Κλείνοντας σάς ενημερώνω ότι τα γειτονικά μας νησιά έχουν ήδη λύσει το πρόβλημα τους και προχωρούν μπροστά. Η Τήνος χωροθέτησε, η Σύρος, η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος ο ΧΥΤΑ αναβαθμίστηκε σε ΧΥΤΥ. Μόνο εσείς, οι τρεις τοπικοί σύμβουλοι (Α. Βόσσος, Μ. Μαμάη Α. Βολικα) και ο κ. Καπάκης πολεμάτε έργα που έχουν και επιστημονική τεκμηρίωση και χρηματοδοτική εξασφάλιση και που θα φέρουν πνοή και ανάπτυξη στο τόπο.

Κυρία Πάνου είναι απαραίτητο να χωροθετήσουμε τώρα διαφορετικά «η Άνδρος της Ζωής σας» θα γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος για τα επόμενα πολλά χρόνια! Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπω να ενδιαφέρει ιδιαίτερα εσάς, τους λίγους διαμαρτυρόμενους, τους τρεις τοπικούς συμβούλους και τον κ. Καπάκη.